Attendos rapport för tredje kvartalet 2023:STARK TILLVÄXT OCH FÖRBÄTTRAT RESULTAT

REG

Kommentar från Martin Tivéus, Attendos VD och koncernchef

Inför 2023 satte vi en ambitiös plan; att förbättra den operativa verksamheten, fortsätta öka beläggningen och samtidigt förbättra våra avtalsmässiga villkor. Resultatet och kassaflödet i tredje kvartalet visar på styrkan i vår plan, med en tillväxt på 22 procent och en fördubbling av resultatet.

Glädjande är att vi åter kan rapportera en positiv beläggningsutveckling i Finland, där vi tidigare varit begränsade på grund av obalanser på arbetsmarknaden. I Skandinavien ser vi en stabilisering i förhållande till föregående kvartals utveckling och vi ser framför oss en förbättring av resultatet under 2024.

Vi ser en fortsatt positiv utveckling på kvalitetsparametrar och medarbetarengagemang samtidigt som vi fortsätter att skapa förutsättningar för organisk tillväxt. Under kvartalet startade vi byggnation av nya boenden i såväl Sverige som Finland. Totalt sett räknar vi med att nå vårt finansiella mål om en justerad vinst per aktie om 4 kronor under 2024.

Koncernen: Hög tillväxt och starkare resultat

Koncernens omsättning uppgick till 4 488 Mkr, vilket motsvarar en ökning på 22 procent totalt och 15 procent mätt i lokal valuta. Tillväxten är driven av förbättrade villkor och fler belagda platser. Det leasejusterade rörelseresultatet (EBITA) för tredje kvartalet 2023 ökade med 175 Mkr jämfört med föregående år till 346 Mkr, motsvarande en marginal på 7,7 procent (4,6).

Finland: Fortsatt positiv trend

Omsättningen i Attendo Finland ökade med 24 procent i kvartalet i lokal valuta. Resultatet har stärkts betydligt, drivet av förbättringar inom äldreomsorgsverksamheten. De främsta faktorerna bakom förbättringen är nya villkor, operationella förbättringar och fler belagda platser. Utvecklingen under kvartalet visar att vi, trots en ansträngd arbetsmarknad, har lyckats väl med att både behålla och växa vår fantastiska medarbetargrupp för att kunna välkomna allt fler nya omsorgsbehövande, något jag ser som ett styrkebesked.

För kommande år räknar vi med att kunna kompensera kostnadsökningar med prisjusteringar. Vi har pågående förhandlingar om villkoren inom socialpsykiatri och funktionsomsorg. Med en succesivt förbättrad beläggning och villkor som bättre matchar de nya bemanningskraven ser vi fram emot att återgå till en långsiktigt hållbar lönsamhet. En stabil ekonomi är avgörande för att vi ska kunna investera i nya omsorgboenden, vilket i sin tur är nödvändigt för att möta kommande behov, till nytta för såväl omsorgstagare som välfärdsregioner.

Skandinavien: Stabilisering enligt plan

Försäljningen i vår skandinaviska omsorgsverksamhet ökade med cirka 4 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Det rapporterade resultatet är ned jämfört med föregående år. Vi ser dock en underliggande resultatförbättring inom äldreboenden och gruppboenden (LSS) i egen regi. Samtidigt har vi fortsatt förluster i Danmark och lägre resultat inom hemtjänsten, men vi ser en förbättring inom dessa områden i relation till föregående kvartal och förväntar oss gradvisa förbättringar kommande kvartal. Inför 2024 räknar vi, för affärsområdet som helhet, med att kunna kompensera kostnadsökningar genom prisjusteringar.

Jag är mycket glad över att vi under kvartalet rekryterat Patrik Högberg till ny affärsområdeschef för Attendo Skandinaven. Patrik har gedigen ledarerfarenhet från privat och offentlig verksamhet och har alla förutsättningar att fortsätta att utveckla verksamheterna i Sverige och Danmark.

Förstärkt organisation på äldreboenden

Som en del i att utveckla Attendos operativa modell – Attendo Way – inför vi en ny förstärkt organisation på äldreboenden i båda våra affärsområden. En viktig del av detta arbete är att vi ökar ledartätheten genom att införa gruppchefer på äldreboenden. Syftet är att stärka första linjens chefer och samtidigt skapa ett mer närvarande ledarskap i driften, bättre kommunikation och i slutändan ökad kvalitet i omsorgen.

Fokus framåt

Jag ser goda möjligheter att fortsätta utveckla Attendo framåt och att skapa värde för såväl kunder, närstående, beställare som aktieägare och för samhället i stort. Utvecklingen i Finland visar att det går att vända en bransch såväl kvalitetsmässigt som ekonomiskt efter en lång period med svåra förutsättningar. I Skandinavien har vi börjat att se en stabilisering efter en utmanande period där branschen lidit av underkompensation för kostnadsinflation och löneökningar.

Vi är på god väg mot att uppnå vårt finansiella mål på en justerad vinst per aktie på 4 kronor. Som vi tidigare meddelat har tidpunkten för uppfyllandet fördröjts på grund av inflationsrelaterade kostnader och högre räntekostnader. Vår nuvarande bedömning är att vi kommer att nå målet under 2024.

En starkare finansiell ställning ger oss också goda möjligheter att investera i framtidens omsorg.

 Sammanfattning av det tredje kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 4 488 Mkr (3 679). Total tillväxt uppgick till 22,0 procent, varav organisk tillväxt var 14,6 procent.

  • Leasejusterat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 346 Mkr (171), vilket motsvarar en marginal på 7,7 procent (4,6).

  • Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 534 Mkr (295), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 11,9 procent (8,0). I relation till jämförelsekvartalet påverkade IFRS16-relaterade effekter av engångskaraktär resultatet positivt med 45 Mkr.

  • Periodens resultat uppgick till 230 Mkr (95). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,43 kr (0,59). Justerat resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,45 kr (0,80).

  • Fritt kassaflöde uppgick till 197 Mkr (-273).

  • Antalet platser i Attendos boenden var vid periodens slut 20 863 (21 082). Beläggningsgraden i boenden var 86 procent (85).

 Sammanfattning av perioden januari-september

  • Nettoomsättningen uppgick till 12 865 Mkr (10 707). Total tillväxt uppgick till 20,2 procent, varav organisk tillväxt var 12,5 procent.
  • Leasejusterat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 609 Mkr (191), vilket motsvarar en marginal på 4,7 procent (1,8). 
  • Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 1 058 Mkr (543), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 8,2 procent (5,1). I relation till jämförelseperioden påverkade IFRS16-relaterade effekter av engångskaraktär resultatet positivt med 51 Mkr.
  • Periodens resultat uppgick till 318 Mkr (0). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,97 kr (0,00). Justerat resultat per aktie efter utspädning uppgick till 2,48 kr (0,74).
  • Fritt kassaflöde uppgick till 320 Mkr (-82).

Inbjudan till presentation

I samband med att kvartalsrapportens släpps hålls en webbsänd presentation kl 10:00 (CET) med Attendos VD Martin Tivéus och finanschef Mikael Malmgren.

Presentationen kan följas på följande webblänk:
https://ir.financialhearings.com/attendo-q3-2023

Analytiker och investerare har möjlighet att ställa frågor under presentation genom att ringa in. Du får kontaktuppgifter genom att maila till: kommunikation@attendo.se

Rapporten samt övrigt informationsmaterial finns tillgängligt på:
https://www.attendo.com/

Attendo AB (publ)

 

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Andreas Koch, Kommunikations- och IR-direktör Attendo
Telefon: +46 705 09 77 61   I   epost: andreas.koch@attendo.com

Stefan Svanström, Chef Samhällskommunikation Attendo
Telefon: +46 708 67 38 07   I   epost: stefan.svanstrom@attendo.com

 

Denna information är sådan som Attendo AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 24 oktober 2023 kl. 08.00 CET.

attendo.com

Attendo – det ledande omsorgsföretaget i Norden   |   I mer än 35 år har Attendo haft som utgångspunkt att se, stödja och stärka människor med behov av omsorg i allt det vi gör. Förutom äldreomsorg erbjuder Attendo omsorg till personer med funktionsned­sättningar samt individ- och familjeomsorg. Attendo har över 30 000 medarbetare och finns lokalt förankrat med omkring 700 verksamheter i nära 300 kommuner i Sverige, Finland och Danmark. Varje dag möter våra medarbetare tiotusentals kunder i deras vardag. Alla våra omsorgsinsatser utgår från Attendos gemensamma värderingar om omtanke, engagemang och kompetens. 

Datum 2023-10-24, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!