Attendos rapport för andra kvartalet 2023: FORTSATT FÖRBÄTTRING I FINLAND

REG

Kommentar från Martin Tivéus, Attendos VD och koncernchef

Vi fortsätter att uppvisa en stark tillväxt och en resultatmässig återhämtning under andra kvartalet. Förbättringen stärker vår finansiella ställning och gör Attendo bättre rustat att fortsätta investera i framtidens omsorg.

Nyckeln till god omsorg är engagerade medarbetare. Det är därför positivt att se att våra insatser kring medarbetarskapet ger resultat, viket syns i en ökad rekommendationsgrad för Attendo som arbetsgivare. Det är också glädjande att vi uppmärksammas externt för vårt arbete med jämställdhet. 

Koncernen: Hög tillväxt och starkare resultat

Vi rapporterar en tillväxt i lokal valuta på 16 procent under andra kvartalet, drivet framförallt av prisjusteringar i Finland och ökat antal belagda platser. Beläggningen uppgick till 86 procent, en ökning med 2 procentenheter sedan föregående år och i linje med första kvartalet. Det leasejusterade rörelseresultatet (EBITA) för andra kvartalet 2023 ökade med 158 Mkr jämfört med föregående år till 147 Mkr, motsvarande en marginal på 3,4 procent.

Förbättringen är helt hänförlig till Finland. Det redovisade resultatet för Skandinaven är något lägre jämfört med föregående år också justerat för poster av engångskaraktär 2022. Högre resultat inom äldreboenden i egen regi har inte fullt ut kompenserat för lägre resultat inom hemtjänst i Sverige och förluster i den danska verksamheten.

Fritt kassaflöde uppgick till 115 Mkr (134). Det något lägre kassaflödet beror framförallt på en ökad kapitalbindning. Den ökade kapitalbindningen är driven av tillväxten i Finland, liksom att kundfordringar tillfälligt är något förhöjda och att nya betalningsrutiner ännu inte fungerar helt tillfredsställande som en konsekvens av de nya välfärdsregionerna i Finland. Vi förväntar oss en fortsatt förbättring och även viss normalisering framåt.  

Finland

Omsättningen i Attendo Finland ökade med cirka 26 procent i kvartalet i lokal valuta, framförallt tack vare förbättrade villkor och tidigare förvärv. Tidigare annonserade prisjusteringar hänförliga till de nya bemanningskraven tillsammans med operationella förbättringar har fått fullt genomslag under andra kvartalet, vilket syns tydligt i rörelseresultatet som uppgick till 131 Mkr i kvartalet, att jämföra med -75 Mkr i jämförelsekvartalet 2022.

Sedan 2019 har bemanningskrav och andra regulatoriska krav successivt ökat i Finland. Från och med den 1 april 2023 ökade bemanningskravet från 0,60 till 0,65 omsorgspersonal per boende inom äldreomsorgen. Vår finska organisation genomförde ett omfattande förberedelsearbete inför skiftet i april och har i en svår arbetsmarknad lyckats attrahera kvalificerad omvårdnadspersonal för att kunna bibehålla beläggning trots högre bemanningskrav.

Vi upplever att politiker, beställare och myndigheter i Finland uppvisar en förståelse för utmaningarna som reformen har inneburit. Det sista steget i reformen kommer nu att senareläggas och myndigheterna ser över hur man kan nyttja olika personalkategorier samt välfärdsteknologi i syfte att öka flexibiliteten för utförare samtidigt som kvaliteten i omsorgen bibehålls.

Ett nytt kollektivavtal har förhandlats under andra kvartalet. Det innebär löneökningar på cirka 5,7 procent från och med september 2023, vilket successivt kommer att reflekteras i prisnivåerna i avtal med beställare.

Skandinavien

Försäljningen i Attendo Skandinavien ökade med cirka 4 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år som en följd av högre beläggning inom äldreboenden i egen regi samt prisjusteringar från årsskiftet.

Samtidigt visar statistik att ett flertal kommuner hittills under 2023 har mött ökad inflation genom att minska tillgången på välfärdstjänster. Färre personer har beviljats bistånd för äldreboende och kötiderna för att få en plats har ökat under 2023. Därmed har beläggningen under första halvåret utvecklats långsammare än planerat, även om kvartalet avslutade starkt med god försäljning i juni.

Äldreboenden i egen regi växer omsättningsmässigt och resultatmässigt i takt med ökad beläggning, men förbättringen inom äldreboenden har inte fullt ut kunnat kompensera för ett sämre resultat i den danska verksamheten samt inom hemtjänsten i Sverige.

Det leasejusterade rörelseresultatet uppgick till 36 Mkr (84 Mkr). Justerat för positiva engångseffekter föregående år på 30 Mkr, var resultatet något lägre än jämförelseperioden.

Utmaningarna inom den svenska hemtjänstverksamheten är framförallt kopplade till anpassning av verksamheter med nya villkor och avslutade enheter samt flera nya områden under uppstart, vilket resulterat i färre utförda timmar och lägre effektivitet. Vi har påbörjat såväl lokala åtgärdsprogram som ett övergripande program kring bästa arbetssätt. Den danska verksamheten har problem med alltför höga driftskostnader och vi har under kvartalet förändrat ledningsstrukturen för Danmark och stärkt upp organisationen för att komma tillrätta med förlusterna.

Ett nytt kollektivavtal har förhandlats även i Sverige under andra kvartalet. Det innebär löneökningar på cirka 4,1 procent från och med juni 2023, vilket kommer att successivt reflekteras i prisnivåerna i avtal med beställare.

Engagerade medarbetare och ledare

Vi är övertygade om att engagerade medarbetare är den enskilt viktigaste nyckelfaktorn för att lyckas leverera omsorg av hög kvalitet och att stärka alla de personer som får sin omsorg av oss.

Samtidigt ser vi en långsiktig trend där tillgången till kvalificerad omsorgspersonal inte ökar i takt med ökande behov av omsorg i samhället och att kraven på personaltäthet ökar.

Vår förmåga att attrahera, introducera, utveckla och engagera våra medarbetade blir därför allt viktigare. Vi lägger också stort fokus på att utveckla ledarskapet på alla nivåer i företaget. Det är glädjande att se att vårt långsiktiga arbete med att skapa en starkare kultur och större delaktighet också får genomslag i våra medarbetarundersökningar. Under andra kvartalet ökade rekommendationsgraden från +6 under första kvartalet till +11 i det andra kvartalet på en skala mellan -100 och +100. Våra ambitioner ligger högre än så men det indikerar att vi är på rätt väg.

Mångfald, jämställdhet och inkludering är en central del av vår kultur. Alltsedan Attendo grundades har en övervägande del av våra operativa chefer varit kvinnor. I en undersökning från organisationen Allbright fick Attendo en hedrande sjundeplats av 361 rankade börsbolag utifrån jämställdhet inom styrelse, ledning och operativa chefer. Att vara en jämställd arbetsgivare är en viktig pusselbit för att attrahera rätt kompetens och därmed till att skapa den bästa omsorgen till glädje för kunder och beställare.

Fokus framåt

Det förbättrade resultatet skapar möjligheter att öka fokus på nya prioriteringar framåt såsom tillväxt och vidareutveckling av vårt erbjudande och operativa modell. Vi har även ett antal omedelbara fokusområden för att ytterligare förbättra våra förutsättningar inför 2024.

I Finland har vi fortsatt fokus på att attrahera kvalificerad personal, vilket är en förutsättning för högre beläggning. Vi har även inlett förhandlingar om nya villkor för socialpsykiatrin och funktionsomsorgen, områden som än så länge inte kompenserats för högre kostnader.

I Skandinavien är vår högsta prioritet att attrahera kunder till äldreboenden och påverka kommuner så att behövande får tillgång till omsorg. Vi kommer också att arbeta för att få tillräcklig kompensation för inflationen under 2024. Slutligen ska vi genomföra de åtgärder som krävs för att stoppa förlusterna i Danmark och att förbättra vår hemtjänstverksamhet i Sverige.

Sammantaget kommer vi att fortsätta arbetet med att förbättra livskvaliteten för våra boende och visa att vi är en pålitlig partner för kommuner och välfärdsregioner. ”

Sammanfattning av det andra kvartalet 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 4 333 Mkr (3 546). Total tillväxt uppgick till 22,2 procent, varav organisk tillväxt var 13,9 procent.
  • Leasejusterat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 147 Mkr (-11), vilket motsvarar en marginal på 3,4 procent (-0,3).
  • Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 283 Mkr (106), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 6,5 procent (3,0).
  • Periodens resultat uppgick till 60 Mkr (-63). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,37 kr (-0,39). Justerat resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,60 kr (-0,14).
  • Fritt kassaflöde uppgick till 115 Mkr (134).
  • Antalet platser i Attendos boenden var vid periodens slut 20 870 (21 062). Beläggningsgraden i boenden var 86 procent (84).

Sammanfattning av perioden januari-juni 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 8 377 Mkr (7 028). Total tillväxt uppgick till 19,2 procent, varav organisk tillväxt var 11,4 procent.
  • Leasejusterat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 263 Mkr (20), vilket motsvarar en marginal på 3,1 procent (0,3). 
  • Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 524 Mkr (248), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 6,3 procent (3,5).
  • Periodens resultat uppgick till 88 Mkr (-95). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,55 kr (-0,59). Justerat resultat per aktie efter utspädning uppgick till 1,03 kr (-0,06).
  • Fritt kassaflöde uppgick till 123 Mkr (191).

Inbjudan till presentation

I samband med att kvartalsrapportens släpps hålls en webbsänd presentation kl 10:00 (CET) med Attendos VD Martin Tivéus och finanschef Mikael Malmgren.

Presentationen kan följas på följande webblänk:
https://ir.financialhearings.com/attendo-q2-2023

Analytiker och investerare har möjlighet att ställa frågor under presentation genom att ringa in. Du får kontaktuppgifter genom att maila till: kommunikation@attendo.se

Rapporten samt övrigt informationsmaterial finns tillgängligt på:
https://www.attendo.com/

Attendo AB (publ)

 

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Andreas Koch, Kommunikations- och IR-direktör Attendo
Telefon: +46 705 09 77 61   I   epost: andreas.koch@attendo.com

Stefan Svanström, Chef Samhällskommunikation Attendo
Telefon: +46 708 67 38 07   I   epost: stefan.svanstrom@attendo.com

 

Denna information är sådan som Attendo AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 20 juli 2023 kl. 08.00 CET.

attendo.com

Attendo – det ledande omsorgsföretaget i Norden   |   I mer än 35 år har Attendo haft som utgångspunkt att se, stödja och stärka människor med behov av omsorg i allt det vi gör. Förutom äldreomsorg erbjuder Attendo omsorg till personer med funktionsned­sättningar samt individ- och familjeomsorg. Attendo har över 30 000 medarbetare och finns lokalt förankrat med omkring 700 verksamheter i nära 300 kommuner i Sverige, Finland och Danmark. Varje dag möter våra medarbetare tiotusentals kunder i deras vardag. Alla våra omsorgsinsatser utgår från Attendos gemensamma värderingar om omtanke, engagemang och kompetens. 

Datum 2023-07-20, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!