Attendos bokslutskommuniké och rapport för fjärde kvartalet 2023: LYCKAD OMSTÄLLNING GER MÖJLIGHETER TILL NYA SATSNINGAR

REG

Kommentar från Martin Tivéus, Attendos VD och koncernchef

”Under 2023 har vi kunnat uppvisa en stark tillväxt och en resultatmässig återhämtning efter ett svagt 2022. Starkast utveckling ser vi i vårt finska affärsområde, som ett resultat av vårt målmedvetna omställningsarbete under de senaste åren. Skandinavien utvecklades något svagare finansiellt men vi kunde samtidigt visa på god utveckling på flera operationella nyckeltal.

I början av 2024 kunde vi presentera förvärvet av Team Olivas svenska omsorgsverksamhet. Förvärvet stärker tydligt vår ställning inom funktionsomsorg (LSS) och individ & familjeomsorg (IOF) i Sverige och kompletterar vår redan starka position inom hemtjänst. Tillsammans blir vi bättre rustade att möta samhällets ökande behov av mer komplex omsorg samtidigt som vi blir en bättre utförare och partner för såväl omsorgsbehövande som kommuner.

Attendo har som mål att nå ett justerat resultat per aktie på 4 kronor under 2024. De främsta faktorerna för att nå målet är högre beläggning, priseffekter från tidigare prisjusteringar samt högre operationell effektivitet. I målet ingår ej bidrag från förvärvet av Team Olivia. Vi avser att presentera uppdaterade finansiella mål inklusive plan för kapitalallokering i samband med presentationen av kvartalsrapporten för första kvartalet 2024.

Koncernen: Högre resultat och kassaflöde

Koncernens omsättning under kvartalet uppgick till 4 422 Mkr, vilket motsvarar en tillväxt på 17 procent totalt och 13 procent mätt i lokal valuta. Tillväxten är främst driven av omförhandlade kontrakt i Finland. Det leasejusterade rörelseresultatet (EBITA) rensat för effekter av engångskaraktär för fjärde kvartalet 2023 ökade med 143 Mkr jämfört med föregående år till 151 Mkr, motsvarande en marginal på 3,4 procent (0,2). Kassaflödet förbättrades fortsatt till följd av starkare resultat och minskning av rörelsekapitalet. Finansiellt har vi därmed tydligt stärkt bolaget under 2023.

Finland: Fortsatt positiv trend

Omsättningen i Attendo Finland ökade med 24 procent i kvartalet i lokal valuta. Resultatet har stärkts betydligt, drivet av förbättringar inom äldreomsorgsverksamheten. De främsta faktorerna bakom förbättringen är nya villkor och operationella förbättringar som till del kan förklaras av lägre personalomsättning.

Beläggningen uppgick till 85 procent i fjärde kvartalet, samma nivå som jämförelseperioden men något lägre mot tredje kvartalet, primärt en effekt av högre mortalitet i november. Stora delar av prisförhandlingarna inför 2024 är avklarade och vi förväntar oss att kunna kompensera inflation under året genom prisjusteringar. Stabila överskott är avgörande för att vi ska kunna investera i nya omsorgboenden, till nytta för såväl omsorgstagare som välfärdsregioner.

Skandinavien: Resultatet ökar inom egen regi

Försäljningen i vår skandinaviska omsorgsverksamhet var i princip oförändrad. I takt med att ett antal entreprenadkontrakt löpt ut har antalet tillgängliga platser minskat något, medan priser och beläggningen är högre. Beläggningen har ökat två procentenheter år över år men är oförändrad mot tredje kvartalet.

Vi ser en underliggande resultatförbättring inom både äldreboenden och gruppboenden (LSS) i egen regi. Det rapporterade resultatet är samtidigt ned något jämfört med föregående år. Det lägre resultatet förklaras framförallt av avslutade verksamheter inom entreprenad, förluster i Danmark och att prisökningarna inför 2023 inte fullt ut kompenserar löneökningar och inflation. Sekventiellt ser vi att vändningen till lönsamhet i Danmark kommer att dröja till andra halvåret då resultatet bland annat hänger ihop med beläggningsutvecklingen i enheter under uppstart. För 2024 räknar vi med att kunna kompensera kostnadsökningar genom prisjusteringar.

Team Olivia stärker positionen inom LSS & IOF

Vi kunde glädjande meddela om överenskommelsen att förvärva delar av Team Oliva i mitten av januari 2024. Genom förvärvet stärker vi positionen inom omsorg för personer med funktionsnedsättningar (LSS), Individ- och familjeomsorg (IOF) samt hemtjänst i Sverige. Behoven av omsorg ökar stadigt och samhället behöver stöd av privata aktörer, inte minst när det gäller omsorg för personer med komplexa omsorgsbehov där Team Olivia har en framskjuten position. Förvärvet ger också tydliga skalfördelar vilket innebär ökade resurser till kvalitetsutveckling, digitalisering och förbättring av arbetssätt och metodik i det omsorgsnära arbetet. Vi får också en bättre balans mellan olika tjänsteerbjudanden i Sverige. Förvärvet förväntas bidra till det justerade resultatet med minst 0,5 kronor per aktie när verksamheterna är fullt integrerade.

Starkare finansiell ställning

Attendos finansiella ställning har successivt stärkts under 2023 som en effekt av framstegen i omställningsarbetet, vilket syns inte minst i leasejusterad nettoskuld / leasejusterad EBITDA som sedan samma period föregående år fallit från 4,4 till 1,2.

Den starkare finansiella ställningen möjliggör såväl investeringar för att utveckla omsorgen som att ge utdelning till aktieägarna. Attendos styrelse har också beslutat att utnyttja bemyndigandet från årsstämman 2023 att förvärva egna aktier i syfte att justera bolagets kapitalstruktur.

I slutet av året förhandlade vi om ett nytt långsiktigt finansieringsavtal som också tar höjd för förvärvet av Team Olivia Omsorg. Låneavtalet är hållbarhetslänkat, vilket innebär att räntevillkoren i finansieringen är kopplade till vilka framsteg vi gör inom området social hållbarhet. Vi har välmående och livskvalitet för både kunder och medarbetare högst upp på agendan och det är därför naturligt att vi nu fokuserar på framsteg inom just dessa områden också i vår finansieringslösning.

Medarbetare i fokus

Det är glädjande att se att vårt långsiktiga arbete med att skapa en starkare kultur och större delaktighet också får genomslag i våra medarbetarundersökningar. Rekommendationsgraden (eNPS) har ökat från 4 till 20 på ett år (skala -100 till +100).

En viktig del av vår företagskultur är att uppmärksamma goda insatser för våra omsorgstagare. Ett exempel på detta är priset Omsorgshjältar i Attendo Skandinavien. Våra verksamheter får nominera kollegor som gör det lilla extra i omsorgsarbetet varpå alla medarbetare ges möjlighet att läsa porträtt av de nominerade i vår intern-app och rösta. Flera av de nominerade blev uppmärksammande i media och även av äldreministern Anna Tenje, som valde att personligen fira en av vinnarna.

I Finland har vi fått stor uppmärksamhet för vårt systematiska arbete med kultur, medarbetarskap och delaktighet. Attendo Finland blev under fjärde kvartalet nominerad som en av finalisterna till utmärkelsen Årets Påverkan för kulturell förändring. Attendo Finland tilldelades ett särskilt omnämnande för en genomgripande förändring av företagskulturen. Priset delas ut av Finnish Impact Society (en stiftelse som främjar god omsorg) och Mediuutiset som är ett oberoende media inom vård och omsorg. Enligt juryns motivering har Attendos kulturförändring varit både imponerande och evidensbaserad och stöder både personalens och kundernas välbefinnande på många sätt.”

Sammanfattning av det fjärde kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 4 422 Mkr (3 789). Total tillväxt uppgick till 16,7 procent, varav organisk tillväxt var 13,2 procent.
  • Leasejusterat rörelseresultat (EBITA) uppgick  till 136 Mkr (8), vilket motsvarar en marginal på 3,1 procent (0,2). Poster av engångskaraktär uppgick till cirka -15 Mkr. 
  • Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 275 Mkr (131), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 6,2 procent (3,5). Resultatet påverkades av poster av engångskaraktär med cirka -5 Mkr.
  • Kvartalets resultat uppgick till 58 Mkr (-44). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,36 kr (-0,27).  Justerat resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,54 kr (-0,07).
  • Fritt kassaflöde uppgick till 404 Mkr (106).
  • Antalet platser i Attendos boenden var vid periodens slut 20 575 (20 932). Beläggningsgraden i boenden var 86 procent (85).

Sammanfattning av perioden januari-december

  • Nettoomsättningen uppgick till 17 287 Mkr (14 496). Total tillväxt uppgick till 19,3 procent, varav organisk tillväxt var 12,7 procent.
  • Leasejusterat rörelseresultat (EBITA) uppgick till 745 Mkr (199), vilket motsvarar en marginal på 4,3 procent (1,4). 
  • Rörelseresultatet (EBITA) uppgick till 1 333 Mkr (674), vilket motsvarar en rörelsemarginal på 7,7 procent (4,6).
  • Periodens resultat uppgick till 376 Mkr (-44). Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 2,33 kr (-0,28). Justerat resultat per aktie efter utspädning uppgick till 3,02 kr (0,68).
  • Fritt kassaflöde uppgick till 724 Mkr (24).
  • Styrelsen föreslår en utdelning på 1 kr (0) per aktie för räkenskapsåret 2023, vilket motsvarar cirka 30 procent av årets justerade resultat, i enlighet med Attendos utdelningspolicy.

Inbjudan till presentation

I samband med att kvartalsrapportens släpps hålls en webbsänd presentation kl 11:00 (CET) med Attendos VD Martin Tivéus och finanschef Mikael Malmgren.

Presentationen kan följas på följande webblänk:
https://ir.financialhearings.com/attendo-q4-2023

Analytiker och investerare har möjlighet att ställa frågor under presentation genom att ringa in. Du får kontaktuppgifter genom att maila till: kommunikation@attendo.se

Rapporten samt övrigt informationsmaterial finns tillgängligt på:
https://www.attendo.com/

Attendo AB (publ)

 

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Andreas Koch, Kommunikations- och IR-direktör Attendo
Telefon: +46 705 09 77 61   I   epost: andreas.koch@attendo.com

Stefan Svanström, Chef Samhällskommunikation Attendo
Telefon: +46 708 67 38 07   I   epost: stefan.svanstrom@attendo.com

 

Denna information är sådan som Attendo AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 8 februari 2024 kl. 08.00 CET.

attendo.com

Attendo – det ledande omsorgsföretaget i Norden   |   I mer än 35 år har Attendo haft som utgångspunkt att se, stödja och stärka människor med behov av omsorg i allt det vi gör. Förutom äldreomsorg erbjuder Attendo omsorg till personer med funktionsned­sättningar samt individ- och familjeomsorg. Attendo har över 31 000 medarbetare och finns lokalt förankrat med omkring 700 verksamheter i nära 300 kommuner i Sverige, Finland och Danmark. Varje dag möter våra medarbetare tiotusentals kunder i deras vardag. Alla våra omsorgsinsatser utgår från Attendos gemensamma värderingar om omtanke, engagemang och kompetens. 

Datum 2024-02-08, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!