Xintela publicerar positiva prekliniska resultat med XSTEM för behandling av ARDS

Resultaten från Xintelas prekliniska studie med XSTEM® för behandling av ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) har publicerats i tidskriften Respiratory Research. Resultaten visar att XSTEM har en behandlande effekt och ger stabilare blodcirkulation, minskad lungvävnadsskada och minskad blodkoagulation jämfört med placebo.

Xintela har tidigare informerat att bolagets stamcellprodukt XSTEM har utvärderats för behandling av ARDS i en validerad preklinisk grismodell som kliniskt liknar den livshotande lungkomplikationen hos ARDS patienter. Studien, som delfinansierats av Vinnova, har utförts i samarbete med Professor Sandra Lindstedt och hennes team vid Institutionen för Thoraxkirugi, Skånes universitetssjukhus i Lund. Resultaten från studien har nu publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften Respiratory Research (https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-023-02459-6). Resultaten visar bland annat att djuren som behandlades med XSTEM har stabilare blodcirkulation, mindre lungvävnadsskada och mindre blodkoagulation jämfört med de djur som behandlades med placebo samt att inga negativa sidoeffekter noterades under behandlingen.

ARDS är en form av akut svår lungsvikt som kan uppstå till följd av exempelvis lunginflammation, blodförgiftning eller trauma. Tillståndet innebär att lungornas funktion kollapsar och dödligheten är hög. Idag saknas en effektiv behandling.

”Vi är mycket nöjda med att resultaten från studien nu har granskats och publicerats i en riktigt bra tidskrift. XSTEM får därmed extra uppmärksamhet som ett nytt behandlingsalternativ för ARDS med potential att förbättra det svåra tillståndet hos ARDS-patienter och därmed förkorta intensivvårdstid och minska dödligheten. Resultaten som visar både säkerhet och effekt ger även ett starkt stöd för fortsatt kliniskt utvecklingsarbete”, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Datum 2023-06-09, kl 15:15
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!