Vitec Software Group delårsrapport januari–september 2023

MAR

SAMMANFATTNING AV PERIODEN JULI–SEPTEMBER 2023

  • Nettoomsättning 701 Mkr (505) ökning 39 %
  • Repetitiva intäkter 614 Mkr (417) ökning 47 %
  • EBITA 240 Mkr (161) ökning 49 %
  • EBITA marginal 34 % (32)
  • Rörelseresultat 158 Mkr (92) ökning 71 %
  • Rörelsemarginal 22 % (18)
  • Vinst per aktie före utspädning 2,26 kr (1,76)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten 158 Mkr (87)
  • Förvärv av Neagen Oy

SAMMANFATTNING AV PERIODEN JANUARI–SEPTEMBER 2023

  • Nettoomsättning 2 037 Mkr (1 400) ökning 46 %
  • Repetitiva intäkter 1 735 Mkr (1 180) ökning 47 %
  • EBITA 652 Mkr (411) ökning 59 %
  • EBITA marginal 32 % (29)
  • Rörelseresultat 444 Mkr (250) ökning 78 %
  • Rörelsemarginal 22 % (18)
  • Vinst per aktie före utspädning 6,94 kr (5,05)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten 727 Mkr (489)


Starkt kvartal visar åter styrkan i vår affärsmodell

Ett starkt kvartal i makroekonomiskt tuffare tider visar på styrkan i vår affärsmodell, där vi levererar verksamhetskritiska programvaror som kontinuerligt utvecklas, för att bidra till våra kunders framgångar.

Tredje kvartalets intäkter ökade med 39 % till 701 Mkr jämfört med samma period ifjol, motsvarande siffror för de första nio månaderna är 46 % och 2 037 Mkr. Intäkterna överstiger nu för första gången 2 miljarder kronor och detta redan efter nio månader. Våra repetitiva intäkter ökade organiskt med 14 %. Vi är också stolta över en fortsatt stabil marginalökning, EBITA-marginalen uppgick till 34 % jämfört med 32 % och EBITA-resultatet ökade med 49 % och uppgick till 240 Mkr. Högre räntenivåer och ökad upplåning påverkar nettoresultatet, men även icke kassapåverkande omräkningar av villkorade tilläggsköpeskillingar och långfristiga värdepappersinnehav belastar med totalt 34 Mkr för hela perioden.

Under tredje kvartalet slutfördes det tidigare offentliggjorda förvärvet av finska Neagen samt att vi skrev avtal om ytterligare ett finskt förvärv i form av Codea. Codea utvecklar och levererar kritisk programvara för fältledning av utryckningsfordon. I början av oktober genomförde vi vårt sjätte förvärv för året (ett nytt rekord!): nederländska Memorix, som tillhandahåller programvara för hantering av arkiv, digitalt kulturarv och samlingar.

Vår lista över förvärvskandidater fylls kontinuerligt på med fina vertikala programvarubolag som vi löpande utvärderar. Vi upplever att bolagsvärderingarna har börjat uppvisa en något nedåtgående trend i takt med att det högre ränteläget slår igenom och att säljarna uppskattar den enkla förvärvsprocessen och det långsiktiga förhållningssättet som Vitec erbjuder. Som ett sätt att värderingsmässigt mötas har vi i många år använt oss av villkorade tilläggsköpeskillingar. Dessa faller endast ut givet att bolaget kan redovisa tydliga resultatförbättringar i förhållande till förvärvstillfället. Utbetalningar är således ett gott tecken på att bolagen utvecklas positivt inom Vitec-koncernen.

Vi har under det senaste året utökat våra interna resurser både för förvärvsaktiviteterna och för integrationen in i koncernen, vilket gör att vi på ett bra sätt kan hantera de nya bolagen som kommer till oss. Med detta så har vi både de organisatoriska såväl som de finansiella resurserna för att fortsätta vår tillväxtsresa.

Rekryteringar av nya medarbetare är något som varit en utmaning för oss liksom för många andra inom tekniksektorn. De senaste månaderna har vi börjat se en ljusning med fler och fler kvalificerade sökande till våra lediga tjänster. Vi hoppas att de både ser spännande arbetsuppgifter samt ett stabilt och växande företag i Vitec.

För att än mer likställa aktieägarnas och de anställdas gemensamma intresse av värdeskapande har Vitec i mer än 20 års tid haft olika aktiebaserade delägarprogram. Vid årsstämman 2023 beslöt aktieägarna att införa ett så kallat aktiesparprogram för personal i nio länder. Vi kan med glädje konstatera att hela 35 % av de anställda valde att investera i detta långsiktiga aktiesparprogram.

Olle Backman, VD
Vitec Software Group

Datum 2023-10-19, kl 08:00
Källa MFN
Alla Aktier tipsar: Nu får du 200 kr gratis när du skapar konto på Nordnet, insatt i fonden Nordnet One Balanserad. Bra tillfälle för dig som inte kommit igång med investeringar än, eller bara testat t.ex. Avanza.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet