Vestums delårsrapport januari-september 2023: Stabil efterfrågan och starkt kassaflöde

MAR

Sammanfattning av perioden juli – september 2023
·        Nettoomsättningen uppgick till 1 666 (1 601) MSEK
·        Justerad EBITA uppgick till 161 (171) MSEK, motsvarande en justerad EBITA-marginal om 9,7 % (10,7 %)
·        EBITA uppgick till 161 (189) MSEK, motsvarande en EBITA-marginal om 9,7 % (11,8 %)
·        EBITA per aktie före och efter utspädning uppgick till 0,43 (0,51) SEK
·        Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 78 (110) MSEK
·        Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 279 (31) MSEK
·        Det operativa kassaflödet uppgick till 315 (109) MSEK vilket motsvarar en kassakonverteringsgrad om 140 % (44 %)

Sammanfattande kommentarer av VD Simon Göthberg
I det tredje kvartalet genererar Vestum en stabil omsättning och lönsamhet samt förbättrat kassaflöde. Det operativa kassaflödet stärktes med 206 MSEK jämfört med samma period föregående år, vilket innebär att koncernens kassakonverteringsgrad rullande 12 månader ökade sekventiellt mellan det andra och tredje kvartalet från 77 % till 103 %. Det operativa kassaflödet på rullande 12 månader summerar till 899 MSEK. Omsättningen för kvartalet uppgick till 1 666 MSEK och EBITA uppgick till 161 MSEK, motsvarande en EBITA-marginal om 9,7 %. Kvartalet uppvisade organisk tillväxt om 1 %.

Efterfrågan på våra produkter och tjänster har generellt sett varit god med en total omsättningstillväxt om 4 %, varav 1 % organiskt. Lönsamheten har varit stabil med en EBITA om 161 MSEK, vilket kan jämföras mot 189 MSEK i samma period föregående år. Jämförelsekvartalet påverkades positivt av justeringsposter om 18 MSEK drivet av omvärdering av villkorade tilläggsköpeskillingar.

Inom segmentet Infrastructure har volymerna varit stabila samtidigt som marginalen försvagades jämfört med samma period föregående år. Precis som i det andra kvartalet har delar av segmentet utfört enskilda projekt med lägre resultatutfall, men vi kan samtidigt konstatera att segmentet ökade EBITA-marginalen sekventiellt mellan det andra och tredje kvartalet från 8,3 % till 9,4 %. Inom segmentet Services har volymerna minskat något samtidigt som vi framgångsrikt lyckats förbättra EBITA-marginalen jämfört med samma period föregående år till 10,3 %. Efterfrågan på våra tjänster drivs av ett starkt underliggande behov av bland annat investeringar i energieffektiveringar, men vi noterar också att vissa verksamheter påverkas av det utmanande makroklimatet. Inom segmentet Water har behovet av våra vattenprodukter varit stort, inte minst på den brittiska marknaden där vatteninfrastrukturen är underinvesterad, vilket skapar fina förutsättningar för fortsatt positiv utveckling. Segmentets efterfrågan och lönsamhet har varit på goda nivåer med en organisk omsättningstillväxt om 5,8 % och en EBITA-marginal som uppgick till starka 18,8 %.

Omkring 40 % av Vestums rullande 12 månaders EBITA genereras av marknadsledande produktbolag i växande nischer inom samhällsviktig infrastruktur. Dessa verksamheter är ofta rikstäckande med potential att sälja sina produkter internationellt, vilket skapar goda tillväxtmöjligheter. Med starka marknadspositioner följer prisledarskap vilket leder till höga marginaler. Vi arbetar kontinuerligt med att öka korsförsäljningen mellan produktbolagen samtidigt som tjänstebolagen kan öka produkternas marknadsexponering. Detta leder till positiva synergier.

Det operativa kassaflödet uppgick till 315 MSEK, vilket motsvarar en kassakonverteringsgrad om 140 %. Vi börjar se effekt av arbetet med att förbättra rörelsekapitalbindningen, vilket främst syns i förändring av rörelsefordringar. Den finansiella nettoskulden i relation till EBITDA minskade från 2,9x till 2,8x. Vestums nettoskuld inklusive tilläggsköpeskillingar minskade under kvartalet med 209 MSEK, varav räntebärande nettoskuld med 122 MSEK och skuldförd tilläggsköpeskilling med 87 MSEK.

Arbetet med den strategiska översynen fortgår. Syftet är att utvärdera möjligheter att öka aktieägarvärde. Som en del av detta har vi tidigare kommunicerat att det kan bli aktuellt med strategisk avyttring som dels stärker balansräkningen, dels stärker den operationella och finansiella profilen i kvarvarande verksamhet. Ytterst handlar det om att förbättra marginalen, stärka kassaflödet och minska operationella risker.

Den ökade osäkerheten kring konjunkturen finns kvar och kommande kvartal är svårbedömda. Vi kan samtidigt konstatera att infrastrukturen i våra huvudmarknader är föråldrad och underinvesterad samtidigt som växande stadsområden präglas av kapacitetsbrist och den gröna omställningen. Detta, i kombination med att kraven från beställare kontinuerligt ökar avseende kvalitet, hållbarhet och digitalisering, kommer att skapa goda tillväxtmöjligheter över tid för Vestum vars verksamheter håller en hög grad av specialisering.

Delårsrapporten finns tillgänglig på Vestums hemsida: https://www.vestum.se/ir/finansiella-rapporter/

Datum 2023-11-16, kl 07:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!