Vestums delårsrapport januari-mars 2024: Fortsatt starkt kassaflöde

MAR

Sammanfattning av perioden januari – mars 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 1 240 (1 278) MSEK
  • Justerad EBITA uppgick till 100 (119) MSEK, motsvarande en justerad EBITA-marginal om 8,1 % (9,3 %)
  • EBITA per aktie före utspädning uppgick till 0,23 (0,34) SEK
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 10 (52) MSEK
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 196 (132) MSEK
  • Det operativa kassaflödet uppgick till 210 (165) MSEK vilket motsvarar en kassakonverteringsgrad om 151 % (92 %)

Sammanfattande kommentarer av VD Simon Göthberg
Det första kvartalet har inneburit en något lägre omsättning och lönsamhetsnivå än samma period föregående år. Vestum genererade en omsättning om 1 240 MSEK och en justerad EBITA om 100 MSEK, motsvarande en justerad EBITA-marginal om 8,1 %. Kassaflödet har fortsatt utvecklas mycket starkt med ett operativt kassaflöde om 210 MSEK, motsvarande en kassakonvertering om 151 %. Fritt kassaflöde per aktie växte under kvartalet med 96 %. Den finansiella nettoskulden i relation till EBITDA uppgick till oförändrade 2,5x, vilket är inom vårt finansiella mål. Det första kvartalet är säsongsmässigt det minsta kvartalet för Vestum på grund av väder och antal arbetsdagar.
 
Efterfrågan på våra produkter och tjänster har generellt varit något lägre än föregående
år med en organisk tillväxt om -3,5 %, vilket delvis drivits av säsongseffekter då påsken inföll i mars i år mot april föregående år, samt av starka jämförelsetal. Skillnaden i resultat mellan det första kvartalet 2024 och 2023 har påverkats av jämförelsestörande poster om netto 22 MSEK, varav 14 MSEK i det första kvartalet 2024. Dessa poster är främst hänförliga till omstruktureringskostnader i samband med kontorsflytt och omorganisation i januari 2024. Koncernen genererar en justerad EBITA i det första kvartalet om 100 MSEK, vilket kan jämföras mot 119 MSEK under samma period föregående år.
 
Inom Water-segmentet erbjuder vi specialiserade produkter som förbättrar vatteninfrastrukturen och möjliggör effektivisering av energi- och vattenförbrukning. Utvecklingen har varit mycket starkt med en organisk EBITA-tillväxt om 39 % samtidigt som EBITA-marginalen uppgick till 19,8 %, vilket kan jämföras med 17,4 % under föregående år. Den starka utvecklingen har främst drivits av den brittiska marknaden där vattennivåerna varit på höga nivåer, vilket gynnat vårt produktutbud. Vi förväntar oss en fortsatt positiv utveckling inom segmentet under kommande kvartal.
 
Inom Services-segmentet erbjuder vi installationer och produkter som bidrar till att minska energianvändning i fastigheter. Efterfrågan har fortsatt att minska och vi befinner oss nu på låga nivåer sett i ett historiskt perspektiv. Segmentet lyckas dock upprätthålla stabila marginaler och genererade en EBITA-marginal om 7,8 % mot 8,1 % under föregående år. Vi tycker oss se ljusglimtar i investeringsviljan mot andra halvåret 2024 och noterar att en sänkt styrränta skulle gynna segmentet.
 
Inom Infrastructure-segmentet erbjuder vi specialiserade arbeten inom utvalda delar av infrastrukturen där investeringsbehovet är stort. Volymerna har generellt sett varit stabila men lönsamheten har varit lägre inom vissa delar. Segmentet genererar en EBITA-marginal om 6,0 % mot 10,4 % i föregående år. Den lägre lönsamheten har delvis drivits av att vissa verksamheter varit mellan projektavslut och projektuppstart, och delvis av säsongseffekter samt av starka jämförelsetal. Vi har under kvartalet tagit flera fina projekt inom järnvägsrelaterade arbeten och infrastrukturunderhåll i stadsmiljö och vi bör se en marginalmässig återhämtning under året.
 
Den strategiska översynen avslutades efter kvartalets utgång och vi står starkare, mer specialiserade och med en ny kapitalstruktur med väsentligt högre andel bankfinansiering redo att återigen bearbeta förvärv. Vi fokuserar på att växa Water-segmentet och ser att det finns goda möjligheter att genomföra strategiskt viktiga förvärv på främst den brittiska marknaden.
 
Vi ser en fortsatt osäkerhet kring konjunkturen och fokus för 2024 är att fortsätta förbättra kassaflödet och bibehålla lönsamheten på goda nivåer, samtidigt som förvärv förväntas bidra till tillväxten.
 
Det långsiktiga behovet av våra tjänster och produkter inom infrastruktur drivs av ökad efterfrågan på infrastrukturinvesteringar som möter nya och ökade krav på tillgänglighet, kapacitet samt hållbarhet och vi känner oss trygga i att kunna generera stabil lönsam tillväxt över tid.
 
Delårsrapporten finns tillgänglig på Vestums hemsida: https://www.vestum.se/ir/finansiella-rapporter/

Datum 2024-05-03, kl 07:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!