Unibap utnyttjar teckningsåtagande från Cidro Förvaltning AB och genomför riktad kvittningsemission om cirka 15,1 MSEK

MAR

EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, JAPAN, NYA ZEELAND, SINGAPORE, SYDAFRIKA, SCHWEIZ, HONGKONG ELLER KANADA ELLER I NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR DISTRIBUTION AV DETTA PRESSMEDDELANDE SKULLE VARA OLAGLIG.

Unibap AB (publ) ("Bolaget") meddelar idag att Bolagets styrelse, i syfte att säkerställa nivån på eget kapital i Bolaget, med stöd av det bemyndigande som lämnades av Bolagets årsstämma den 30 maj 2023 och med utnyttjande av tidigare ingått teckningsåtagande, har beslutat om en riktad kvittningsemission om 1 882 793 aktier till Bolagets största aktieägare Cidro Förvaltning AB ("Cidro")  till en teckningskurs om 8,02 kronor per aktie ("Nyemissionen"), vilket innebär att Bolaget tillförs en emissionslikvid om cirka 15,1 MSEK.

Syftet med Nyemissionen och skälen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att styrelsen har skäl att anta att Bolagets egna kapital understiger det registrerade aktiekapitalet beräknat enligt 25 kap. 14 § aktiebolagslagen (2005:551) s.k. kontrollbalansräkning och att styrelsen därför har beslutat att utnyttja det teckningsåtagande om maximalt 20 MSEK som Bolaget har ingått med Cidro enligt upplysning i Bolagets årsredovisning för det förlängda räkenskapsåret 2021/2022 och i delårsrapporten för första kvartalet 2023, varvid Cidro har åtagit sig att teckna aktier i Bolaget  i syfte att undvika kapitalbrist och säkerställa att Bolagets egna kapital uppgår till minst det registrerade kapitalet, samt att Bolaget uppfyller kraven på fortsatt drift enligt tillämpliga redovisningsregler. Enligt styrelsens samlade bedömning och noga överväganden om möjligheten att i stället anskaffa kapital genom en företrädesemission, bedömer styrelsen att Nyemissionen kan genomföras på ett väsentligen mer tidseffektivt sätt och till en väsentligt lägre kostnad, vilket mot bakgrund av Bolagets rådande kapitalsituation är avgörande för att stärka Bolagets balansräkning, undvika kapitalbrist och säkerställa fortsatt drift. Styrelsens samlade bedömning är att det finns en övervägande risk för att en företrädesemission inte skulle säkerställa Bolagets akuta kapitalbehov och att skälen för att genomföra Nyemissionen med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt därför överväger skälen som motiverar huvudregeln att nyemissioner ska genomföras med företrädesrätt för aktieägarna.

Teckningskursen per aktie i Nyemissionen motsvarar den av parterna avtalade teckningskursen enligt teckningsåtagandet, vilken motsvarar femtio (50) procent av den volymviktade genomsnittskursen för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under perioden den 26 maj 2023 till och med den 9 juni 2023, det vill säga tio (10) handelsdagarna före styrelsens emissionsbeslut avseende Nyemissionen. Teckningskursen för de nya aktierna har fastställts genom förhandlingar på armlängds avstånd med Cidro i samband med ingåendet av teckningsåtagandet och motsvarar av styrelsen bedömt rådande marknadsvärde med en marknadsmässig rabatt.

Nyemissionen medför att det totala antalet aktier och röster i Bolaget ökar med 1 882 793 aktier och röster, från 9 855 549 aktier och röster till 11 738 342 aktier och röster.  Genom nyemissionen ökar Bolagets aktiekapital med 254 598,453709 kronor till 1 587 303,395704 kronor. Nyemissionen innebär en utspädningseffekt för befintliga aktieägare om ca 16,04 procent av aktier och röster baserat på det totala antalet aktier och röster i Bolaget vid tiden för Nyemissionen.

Genom Nyemissionen tillförs Bolaget en emissionslikvid om cirka 15,1 MSEK. Tecknare i Nyemissionen är Bolagets största aktieägare Cidro, med vilken Bolaget har ingått ett bindande teckningsåtagande om 20 MSEK som utnyttjas i Nyemissionen. Genom Nyemissionen kommer Cidros ägarandel i Bolaget att öka från 19,28 till 32,23 procent av Bolaget aktier och röster, vilket medför att gränsen för budplikt passeras och Cidro är skyldig att offentliggöra ett budpliktsbud avseende resterande aktier i Bolaget inom fyra veckor, alternativt inom samma tidsperiod avyttra så många aktier att Cidros innehav representerar mindre än 30 procent av rösterna i Bolaget. Cidro har meddelat styrelsen sin avsikt att inte fullgöra sin budplikt utan att inom fyra veckor sälja ner sitt innehav till mindre än 30 procent av rösterna i Unibap.

 

- De kommersiella framstegen, med en avtalad orderingång under de senaste två kvartalen på ca 117 MSEK, och den strategiska satsningen på rymdmarknaden kräver att vi säkrar finansiering både på kort och lång sikt. Styrelse och ledning arbetar kontinuerligt med bolagets framtida finansiering och bedömer förutsättningarna för att erhålla dessa tillskott av kapital som goda. Vår finansiella målsättning om dubblerad omsättning under 2023 samt positivt kassaflöde under 2024 kvarstår. Vi är tacksamma för det stöd som våra största ägare ger Unibap, säger Ingrid Engström, styrelseordförande vid Unibap.

Uppsala, 2023-06-12

För mer information, vänligen kontakta:

Johan Åman
Verkställande Direktör

vd@unibap.com

+46 70 821 00 51

Denna information är sådan information som Unibap AB (publ.) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 12 juni 2023, klockan 7:40 CET.

Kort om Unibap

Unibap är ett högteknologiskt företag som med hjälp av Edge Computing erbjuder intelligenta AI-lösningar i rymden och på jorden. Våra tjänster transformerar rymdindustrin genom att etablera en ny standard för AI- och molnlösningar i satelliter. På jorden kombineras AI med machine vision, sensorteknik, rymddata och robotik för att hjälpa kunder att effektivisera, kvalitetssäkra och automatisera sina processer. Kombinerat med vår erfarenhet inom AI och robotik skapas förutsättningar för att nå långt ut i rymden. Bolagets kvalitetsledningssystem är certifierat enligt SS-EN ISO 9001:2015. Bolaget är noterat vid Nasdaq First North Growth Market.

För mer information, vänligen besök Bolagets hemsida unibap.com.

FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.

Datum 2023-06-12, kl 07:40
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!