Delårsrapport januari - juni 2023

MAR

April - juni 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 9 747 KSEK (6 969)
  • Rörelseresultatet uppgick till -5 659 KSEK (-9 791)
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -5 829 KSEK (-9 852)
  • Resultat per aktie -0,57 SEK (-1,08

  

Januari - juni 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 16 703 KSEK (12 829)
  • Rörelseresultatet uppgick till -18 264 KSEK (-20 815)
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -18 923 KSEK (-21 152)
  • Resultat per aktie -1,89 SEK (-2,32)

  

Väsentliga händelser april - juni 2023

  • Vid Unibaps årsstämma den 30 maj beslutades bland annat att välja Andreas von der Heide och Mats Warstedt till styrelseledamöter. Vidare beslutades om en riktad emission av högst 250 000 teckningsoptioner vilka, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, ska tillkomma anställda i bolaget.
  • Unibap säkrar en kreditfacilitet om 20 MSEK från två av bolagets större aktieägare, samt ett bindande emissionsåtagande om 20 MSEK från Cidro Förvaltning AB.
  • Unibap nyttjar teckningsåtagande från Cidro Förvaltning AB och genomför en riktad kvittnings-emission om 15,1 MSEK.
  • Unibap och Prevas tecknar avsiktsförklaring för överlåtelse av Unibaps industriverksamhet.


Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Unibap blir del av FMV:s och danska försvarsministeriets rymdprojekt Bifrost som ska utveckla satellitteknik med hjälp av AI.
  • Unibap överlåter bolagets industriverksamhet till Prevas, i syfte att fokusera fullt på rymdaffären.

VD har ordet

 

Stark intäktsökning drivet av de första leveranserna i våra konstellationsprojekt

 

Kvartalet som gick representerade ett viktigt steg för Unibaps erbjudande inom rymd. Under de två föregående kvartalen har vi haft en rekordstor orderingång, med ett flertal kvalificeringsprojekt för att bli in-designade hos kund samt två konstellationsprojekt (volymordrar). Ordrarna har bestått av dels kompletta SpaceCloud® iX5 datorlösningar, dels komponenter från iX10. Under slutet av Q2 påbörjade vi de första leveranserna i konstellationsprojekten. Det utgör en del av kvartalets omsättningsökning på +40% i jämförelse med motsvarande kvartal föregående år och +30% omsättningsökning för årets första månader. Merparten av dessa volymleveranser ligger dock under kommande kvartal.

Genomförandet av de första leveranserna i våra volymordrar, och medföljande intäktsökning, utgör också ett viktigt steg i vår operationella utveckling. Under kvartalet tecknade vi avtal om dedikerade och specialanpassade renrumslokaler för vår produktion, och vi flyttade in i dessa per första juli. De första leveranserna från de nya produktionslokalerna kommer ske under slutet av Q3. iX5, som nådde TRL9 under 2022 kommer under hösten att övergå till kontinuerlig produktion i våra nya lokaler. Målet om att ha en kapacitet på 100 enheter/år från 2024 kvarstår.

Under våren har vi levererat enstaka tidiga versioner av kompletta iX10 till kunder och samarbetspartners. Under hösten räknar vi fortsatt med enstaka leveranser av iX10, inkl. den första flygmodellen (FM) till en kund. Planen om att uppnå TRL9 under 2024 kvarstår, men som tidigare är vi beroende av yttre faktorer, främst kunders och samarbetspartners raketuppskjutningsplaner.

Vi ser ett fortsatt stort intresse för vårt SpaceCloud® erbjudande bestående av hårdvara, mjukvara och tjänster, med en hög kundaktivitet under kvartalet. Orderingången på 2 MSEK under kvartalet var främst uppföljningsaffärer till redan existerande kundprojekt.

Vår positiva syn på rymddatormarknaden kvarstår, och vi ser att vi har en fortsatt stark konkurrensposition inom det framväxande segmentet för COTS-lösningar mot Edge Computing i rymden.

Under Q2 har vi haft möjlighet att delta på den största rymdmässan, Space Symposium, i Colorado, USA, tillsammans med vår USA distributör Moog. Vi ser en fortsatt stark rymdmarknad pådrivet av geopolitik (kritisk infrastruktur, transporter mm) samt miljöeffekter (översvämningar, skogsbränder mm), trots nedgången i riskkapitalinvesteringar under 2022. Intresset för Edge Computing och Cloud Computing i rymden var stort, med bland annat AWS, Google samt Microsoft som utställare. Vi deltog även i ett seminarium arrangerat av AWS, där vi presenterade de demonstrationer vi genomfört tillsammans AWS och D-orbit.

I juni annonserade vi en avsiktsförklaring om att avyttra vår industriverksamhet till Prevas AB och affären avslutades sedan per första augusti. Affären har ingen väsentlig påverkan på vårt finansiella resultat, men det finns en möjlighet till tilläggsköpeskilling baserat på Prevas intäkter hänförliga till Unibaps industriteknik. Det främsta syftet med affären är att möjliggöra ett totalt fokus mot de goda möjligheterna vi ser inom vår rymdverksamhet.

Parallellt med vårt långsiktiga arbete för att finansiera våra målsättningar, så har vi säkrat kortsiktig finansiering med hjälp av våra större aktieägare. Vi är tacksamma för det förtroende och stöd som detta påvisar. Som tidigare, så ser vi positivt på våra möjligheter att finansiera vår verksamhet.

Målen under 2023 är fortsatt att:
1) öka vår operationella förmåga för att matcha de kommersiella framstegen
2) utveckla kommande generation iX10 till samma mognadsgrad som den etablerade iX5
3) fortsätta erhålla och genomföra kvalificeringsprojekt för att på sikt konvertera dessa till konstellationsprojekt.

De finansiella målen om att vi siktar på dubblerad omsättning under 2023, samt ett positivt kassaflöde under 2024, kvarstår.

 

Uppsala i augusti 2023

Johan Åman, VD

Rapporten i sin helhet finns tillgänglig på Bolagets hemsida, https://investor.unibap.com/finansiella-rapporter/,  samt biläggs detta pressmeddelande.

Uppsala, 2023-08-24

För mer information, vänligen kontakta:

Johan Åman

VD

vd@unibap.com

+46 70 821 00 51

Denna information är sådan information som Unibap AB (publ.) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 24 augusti, 2023 klockan 08.00 CET. 

Kort om Unibap

Unibap är ett högteknologiskt företag som erbjuder avancerade lösningar för Edge Computing och Cloud Computing i rymden. Vårt SpaceCloud® erbjudande består av hårdvara, mjukvara samt tjänster som transformerar rymdindustrin genom att etablera en ny standard för AI- och molnlösningar i satelliter.

Bolagets kvalitetsledningssystem är certifierat enligt SS-EN ISO 9001:2015.

Bolaget är noterat vid Nasdaq First North Growth Market.

För mer information, vänligen besök Bolagets hemsida unibap.com.

FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.

Datum 2023-08-24, kl 08:00
Källa beQuoted
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!