Swedbanks Investeringsstrategi: Marknad i limbo skymmer vägskäl

– Den finansiella stabiliteten är sårbar och en bris kan snabbt blåsa upp till storm. Vi ser en uppenbar risk att marknaderna förväntar sig snabbare räntesänkningar än vad som kommer bli fallet, såvida inget riktigt allvarligt sker, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank. 

Efter en stark inledning på börsåret har aktiemarknaden gått sidledes med ökad volatilitet när banksektorn gungade. Volatiliteten väntas hålla i sig även om det finns flera goda skäl att vara optimistisk framåt, där externa faktorer såsom räntor, inflation och minskad tillväxt fortsatt kommer prägla situationen. 

 Givet den komplexa omvärldsmiljön, där motståndskraftiga ekonomier och positiva vinstförväntningar brottas med dystra framtidsutsikter väljer vi att behålla den neutrala allokeringen för aktier. Marknaden är i limbo och det gör helt enkelt att vi inte är framme vid ett tydligt vägskäl än, säger Mattias Isakson. 

Trots att de globala konjunkturutsikterna är fortsatt osäkra ger den svenska ekonomin flera styrkebesked. Exempelvis visar industrikonjunkturen fortsatt motståndskraft, samtidigt som den svenska aktiemarknaden klarat sig förhållandevis väl i snålblåsten.

– Vi ser goda skäl till att den svenska aktiemarknaden kan antas prestera bättre jämfört med andra regioner framåt. I alla fall på kort sikt. Värderingen har de senaste månaderna blivit attraktivare och därför höjer vi den taktiska allokeringen till en övervikt för Sverige, säger Mattias Isakson.

På räntemarknaden kvarstår övervägande risker för inflation, samtidigt som oron för amerikanska banker och allmän konjunkturförsvagning kommer agera dämpande på utvecklingen i närtid. Därtill har inte effekterna av Federal Reserves kraftfulla åtstramning fått genomslag fullt ut. 

– Kreditåtstramning och recessionsoro håller för närvarande tillbaka marknadsräntorna. Obligationer med längre löptid och större ränterisk agerar dock skydd i tider av oro, och vi behåller därför en likaviktad portfölj mellan penning- och obligationsmarknad, säger Mattias Isakson.

Läs mer på www.swedbank-aktiellt.se

Kontakt:
Mattias Isakson, Chef Strategi & Aktier, Swedbank, tel 070 872 51 66
Hannes Mård, pressansvarig Swedbank, tel 073 057 41 95

Datum 2023-05-09, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!