Swedbanks Investeringsstrategi: Dags att valla om

- Efter två år av inflations- och räntehöjningsfokus är det nu dags att byta klistret mot glidvalla. Vi står inför ett nytt år, som på intet sätt kommer blir oproblematiskt men mycket pekar på en mjuklandning, säger Mattias Isakson, chef Strategi & Aktier, Swedbank. 
 
Färre orosmoment
Ekonomier och bolagsvinster har generellt sett varit motståndskraftiga och de flesta regioner har uppvisat en god avkastning under året, där Japan och USA sticker ut, men med vitt skilda drivkrafter. Den senaste tiden har dock mer generell optimism präglat marknaden, där deltagandegraden ökat, inte minst i räntekänsliga sektorer och småbolag.

- Svenska småbolag har haft en tuff period, men efter en botten i slutet av oktober har småbolagen kvicknat till. Förväntningar om lägre räntor bidrar till förhoppningar om en bättre konjunktur. Det gör också att investerare söker sig längre ut på riskskalan, säger Mattias Isakson.

Ränteskiftet 
I november svängde pendeln och det blev tämligen dramatiska nedgångar i globala långräntor vilket gav obligationsfonder en rejäl skjuts. Successivt bedömdes inflationskampen vara över. 

- Den räntetopp som så många har väntat på verkar nu har infunnit sig och kapital gör sig redo att öka såväl löptid som ränterisk i sina innehav, säger Mattias Isakson. 

Krediter – dålig avkastning på ytterligare risk
November går till historien som en av de starkaste månaderna för företagsobligationsmarknaden sedan finanskrisen och står för cirka en tredjedel av årets avkastning hittills. Men kreditspreadarna befinner sig på samma nivå som våren 2022. 

- Mycket tyder på att vi ännu inte sett den fulla och fördröjda effekten av det senaste årets massiva åtstramning. Ställt i relation till den attraktiva räntan i stats- och bostadsobligationer tycker vi att investerare får en dålig kompensation för den extra risk som företagsobligationer innebär, avslutar Mattas Isakson.

Läs mer på www.swedbank-aktiellt.se 

Kontakt:
Mattias Isakson, chef Strategi & Aktier, Swedbank, tel 070 872 51 66
Charlotte Nilsson, presskommunikatör, Swedbank, tel 076 534 66 12 

Datum 2023-12-05, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!