Swedbank regional utblick: Tuffare konjunkturläge - men regionala ljusglimtar finns

Lågkonjunkturen drabbar hela Sverige. Företagen är pessimistiska, konkurserna stiger och antalet byggstarter faller. Även sysselsättningen har nu börjat falla på flera håll och anställningsplanerna är dystra. 

-    Arbetsmarknaden har visat motståndskraft men på sistone har sysselsättningen fallit i en av fyra arbetsmarknadsregioner. Bostadsbyggandet går ner i alla regioner och anställningsplanerna inom detaljhandeln är dystra. Inom industrin skiljer sig utsikterna mellan olika delar av landet med en snabb ökning i efterfrågan på personal på vissa platser och en lika snabb nedgång på andra håll, säger Pernilla Johansson, seniorekonom, Swedbank.

Tufft för industri och detaljhandel i flera regioner
Särskilt tungt är det i Småland & Öarna och Norra Mellansverige där antalet industrijobb sammanlagt redan minskat med 1 200 det senaste året.

-    Den globala industrikonjunkturen har vänt ned och global efterfrågan väntas vara svag det närmaste året. I delar av Sverige märks det redan tydligt genom att antal sysselsatta inom industrin minskar. Samtidigt slår tvärstoppet i bostadsbyggandet hårt mot regioner med mycket småhusproducenter, säger Pernilla Johansson.

Konsumentnära branscher drabbas när pressade hushåll drar ner på konsumtionen. I regionerna Stockholm & Uppsala, Norra Mellansverige och Mellersta Norrland har sysselsättningen inom handeln minskat det senaste året. Sommarturismen gav inte heller samma skjuts som förra året, men den kraftiga ökningen av utländska turister var en ljusglimt, särskilt i Sydsverige. 

Grön industri en ljuspunkt 
Även inom industrin finns ljusglimtar. I Övre Norrland har industrietableringarna börjat ge effekt, och investeringar i grön teknik har satt stora avtryck i Skellefteå, med 1 200 nya industrijobb det senaste året. Industrietableringen där ger även ringar på vattnet till andra regioner. 

-    I exempelvis Eskilstuna har nya industrietableringar tillkommit som underleverantörer till satsningarna i norr, vilket har lyft sysselsättningen. Även västsvensk industri gynnas av nya investeringar, men bilindustrin kan få det tuffare framöver, säger Pernilla Johansson.
 

För rapporten i sin helhet, se bilaga eller besök www.swedbank.se/sru 

Kontakt:
Pernilla Johansson, senior ekonom Swedbank, tfn +46 73 048 10 62
Charlotte Nilsson, presskommunikatör Swedbank, tfn +46 76 534 66 12

 

Datum 2023-09-26, kl 06:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!