Swedbank blir den första nordiska banken som emitterar en social obligation

Den sociala obligationen som Swedbank emitterar stödjer bankens långvariga arbete med samhällsfrågor som har spelat en viktig roll under Swedbanks 200-åriga historia. Det ursprungliga målet var att minska fattigdom och hjälpa allmänheten att uppnå långsiktig och hållbar ekonomisk trygghet. Idag arbetar Swedbank med ett ännu bredare perspektiv och integrerar hållbarhet i hela verksamheten. Sociala obligationer är ett viktigt verktyg för Swedbank för att främja social utlåning, och bygga vidare på erfarenheten av marknaden för gröna obligationer.

– Swedbank har en lång tradition av att stödja positiv samhällsutveckling och jag är mycket stolt över denna milstolpe. Banken strävar mot att bidra till utveckling och tillväxt i de samhällen där vi verkar och vi är fast beslutna att fortsätta göra det även i framtiden, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef i Swedbank.

Emissionslikvid från obligationen allokeras till fullo till tre av de fyra sociala tillgångskategorierna i Swedbank Sustainable Funding Framework.

Skapande av sysselsättning
- finansiering av små och medelstora företag i områden med socioekonomiska utmaningar i Estland, Lettland och Litauen.

Socioekonomisk utveckling och självbestämmande
- finansiering av kvinnoägda små och medelstora företag i Estland, Lettland och Litauen.
- finansiering av ett svenskt företag som är specialiserat på att tillhandahålla hjälpmedel och kommunikationslösningar för personer med funktionsnedsättning.
- finansiering av ett bostadsprojekt för att förbättra bostadslivet i ett område med socioekonomiska utmaningar i Sverige.

Bostäder till överkomliga priser
- finansiering av fastigheter med överkomliga hyresnivåer i linje med statligt finansierade hyresprogram i Sverige.

Ramverket omfattar också en social tillgångskategori för ökad tillgång till grundläggande tjänster inom utbildning, hälso- och sjukvård riktad till utsatta individer och grupper i samhället.  

Swedbank har ambitionen att fortsätta vara en aktiv emittent på marknaden för hållbara obligationer. Banken har åtagit sig att överföra eventuella rabatter från finansieringskostnaden vid emission av gröna, sociala eller hållbarhetsobligationer i sin helhet till bankens affärsområden för att stimulera ytterligare satsningar på hållbar utlåning. 

Kontakt och information:
Peter Stenborn, Investor Relations, Swedbank, tfn. +46 70 676 60 92
Fredrik Nilzén, hållbarhetschef, Swedbank, tfn. +46 76 773 19 26
Hannes Mård, pressansvarig, Swedbank, tfn. +46 73 057 41 95

Ramverk och Impact reports
Hållbara transaktioner

Datum 2023-08-30, kl 08:30
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!