PMI-tjänster steg till 48,5 i oktober: svag återhämtning i tjänstesektorn

  • Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) vände upp i oktober till 48,5 från 46,1 i september och innebär att aktivitetsnivån i tjänstesektorn fortsätter att backa. Hittills har nedgången i PMI-tjänster varit lägre jämfört med tidigare konjunkturnedgångar, vilket tyder på att Sverige har en motståndskraftig tjänstesektor. Men ännu ser vi inte botten, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.
  • Orderingången svarade för det största positiva bidraget till uppgången i PMI-tjänster i oktober följt av sysselsättning och affärsvolym, medan leveranstider drog ned indexet. Av delindexen i PMI-tjänster är det endast index för sysselsättning som är kvar i tillväxtzonen (över 50-nivån).
  • Index för rå- och insatsvarupriser steg i oktober till 59,2 från 58,8 i september. Även om pristrycket i tjänstesektorn har dämpats under året är det fortfarande väsentligt högre jämfört med i industrin där fallande priser är utbrett, säger Jörgen Kennemar.
  • Silf/Swedbanks PMI-Composite ökade i oktober till 47,7 jämfört med 45,4 i september. Den är nionde månaden i år som indexet är under 50-nivån och visar att svenskt näringsliv fortsätter att uppvisa en svagare utveckling än indexets historiska genomsnitt (55,5). 

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen för PMI-tjänster gjordes under 11 – 26 oktober.

Nästa publicering av Inköpschefsindex – tjänster och PMI-Composite: tisdagen den 5 december 2023

Kontakt: 
Jörgen Kennemar, Swedbank Group Communication, tfn 070-643 83 29
Anette Lindbom, Silf, tfn 08 – 752 16 70
Charlotte Nilsson, presskommunikatör, Swedbank, tfn 076-534 66 12

Datum 2023-11-03, kl 08:30
Källa Cision
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.