PMI-tjänster sjönk till 50,5 i februari: tillväxt på bräcklig grund

• Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) backade till 50,5 i februari från 51,5 i januari och är tredje månaden i rad som indexet är i tillväxtzonen (över 50-strecket). Även om konjunkturen i de större tjänsteföretagen har förbättrats sedan i höstas och affärsplanerna stiger är det en bräcklig och trög återhämtning som framträder. Framför allt när både orderingång och sysselsättning i totalindexet befinner sig utanför tillväxtzonen, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.
• Delindex för sysselsättning svarade i februari för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster följt av affärsvolym och leveranstider medan orderingång gav ett positivt bidrag till totalindexet. 
• Det avtagande pristrycket i tjänstesektorn bröts i februari.  Index för rå- och insatsvarupriser steg till 62,4 i februari från 56,4 i januari och är den högsta nivån på sex månader.   
• Silf/Swedbanks PMI-Composite stod i stort sett stilla i februari och noterades till 50,1 jämfört med 50,2 i januari. Indexet stärker bilden av att konjunkturen i näringslivet har förbättrats. Men ännu finns det frågetecken kring styrkan i uppgången med risk för att tillväxten dröjer på grund av den svaga omvärldskonjunkturen, säger Jörgen Kennemar. 

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen för PMI-tjänster gjordes under 8 – 26 februari.

Nästa publicering av Inköpschefsindex – tjänster och PMI-Composite: tisdagen den 3 april 2024

Kontakt
Jörgen Kennemar, Swedbank Group Communication, tfn 070-643 83 29
Anette Lindbom, Silf, tfn 08 – 752 16 70
Charlotte Nilsson, presskommunikatör, Swedbank, tfn 076-534 66 12 

Se även bilagor för ytterligare detaljer. 

Datum 2024-03-05, kl 08:30
Källa Cision
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.