PMI-tjänster sjönk till 46,3 i september: kyligare i tjänsteföretagen

  • Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) föll i september till 46,3 från 48,4 i augusti och innebär att aktivitetsnivån i tjänstesektorn minskade i en snabbare takt. I och med att orderingång och orderstockar föll till de lägsta indexnivåerna på sju månader finns det risk för att vi ännu inte har sett botten i tjänstekonjunkturen, vilket kan spilla över på arbetsmarknaden mer än vad vi hittills har sett, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.
  • Samtliga delindex föll i september. Index för sysselsättning svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster följt av orderingång, affärsvolym och leveranstider. 
  • Index för rå- och insatsvarupriser sjönk till 58,9 i september från 69,0 i augusti. Pristrycket i tjänstesektorn har dämpats under året men det är fortfarande väsentligt högre jämfört med i industrin där fallande priser är utbrett, säger Jörgen Kennemar.
  • Silf/Swedbanks PMI-Composite föll i september till 45,4 jämfört med 47,6 i augusti. Det är den lägsta nivån sedan maj 2020 och sjunde månaden i år som indexet är utanför tillväxtzonen, vilket tyder på att konjunkturavmattningen sprider sig till en större del av näringslivet.

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen för PMI-tjänster gjordes under 11 – 26 september.

Nästa publicering av Inköpschefsindex – tjänster och PMI-Composite: fredagen den 3 november 2023.

Kontakt:
Jörgen Kennemar, Swedbank, tfn 070 – 643 83 29
Anette Lindbom, Silf, tfn 08 – 752 16 70
Charlotte Nilsson, presskommunikatör Swedbank, 076 – 534 66 12

 

Datum 2023-10-04, kl 08:30
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!