PMI-tjänster sjönk i 46,1 i juni: svag avslutning av andra kvartalet

  • Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) minskade i juni till 46,1 från nedreviderade 49,2 i maj, vilket är åttonde månaden i rad som indexet är under dess historiska genomsnitt (56,2). Även om indexet har planat ut under andra kvartalet är nedåtriskerna i tjänstekonjunkturen fortsatt stora, inte minst effekterna av ett minskat bostadsbyggande och hushållens krympande köpkraft, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex. 
  • Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster följt av affärsvolym och sysselsättning medan leveranstider steg om än från låga nivåer. Tjänsteföretagens affärsplaner backade i juni till 56,1, men är fortfarande i den expansiva zonen trots en osäker omvärldskonjunktur.
  • Index för leverantörernas insatsvarupriser föll till 50,6 i juni från 56,8 i maj. Det är den lägsta nivån på över tre år och stärker bilden av ett minskat pristryck i tjänstesektorn, vilket är positiva nyheter för Riksbanken, säger Jörgen Kennemar.
  • Silf/Swedbanks PMI-Composite backade i juni till 45,8 jämfört med 46,8 i maj. Det är sjätte månaden i rad som indexet  är utanför tillväxtzonen och visar att aktivitetsnivån i näringslivet är fortsatt avtagande. 

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen för PMI-tjänster gjordes mellan 9-26 juni.

Nästa publicering av Inköpschefsindex - tjänster och PMI-Composite: torsdagen  den 3 augusti 2023

Kontakt:
Jörgen Kennemar, Swedbank, tfn 070 - 643 83 29
Anette Lindbom, Silf, tfn 08 - 752 16 70
Hannes Mård, pressansvarig Swedbank, 073 - 057 41 95

Se även bilagor för ytterligare detaljer. 

Datum 2023-07-05, kl 08:30
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!