PMI sjönk till 45,8 i augusti - industrin fortsätter att backa

  • PMI-total noterades i augusti till 45,8 jämfört med uppreviderade 48,0 i juli och är trettonde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen. Det är en trög industrikonjunktur som framträder samtidigt som stödet från omvärlden minskar när globala industrikonjunkturen och världshandeln backar. En utveckling som kan bli en ökad utmaning för svensk industri framöver även om en svag krona kan vara stödjande, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 
  • Delindex för orderingång föll i augusti till den lägsta nivån sedan i maj och svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-total följt av lager och produktion. Delindex för leveranstider och sysselsättning gick mot strömmen och gav positiva bidrag till PMI-total.  
  • Industriföretagens produktionsplaner är återhållsamma. Indexet sjönk i augusti till 52,4 från 53,4 i juli, vilket är långt under dess historiska genomsnitt (63,7). 
  • Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg i augusti till 42,1 från 39,0 i juli. Det minskade pristrycket från leverantörsledet består och ökar sannolikheten för lägre producentpriser framöver men med risk för att den svaga kronan på sikt kan driva upp priserna när leverantörsavtalen ska omförhandlas, säger Jörgen Kennemar.

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen gjordes mellan 11-28 augusti.

Nästa publicering av Inköpschefsindex: måndagen den 2 oktober 2023.

Kontakt: 
Jörgen Kennemar, Swedbank Group Communication, tfn 070-643 83 29
Anette Lindbom, Silf, tfn 08 - 752 16 70
Charlotte Nilsson, presskommunikatör, Swedbank, tfn 076-534 66 12

Datum 2023-09-01, kl 08:30
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!