Kvinnors inkomstutveckling trappar av - ekonomisk kristid ökar sårbarheten ytterligare

Kvinnors inkomst från arbete ökar procentuellt mer än mäns. De senaste 25 åren har kvinnors inkomster ökat med 70 procent medan mäns har ökat med 53 procent. Men gapet mellan mäns och kvinnors löner sluts allt långsammare.

Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer arbetsinkomsterna vara jämställda 2048. Men det finns tecken på att inkomstgapet sluts allt långsammare. De senaste 5-10 åren har utjämningstakten trappats av. Fortsätter det på det sättet kommer det ta ännu längre tid innan vi får se jämställda inkomster, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Lägre löner gör kvinnor mer utsatta tider av kris
Med lägre inkomster kommer en mer otrygg ekonomisk situation och sämre möjlighet att göra fria och självständiga val. I tider av ekonomisk kris ökar sårbarheten.

Det senaste året har andelen kvinnor som är ekonomiskt beroende av sin partner ökat. Bara 58 procent av de kvinnor som lever tillsammans med någon uppger att de har en lön som de klarar sig på om de skulle separera. För ett år sedan var andelen 63 procent. Betydligt fler kvinnor än män uppger också att de skulle behöva ändra mycket i sin levnadsstandard för att få ekonomin att gå ihop om de skulle separera. Fler kvinnor än män skulle heller inte har råd att bo kvar i det område de bor i nu.

Kvinnor har ofta en mer sårbar ekonomi än män. Lever man tillsammans med någon är det viktigt att sträva efter en så jämställd ekonomi som möjligt. Genom att dela upp ansvar och ekonomi på ett sätt där båda till exempel kan jobba heltid och båda har förutsättningar att spara så ökar möjligheten för båda att känna sig trygga i sin privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll.

Långt kvar till jämställda pensioner
Också pensionerna ökar mer för kvinnor än för män. Ändå är mäns pension fortfarande över 5 000 konor mer per månad jämfört med kvinnors. 

- Hur stor pension man får är en effekt av den lön man haft under arbetslivet. Den generation som får uppleva jämställda löner under ett helt arbetsliv kommer också få jämställda pensioner. Men det väntas ske först om 60-70 år, säger Madelén Falkenhäll.

Även andelen kvinnor med garantipension minskar. Efter en regeländring 2022 får både fler kvinnor och män garantipension. Men den underliggande utvecklingen god, allt fler kvinnor har haft en tillräckligt god inkomst under arbetslivet att grunda pensionen på.

Se bilagor för mer information. 

Kontakt:
Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom, tfn 076-790 16 38
Hannes Mård, pressansvarig, tfn 073-057 41 95
www.swedbank.se/privatekonomi
www.swedbank.se/framtid
www.swedbank-aktiellt.se/blogg/falkenhall/

Datum 2023-06-19, kl 08:45
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!