Högre boendekostnader pressar sparutrymmet för många hushåll

Hög inflation och stigande bolåneräntor tär hårt på hushållens ekonomi. 

- Sällan eller aldrig har köpkraften fallit så mycket för så många på så kort tid, det kommer bli väldigt tydlig för många familjer i sommar. Fortsatta räntehöjningar från Riksbanken kommer inte att göra situationen lättare. Många hushåll kan komma att behöva ställa in årets utlandssemester, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Många har fortsatt god ekonomi - men variationsvidden är stor
Trots sämre köpkraft har många hushåll en god ekonomi men variationsvidden är stor. 

- Sammanboende har generellt sett en mycket god ekonomi med goda förutsättningar att äga en bil, åka på semester och äta på restaurang. För ensamstående med barn och många unga är situationen betydligt tuffare, en del i den här gruppen riskerar till och med att gå back varje månad efter att boende och rimliga levnadskostnader är betalda, säger Arturo Arques.

Extra tufft i städer med höga bostadspriser
Särskilt svårt är det för ensamstående med barn och unga i bostadsrätt i Stockholm, Göteborg, Umeå, Uppsala och Gotland. Sammanboende utan barn boende i bostadsrätt i exempelvis Sundsvall, Västerås och Ängelholm har däremot över 23 000 kronor kvar till sparande och annan icke nödvändig konsumtion varje månad. 

- I städer med höga bostadspriser minskar möjligheterna att spara rejält för de flesta. I Stockholm, Östersund och Umeå minskar exempelvis sparutrymmet för sammanboende i småhus med mellan 300 och 1 800 kronor i månaden, säger Arturo Arques. 

Vill du veta mer om hushållens konsumtions- och sparutrymme? Se bilagorna Kvar till sparande 2023 och fördjupningsrapporten Har familjen råd att ha bil? eller besök www.swedbank.se/privatekonomi.

Kontakt: 
Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62
Madelén Falkenhäll, senioranalytiker, tfn 076-790 16 38
Hannes Mård, pressansvarig Swedbank, tfn 073-057 41 95
www.swedbank-aktiellt.se/blogg/arques

Datum 2023-05-24, kl 08:00
Källa Cision
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!