SWECO
Sweco ska rita ny typ av mykoproteinfabrik i Finland
(Foto föreställande mykoprotein, fri användning, ange fotograf: Enifer/Iiro Muttilainen)
Mykoprotein är en högkvalitativ, svampbaserad proteinkälla och används inom livsmedelsindustrin som en hållbar ersättning för kött. Mykoprotein tillverkas av svampens mycel (rotsystem) som odlas i fermenteringstankar.
Enifers nya fabrik ska producera 3 miljoner kilo mykoprotein per år, vilket skulle täcka det årliga proteinbehovet hos 40 000 människor. Som Enifers partner inom ingenjörs-, upphandlings- och byggentreprenader (Engineering, Procurement and Construction Management, EPCM) ansvarar Sweco för de övergripande ritningarna, bygglovsprocesser, upphandlingstjänster, projektledning och byggledning av den nya fabriken.
– Det är spännande för Sweco att få bidra till revolutionen inom livsmedelsbranschen, där inhemsk proteinproduktion som använder sidoströmmar kommer att minska utsläppen från livsmedelsproduktionen. Enifers produktionskoncept möjliggör en effektiv, kretsloppsbaserad proteinproduktion och vi är tacksamma för förtroendet för vår EPCM-expertis. Vår erfarenhet av tillståndsgivning inom livsmedelssektorn säkerställer att projektet kan genomföras snabbt, säger Thomas Hietto, vd för Sweco Finland.
Fabriken ska byggas vid ett befintligt sockerbruk och utnyttja existerande ånga, el, process- och kylvatten samt avfallshantering som redan är tillgängliga på området. Dessutom kommer råvaror från sidoströmmar av socker- och mejeriproduktion att användas.
– Vårt processkoncept för att tillverka mykoprotein är nytt och vi har mycket att göra på begränsad tid. För att lyckas med projektet var det avgörande att hitta en pålitlig EPCM-partner. Produktionsanläggningen ska byggas i befintliga lokaler, vilket sporrar oss att ta fram nya lösningar. Som ett nystartat företag har vi begränsade resurser till vårt förfogande, och vi tycker att Sweco är en effektiv och produktiv partner i att uppnå en industriell symbios, där vi maximerar utnyttjandet av sidoströmmar från livsmedelsindustrin, säger Simo Ellilä, vd för Enifer.
Mykoprotein har inte tidigare tillverkats av sidoströmmar från livsmedelsindustrin med hjälp av den här produktionsmetoden, som enbart har använts för att förädla foderprotein från skogsindustrins sidoströmmar.
Pressfoton:
- Foto föreställande mykoprotein, fri användning, ange fotograf: Enifer/Iiro Muttilainen
- Foto av Thomas Hietto, Sweco Finland, fri användning, ange fotograf: Tobias Regell
Om kunden (engelska):
https://enifer.com/about
Liknande Sweco-projekt (engelska):
Sweco Group – Sweco supports food tech company ENOUGH with EPCM services for new mycoprotein plant in the Netherlands
Datum | 2024-09-23, kl 07:20 |
Källa | Cision |