Ny Sweco-rapport: Fem trender som driver Europas agenda för biologisk mångfald

Med över en miljon arter på gränsen till utrotning är den pågående minskningen av biologisk mångfald ett hot mot ekosystem, samhällen och företag. Detta äventyrar över hälften av världens BNP

– Det akuta behovet av att stoppa förlusten av biologisk mångfald leder till ändrade affärsmodeller, investeringsflöden och bevarandeåtgärder runt om i Europa. Swecos rapport beskriver statusen för Europas agenda för biologisk mångfald och rekommenderar ytterligare åtgärder från regeringar, myndigheter, offentlig sektor, företag, finansinstitut och medborgare, säger Piia Pessala, ansvarig för biologisk mångfald på Sweco och en av författarna till rapporten.

Den nya rapporten finns här och belyser fem huvudtrender som visar hur Europa hanterar återställandet av biologisk mångfald:

 

  1. Biologisk mångfald inom finansiellt beslutsfattande – Att integrera biologisk mångfald i investeringsstrategier. Som ett exempel stöder Sweco i Storbritannien Europeiska investeringsbanken i att säkerställa att investeringsmöjligheter i storskaliga energiprojekt uppfyller standarderna för biologisk mångfald.
     
  2. Kompensationsmarknader för biologisk mångfald – Skapa marknader för biodiversitetskrediter för att stimulera bevarandeåtgärder. I Nederländerna används till exempel Swecos beräkningsverktyg Naturepoints för att mäta vinst eller förlust av biologisk mångfald och för att omvandla detta till biodiversitetskrediter.
     
  3. Investeringar i bevarandeåtgärder – Stimulera offentlig och privat finansiering till projekt för att främja biologisk mångfald. Sweco har exempelvis tillhandahållit ekologisk expertis vid restaureringen av en å och en sjö i en nationalpark i Finland samt vid planeringen av restaureringen av ett våtmarkshabitat i Tyskland.
     
  4. Tillföra biologisk mångfald till städer – Öka den biologiska mångfalden genom initiativ för urban återförvildning. Exempel på sådana initiativ är Swecos omvandling av ett tidigare industriområde i Norge till en blågrön miljö och bidraget till Antwerpens projekt för ett cirkulärt nätverk av vattenvägar.
     
  5. Digitala verktyg och AI – Dra nytta av tekniken för att påskynda övervakning och beslutsfattande avseende biologisk mångfald. Bland annat har Sweco kartlagt Gotlands möjliga rikkärr med hjälp av AI-modellering och fjärranalys för att identifiera områden med höga biologiska värden.


Det globala ramverket för biologisk mångfald (GBF) syftar till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030, med ambitiösa mål såsom att bevara 30 procent av mark och vatten samt restaurera 30 procent av skadade ekosystem. Vid COP 16-samtalen som nyligen hölls i Rom enades länderna slutligen om att anslå minst 200 miljarder dollar per år till 2030 för att hjälpa länder att bevara biologisk mångfald, vilket är ett stort steg framåt.

– Det är fantastiskt att se internationella överenskommelser om gemensamma investeringar i biologisk mångfald. Men för att nå målet i det globala ramverket för biologisk mångfald om 30 procent till 2030 krävs starkare bevarandestrategier och ett ökat samarbete, eftersom 20 procent av Europas landyta är skyddad i nuläget och 13 procent av dess marina områden och kustområden. I rapporten har Swecos experter identifierat möjliga åtgärder som kan vidtas av olika intressenter i samhället samt exempel på bästa praxis från olika europeiska länder, säger Piia Pessala.



Pressbilder:

  • Visualisering av biologisk mångfald, fri användning, ange foto: Sweco 
  • Foto av Swecos expert och rapportförfattare Piia Pessala, fri användning, ange foto: Sweco
     

Om Swecos Urban Insight
Urban Insight är en serie insiktsrapporter skrivna av Swecos experter om olika aspekter av stadsutveckling ur ett medborgarperspektiv. Den senaste rapporten finns här.

 

Datum 2025-03-27, kl 08:00
Källa Cision
Ungdomsdeal - 200 kr ! Just nu får alla nya kunder mellan 18 och 25 år 200 kr gratis när man skapar konto på Nordnet, insatt i fonden Nordnet One Balanserad. Bra läge att testa Nordnet!
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet