Sprint Bioscience återfår rättigheterna till NASH-programmet

MAR

Sprint Bioscience AB (publ) licenspartner LG Chem har meddelat att de inte avser att driva NASH-programmet vidare. Programmet återgår därför till Sprint Bioscience, utan ekonomiska förpliktelser gentemot LG Chem. Sprint Bioscience inleder nu direkt arbetet med att finna en ny partner för programmet.

”Vi ser stor potential i de nyligen presenterade positiva in vivo-resultaten, men LG Chem har beslutat att lägga sina resurser på att vidareutveckla andra interna program. Programmet har blivit än mer attraktivt med den utveckling som har skett under de senaste åren. Vi kommer nu direkt börja marknadsföra programmet till potentiella partners”, säger Mathias Skalmstad, tf. vd för Sprint Bioscience.
Resultaten från den nyligen avslutade prekliniska in vivo-studien visade betydande minskning av fettinlagring och inflammation i levern samt effekt på fibros (tilltagande bindvävsinlagring). Då det idag inte finns några godkända läkemedel på marknaden för behandling av NASH finns en stor efterfrågan från läkemedelsindustrin på program med nya verkningsmekanismer. De lovande resultaten i bolagets NASH-program i kombination med ett stort medicinskt behov ger programmet en stor kommersiell potential.

Om NASH-programmet
Fettlever är en av de vanligaste följdsjukdomar som kan drabba patienter med typ 2-diabetes eller fetma. Fettlever kan med tiden utvecklas till fettlever med leverskada, även kallat NASH (non-alcoholic steatohepatitis). Utan behandling kan NASH leda till skrumplever och levercancer. NASH är en av de vanligaste anledningarna till levertransplantation. Det finns idag inget läkemedel godkänt för behandling av NASH samtidigt som behovet är stort.
Enligt nya uppskattningar är prevalensen av fettlever i USA över 25 % och förekomsten av NASH beräknas till 3–5 % globalt. Den globala marknaden för NASH-läkemedel förväntas nå 62 miljarder dollar år 2031. Tillväxten av NASH-marknaden kommer främst att drivas av en ökad patientbas samtidigt som nya läkemedel kommer ut på marknaden. 
I NASH-programmet utvecklas ett läkemedel med en ny verkningsmekanism mot ett målprotein som har betydelse för fettinlagring i lever och andra vävnader, inflammatorisk respons och bindvävsbildning (fibros) i levern vid NASH. Inom programmet finns möjlighet att utveckla behandlingar som kan bromsa utvecklingen av både tidiga och sena stadier av fettlever/NASH, antingen som monoterapi eller i kombination med andra NASH-terapier.

Datum 2023-05-30, kl 14:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!