Första patienten doserad i Spago Nanomedicals kliniska fas I/IIa-studie inom Tumorad®-programmet

MAR

Spago Nanomedical AB (publ) meddelade idag att den första cancerpatienten framgångsrikt har doserats i den kliniska fas I/IIa-studien Tumorad-01 med läkemedelskandidaten 177Lu-SN201. Initiala data avseende säkerhet och biodistribution från studiens fas I-del bedöms kunna rapporteras redan under första halvåret 2024.

Tumorad-01 är en fas I/IIa first-in-human-studie i patienter med avancerad cancer med det primära syftet att utvärdera säkerhet, tolerabilitet, dosimetri och initial effekt av 177Lu-SN201. Fas I-delen av studien är designad för upp till 30 cancerpatienter och har som mål att baserat på säkerhet och biodistribution identifiera en möjlig terapeutisk dos för vidare tester i utvalda patientgrupper i fas IIa-delen av studien.

"Vi ser med glädje att den första patienten med avancerad cancer nu framgångsrikt doserats i denna första studie i människa inom Tumorad-programmet. Med en studiedesign som möjliggör kontinuerlig datarapportering förväntar vi oss initiala data som visar på biodistribution och ansamling av 177Lu-SN201 i tumörer hos cancersjuka patienter tidigt i studien. Dessa data är av stor betydelse då de kan ge en indikation om substansens användbarhet i cancerpatienter”, säger VD Mats Hansen.

Studien drivs initialt vid ett antal kliniker i Australien och efterhand som studien fortskrider kan även kliniker i andra länder komma att inkluderas. 

Studiedetaljer kommer att publiceras på www.clinicaltrials.gov.

Kliniska bevis på selektiv tumöransamling av Spago Nanomedicals funktionella nanopartiklar har tidigare genererats med MRT-kontrastmedlet SN132D hos patienter med bröstcancer. I Tumorad-läkemedelskandidaten 177Lu-SN201 kombineras samma typ av noggrant optimerade polymera nanomaterial med den kliniskt effektiva radioisotopen lutetium-177 (177Lu), som sedan tidigare används i marknadsgodkända läkemedel. Detta gör 177Lu-SN201 till en lovande ny radionuklidterapi för tumörselektiv behandling av cancer med potentiell användning i flera olika tumörtyper.

Studien Tumorad-01 är designad för att möjliggöra tidiga data som visar på biodistribution och ansamling av 177Lu-SN201 i tumörer hos cancersjuka patienter. Vid en gynnsam fördelning av strålning till tumörer jämfört med andra organ har 177Lu-SN201 goda förutsättningar för att bli ett effektivt läkemedel mot cancer.

Datum 2023-12-07, kl 07:09
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!