Saniona väljer Kv7 substans för att utse läkemedelskandidat inom epilepsi

MAR

Saniona (OMX: SANION), ett biofarmaceutiskt företag i klinisk fas, meddelar idag att bolaget har initierat kandidaturvalsfasen med en egenutvecklad subtypselektiv frontrunner-molekyl från Kv7 lead optimization-programmet för epilepsi. Substansen har en unik selektivitetsprofil och representerar en potentiell ny generation av effektiva och väl tolererade epilepsiläkemedel.

“Det är mycket tillfredsställande att vi efter bara ett år i lead optimization kan initiera de slutliga testerna för att utse en kandidat för preklinisk utveckling. Kv7-kanalerna är ett av de mest lovande målområdena för behandling av epilepsi och vi upplever ett stort kommersiellt intresse för vårt program”, säger Thomas Feldthus, vd för Saniona.

”Vår Kv7-substans har en helt ny och innovativ verkningsmekanism såväl som selektivitetsprofil, och den snabba identifieringen av substansen var endast möjlig tack vare vår mycket robusta forskningsplattform, IonBaseTM, som kännetecknas av ett snabbt omlopp av kemi, biologiska tester, integration av databaser och IP-skydd. Jag är övertygad om att profilen på vår innovativa Kv7-substans representerar en ny generation av effektiva och väl tolererade epilepsiläkemedel med potential att användas vid andra hjärnsjukdomar inklusive depression och bipolär sjukdom”, säger Palle Christophersen, EVP Research på Saniona.

Epilepsi, en hjärnsjukdom som kännetecknas av återkommande anfall, drabbar miljontals människor över hela världen. Det finns ett stort otillfredsställt behov eftersom cirka 30 procent av patienterna inte svarar på nuvarande läkemedel.

Kv7-kanaler förmedlar transport av kaliumjoner över neuronernas cellmembran, vilket minskar sannolikheten för att okontrollerade nervimpulser ska genereras. Kv7-kanalaktivatorerna är därför mycket effektiva för att hämma överaktiva neuroner och därmed förhindra uppkomsten av epileptiska anfall. Mutationer i Kv7-kanaler som innehåller subenheterna Kv7.2- och Kv7.3- utgör den näst vanligaste orsaken till ärftliga svåra barnepilepsier, vilket visar deras betydelse för att kontrollera nervcellsaktivitet.

Den icke-selektiva Kv7-aktivatorn retigabin har visat både kliniskt och kommersiellt proof-of-concept för behandling av patienter med resistenta fokala anfall. Retigabin har också visat antiepileptisk effekt och utvecklingsförbättring i prövarledda mindre studier med barn som har funktionsförlustmutationer i Kv7.2. Retigabin har dock tagits bort från marknaden på grund av substansspecifika och icke-målrelaterade biverkningar.

I Kv7-kanalfamiljen ingår fem subtyper, varav kanaler bestående av subenheterna Kv7.2 och Kv7.3 uttrycks selektivt i hjärnan. Sanionas program fokuserar på utveckling av subtypselektiva Kv7.2/Kv7.3-aktivatorer, och därigenom undviks de besvärliga biverkningarna hos retigabin på CNS och urinsystemet, något som orsakade en hög andel avhopp från de kliniska studierna och så småningom resulterade i ganska låg följsamhet till läkemedlet trots god effekt.

Datum 2023-11-21, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!