Saniona ingår samarbetsavtal med AstronauTx kring Alzheimers sjukdom

MAR

Saniona (OMX: SANION), ett biofarmaceutiskt företag i klinisk fas som fokuserar på att upptäcka och utveckla läkemedel som modulerar jonkanaler, tillkännager idag ett nytt forskningssamarbete med AstronauTx inom Alzheimers sjukdom. Saniona kan erhålla upp till 1,9 miljarder SEK (177 miljoner USD) i milstolpsbetalningar liksom royalty på den globala nettoförsäljningen av de produkter som samarbetet ger upphov till.

”Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa tillstånd hör till de utmaningar som är mest förödande för individer, familjer och samhället. Vi är glada över denna möjlighet att utveckla ett nytt möjligt behandlingskoncept för Alzheimers i samarbete med AstronauTx, ett bolag helt inriktat på forskning och utveckling inom neurodegeneration. Det visar återigen hur värdefull Sanionas forskningsplattform är som grund för utvecklingen av nya behandlingsalternativ inom olika neurologiska och psykiatriska sjukdomar”, konstaterar Thomas Feldthus, Sanionas VD.

Målet med samarbetet är att identifiera nya behandlingar för Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa tillstånd genom att modulera ett nytt, ej offentliggjort jonkanalsmål. Saniona har byggt upp ett unikt kapital av kunnande och teknik för att modulera detta läkemedelsmål med hjälp av nya potentiella läkemedelskandidater.

Sanionas proprietära plattform IonBaseTM för modulering av jonkanaler kommer att utgöra en hörnsten för forskningssamarbetet. Saniona kommer att erhålla forskningsfinansiering under forskningsperioden. Under samarbetets första år räknar Saniona med att erhålla forskningsanslag om cirka 15 miljoner SEK (1,3 miljoner EUR).

AstronauTx har optionen att erhålla exklusiva världsomspännande rättigheter till forskning, utveckling, tillverkning och kommersialisering av läkemedel som identifieras genom samarbetet. Saniona kommer att erhålla milstolpsbetalningar om upp till 1,1 miljarder SEK (102 miljoner USD) i samband med att vissa milstolpar avseende forskning, utveckling och regulatorisk process uppnås. Dessutom har Saniona rätt till kommersiella milstolpsbetalningar om upp till 0,8 miljarder SEK (75 miljoner USD) och differentierad royalty på nettoförsäljningen av alla eventuella produkter som AstronauTx kommersialiserar som resultat av samarbetet. De finansiella aspekterna i övrigt har ej offentliggjorts.

”AstronauTx ser fram emot samarbetet med Saniona med stor förväntan, och sätter stort värde på deras expertis inom jonkanaler som gör det möjligt för oss att skapa nya läkemedel för patienter med Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Genom kombinationen av Sanionas teknik och AstronauTx vetenskapliga bredd och erfarenhet inom läkemedelsupptäckt får vi möjlighet att utforska nya områden i jakten på bättre behandlingar för det växande antal patienter som lider av neurodegenerativa sjukdomar”, säger Ruth McKernan, Executive Chair på AstronauTx.

Datum 2023-07-17, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!