OptiCept Technologies

OptiCept välkomnar marknadsledande livsmedelsteknikbolag som ny storägare

Som tidigare meddelats har OptiCepts samarbetspartner FPS Food Process Solutions (“FPS”) valt att investera i OptiCept för att accelerera tillväxten och försäljningen inom segmentet för fasta livsmedel. Hösten 2023 ingick OptiCept ett partnerskap med FPS för att lansera den patenterade PEF (Pulsed Electric Field) teknologin inom fasta livsmedel. Emissionen är villkorad av ett beslut från extra bolagsstämma i Bolaget.

Det internationella livsmedelsteknikbolaget FPS Food Process Solutions väljer att investera i OptiCept. Sedan tidigare har bolagen ingått ett partnerskap för att utveckla, marknadsföra och sälja den patenterade PEF-teknologin till livsmedelsproducenter som arbetar med fasta produkter som potatis. Investeringen syftar i att accelerera kommersialiseringen av OptiCept-teknologin.

“FPS investering i OptiCept ger ett klart och tydligt besked: Man satsar fullt ut på OptiCept-teknologin och värnar om ett långsiktigt partnerskap för att säkerställa PEF-teknologin som ett erbjudande i deras produktportfölj. Vilket bidrar till att skapa en stabil och trygg miljö för OptiCepts investerare och för kunder till FPS. Framförallt möjliggörs accelererad etablering på marknaden för bearbetning av fasta livsmedel. Denna fördjupning av partnerskapet stärker och ger konkreta fördelar för båda parter. Närmare samarbete öppnar även dörren för bättre marginaler och snabbare lansering mot nya applikationer, vilket är en viktig drivkraft för långsiktig lönsamhet. Strategiska partnerskap är en allt viktigare beståndsdel i OptiCepts övergripande strategi för att accelerera mot positivt kassaflöde, således är FPS en mycket viktig pusselbit som kommit på plats.” Säger Thomas Lundqvist, VD, OptiCept Technologies.

FPS är en global ledare för nyckelfärdiga system för frysning, kylning, fritering och hantering av livsmedel. Bolaget förser livsmedelstillverkare med diverse utrustning för bearbetning och tillverkning av livsmedel. Potatissektorn utgör en signifikant del av kundbasen. FPS grundades 2010 och idag har bolaget internationella försäljningskontor på sex kontinenter och tillverkning på flera kontinenter.

I partnerskapet har man uttalat att man initialt vill etablera teknologin inom potatisbearbetning. Idag finns en etablerad marknad för PEF (Pulsed Electric Field) inom potatisbearbetning. Den patenterade PEF teknologin skapar förutsättningar för kunden att effektivisera tillverkningsprocessen samt avsevärt minskar produktionskostnader.

När PEF appliceras på potatisprodukter mjukas potatisen upp och gör innehållet mer tillgängligt och möjliggör en förbättrad utvinningsprocess. Produkten blir enklare att skära. Det är viktigt att de knivar som skär potatisen är av hög kvalité, rätt snitt är avgörande för om produkten ratas eller kan gå vidare ut till konsumenten. På så sätt kan stora energibesparingar och avsevärt förbättrad effektivitet kan uppnås.

PEF-teknologin är en icke-termisk livsmedelsbearbetningsmetod som använder korta högspänningspulser av elektrisk energi för att förbättra olika aspekter av livsmedelsextraktion, konservering, kvalitet och säkerhet. Genom att applicera högintensiva elektriska pulser perforeras eller förstörs cellmembranet och mer innehåll kan utvinnas ur varje cell och/eller resulterar i inaktivering av mikroorganismer.

För ytterligare information hänvisat till föregående pressmeddelande från 27 februari 2024 “OptiCept Technologies AB genomför en riktad nyemission om cirka 10,3 MSEK till FPS”

Datum 2024-02-27, kl 13:37
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!