OptiCept Technologies

OptiCept utreder förutsättningarna för att genomföra en riktad emission av aktier och teckningsoptioner samt förlänger kreditfacilitet villkorat av att en riktad emission genomförs

MAR

OptiCept Technologies AB (”OptiCept” eller ”Bolaget”) utreder förutsättningarna för att genomföra en riktad emission av aktier och teckningsoptioner (s.k. units) motsvarande cirka 25 MSEK genom ett accelererat bookbuilding-förfarande (den "Riktade Emissionen"). Den Riktade Emissionen kommer att vara villkorad av efterföljande godkännande av en extra bolagsstämma som planeras hållas den 5 oktober 2023. Bolaget har vidare ingått avtal om förlängning av kreditramen som ingicks den 18 juli 2022, villkorat av att en riktad emission genomförs inom tre (3) bankdagar efter ingåendet av förlängningsavtalet.

Förutsättningarna för den Riktade Emissionen
Den Riktade Emissionen avses genomföras med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt och är villkorad av efterföljande godkännande av en extra bolagsstämma som planeras hållas den 5 oktober 2023. Bolaget kommer att publicera en separat kallelse till den extra bolagsstämman. OptiCept har utsett Corpura Fondkommission AB ("Corpura") som finansiell rådgivare för att utreda förutsättningarna att genomföra den Riktade Emissionen.

Teckningskursen och allokeringen av units i den Riktade Emissionen kommer att fastställas genom ett accelererat bookbuilding-förfarande, vilket kommer att påbörjas omedelbart efter publicering av detta pressmeddelande och förväntas att avslutas kvällen den 15 september 2023 och därmed innan handeln påbörjas på Nasdaq First North Growth Market den 18 september 2023. Det totala antalet units som kan komma att emitteras, och teckningskursen per unit samt tilldelning i den Riktade Emissionen kommer att fastställas av OptiCept i samråd med Corpura. Bolaget kommer att informera om utfallet av den Riktade Emissionen i ett pressmeddelande när bookbuilding-förfarandet har avslutats. Bookbuilding-förfarandet kan, om Bolaget eller Corpura så beslutar, komma att förkortas eller förlängas och kan när som helst avbrytas och Bolaget kan således helt eller delvis avstå från att genomföra den Riktade Emissionen.

Skälet till avvikelsen från aktieägares företrädesrätt är att Bolagets styrelse har utrett förutsättningarna och noggrant övervägt möjligheten att genomföra en företrädesemission för att ta in erforderligt kapital. Bolagets styrelse anser bland annat att det skulle innebära en risk att Bolaget inte kan tillgodose sitt kapitalbehov och samtidigt upprätthålla en optimal kapitalstruktur. Styrelsen har dragit slutsatsen att en företrädesemission skulle medföra betydligt längre genomförandetid och därmed ökad marknadsriskexponering jämfört med en riktad emission samt kunna leda till att Bolaget går miste om möjligheten att göra investeringar. Med tanke på den volatilitet som har kunnat observeras på marknaden under inledningen av 2023, och som fortsatt råder, har styrelsen bedömt att en företrädesemission också skulle kräva betydande garantiteckning från ett garantikonsortium, vilket skulle medföra merkostnader och/eller ytterligare utspädning för aktieägarna beroende på vilken typ av vederlag som betalas ut för sådana garantiåtaganden, särskild med beaktande av den totala emissionslikviden i den Riktade Emissionen. Dessutom skulle en företrädesemission sannolikt ha gjorts till en lägre teckningskurs, givet de rabattnivåer för företrädesemissioner som genomförts på marknaden nyligen. Styrelsen bedömer att det totala kapitalet som Bolaget tillförs genom den Riktade Emissionen är så pass begränsat att kostnaderna för en företrädesemission skulle bli höga i förhållande till det anskaffade kapitalet. Styrelsen har i valet av emissionstyp dessutom bedömt det som positivt att Bolagets ägarbas, genom den Riktade Emissionen, förstärks och diversifieras ytterligare bland svenska kvalificerade investerare. Bolagets styrelse har vidare omförhandlat det befintliga låneavtalet som ingicks den 18 juli 2022 och förlängt lånets löptid, vilket är villkorat av att en riktade emission genomförs. Styrelsens samlade bedömning är således att skälen för att genomföra den Riktade Emissionen på detta sätt överväger skälen som motiverar huvudregeln att emittera aktier och teckningsoptioner med företrädesrätt för befintliga aktieägare, och att en emission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt därmed ligger i Bolagets och samtliga aktieägares intresse.

Förlängningsavtal

OptiCept har framgångsrikt ingått ett förlängningsavtal med Buntel AB (”Långivaren”) avseende det befintliga avtalet avseende en kreditram (”Kreditramen”) som ingicks den 18 juli 2022. Skulden från Kreditramen uppgår per dagens datum till cirka 19,9 MSEK. Förlängning av Kreditramen är villkorad av att det beslutas om en riktad emission inom tre (3) bankdagar efter ingående av förlängningsavtalet. Förlängningsavtalet innebär i huvudsak följande: (i) 5 MSEK ska återbetalas efter att den Riktade Emissionen registrerats hos Bolagsverket, (ii) 5 MSEK ska återbetalas senast den 30 april 2024 och (iii) resterande skuld ska vara fullt återbetald senast den 31 oktober 2024. Vidare ska en avgift om 5 procent utgå på kvarvarande skuld efter återbetalning av 5 MSEK enligt punkt (i) samt eventuell teckning av Långivaren i den Riktade Emissionen. I enlighet med vad som tidigare offentliggjorts hade Långivaren en rätt, men ingen skyldighet, att kvitta delar av eller hela den utestående fordran mot aktier under Kreditramens löptid till en konverteringskurs per aktie motsvarande 10 procent rabatt av det volymviktade genomsnittspriset (VWAP) för OptiCepts aktie under de 15 handelsdagar som föregår påkallande av konvertering. För det fall Långivaren påkallar konvertering ska den genomföras genom att OptiCept riktar en nyemission till Långivaren. Genom förlängningsavtalet höjs rabatten med 5 procentenheter till 15 procent. Långivaren åtar sig att inte avyttra eventuella aktier från sådan konvertering före den 1 januari 2024. Som en del av förlängningsavtalet åtar sig Långivaren att delta med 1,0 MSEK i den Riktade Emissionen som, om denna emissionslikvid betalas med likvida medel, ska återbetalas efter att den Riktade Emissionen registrerats hos Bolagsverket.

Rådgivare

Finansiell rådgivare avseende den Riktade Emissionen är Corpura, www.corpura.se, och legal rådgivare till Bolaget är Moll Wendén Advokatbyrå AB.

Viktig information

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan till, att förvärva eller teckna några värdepapper i OptiCept Technologies AB i någon jurisdiktion, varken från OptiCept Technologies AB, Corpura Fondkommission AB eller någon annan. Kopior av detta pressmeddelande kommer inte att framställas och får inte distribueras eller sändas till USA, Australien, Belarus, Ryssland, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådan distribution skulle vara olaglig eller kräva registrering eller andra åtgärder. Mottagaren av detta pressmeddelande ansvarar för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i respektive jurisdiktion.

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i förordning (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte blivit godkänt av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. OptiCept har inte godkänt något erbjudande till allmänheten av aktier eller andra värdepapper i någon av EES-länderna och inget prospekt har varit eller kommer att upprättas i samband med den Riktade Emissionen. I alla EES-medlemsstater adresseras detta meddelande och riktas till kvalificerade investerare och motsvarande i den medlemsstaten i den mening som avses i Prospektförordningen. Detta pressmeddelande och den information som pressmeddelandet innehåller får inte distribueras i eller till USA. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande att förvärva värdepapper i USA. Värdepapper som här omnämns har inte registrerats och kommer inte att registreras i enlighet med den vid var tid gällande amerikanska Securities Act från 1933 (”Securities Act”), och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller avser en transaktion som inte omfattas av registrering i enlighet med Securities Act. Det kommer inte att lämnas något erbjudande till allmänheten i USA att förvärva de värdepapper som omnämns här.

Datum 2023-09-15, kl 19:10
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!