OptiCept Technologies

OptiCept rapporterar framgångsrika testresultat från pilotprojekt för sticklingar i Kina

OptiCept Technologies AB (publ),(ticker: OPTI) meddelar att man har mottagit de första delresultaten från pilotprojektet för att förbättra rotningen på sticklingar i Kina som i ett första steg fokuserar på Akacia. Rotningen på sticklingar från Akacia förbättrades med 12-33 % beroende på vilken typ av Akacia som behandlades.

OptiCept Technologies slöt i maj 2023 ett avtal med Guangxi Shichen Group (”GSG”), i samarbete med kinesiska statens forskningsinstitut Guangxhi Academy of Forestry, för att utvärdera OptiBoost-teknologin på flera olika typer av sticklingar med syfte att förbättra dess rotning. Idag meddelar OptiCept de första delresultaten. Sticklingar från Akacia som blivit behandlade med den patenterade vakuumimpregneringsteknologin visar på en genomsnittlig förbättrad rotning med 12-33 % efter 45 dagar, där den slutliga bedömningen görs efter 90 dagar. Resultat från utvärdering av Camelia blir tillgängliga under 2024, då även tester för Eucalyptus kommer att genomföras.

“Detta är mycket positiva resultat som ytterligare stärker vår position. Den ökade andelen av rotade sticklingar skapar ett stort värde för odlare. Många av de skogsbolag vi för diskussioner med odlar vanligtvis Eucalyptus och/eller Akacia. Dessa framgångsrika resultat medför att vi har potential att stärka och bredda vårt erbjudande. Det stärker även tilltron till teknologin som visar industrin att det finns stor potential i behandlingen. Den jämförbara kontrollgruppen har dessutom förbehandlats för rotningsförbättring, vilket innebär att det finns ännu större potential i produkten för odlare som inte vill eller kan använda dessa produkter”. Säger, Thomas Lundqvist, VD på OptiCept Technologies.

Akacia är ett stort släkte med många arter. Odling av Akacia är särskilt vanligt i Kina, Sydostasien, Sydamerika, Afrika och i Australien, där akaciaskog är den näst vanligaste skogstypen efter eukalyptusskog. Akacia är ett av de mest odlade träden på södra halvklotet och är en snabbväxande art som kan växa under svåra förhållanden som andra arter inte kan, vilket snabbt kan generera avkastning.

Om pilotprojektet
Det statliga forskningsinstitutet Guangxi Academy of Forestry grundades 1956. De är en nyckelaktör och forskningscenter som stödjer utvecklingen för snabbväxande virkesförädling i södra Kina, och agerar som stödjande enhet för fyra statliga nyckellaboratorier på provinsnivå inom skogsbruk.

Guangxi Shichen Group (“GSG”) är ett bolag verksamma inom PlantTech och en multi-investeringsgrupp med huvudkontor i Naning, Guangxi. Dess huvudsakliga verksamhet inkluderar landskapsutveckling och investeringar, jordbruks- och skogsbruksinfrastrukturinvesteringar, skogsteknologi och ingenjörskonst, etc. De äger även en plantagebas på 26,64 miljoner kvadratmeter. Guangxi är center för skogsindustrin i Kina, som årligen omsätter 120 miljarder EUR.

Pilotprojektet åsyftar att förbättra rotningen på sticklingar från Akacia, Eucalyptus, Camelia och andra lokala sorter med hjälp av OptiCepts patenterade OptiBoost-teknologi som är baserad på vakuumimpregnering. Sticklingar placeras i en vakuumkammare och impregneras med en näringsvätska. Tryckparametrar och en nanobaserad näringsvätska samspelar för att ge sticklingarna bästa möjliga förutsättningar att rotas och därmed växa till fullvuxet träd.

Pilotprojektet skapar enorma fördelar för OptiCept att snabbt kunna påvisa en fungerande teknologi samt möjligheten att kunna positionera sig på marknaden

Datum 2023-12-22, kl 15:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!