OptiCept Technologies

OptiCept påbörjar kommersialisering i Sydafrika – initierar samarbete med ledande Skogsbolag

OptiCept har genom sin samarbetspartner BCC, knutit till sig flera framstående skogsbolag och odlare i Sydafrika, däribland multinationella bolag som Mondi Group och Sappi. Samtliga kommer att utvärdera den patenterade OptiBoost-teknologin som förbättrar rotning och kvalité för skogssticklingar i sin verksamhet. Genom avtalen öppnas möjligheter till behandling av mer än 100 miljoner sticklingar årligen.

OptiCept har i samverkan med samarbetspartnern BCC tecknat avtal med flera framstående skogsbolag och odlare i Sydafrika. Syftet är att påskynda en kommersialisering av OptiBoost-teknologin på den Sydafrikanska marknaden. Inledningsvis ska bolagen testa den patenterade vakuumimpregneringsteknologin på utvalda sticklingar från olika trädarter under en 12-månadsperiod. Uppstart är planerad till Q3 2024 och de deltagande företagen delar på kostnaderna.

Bland medverkande bolag återfinns Mondi Group, som OptiCept genomfört projekt med tidigare. Mondi är en multinationell förpacknings- och papperskoncern. Bolaget ses som en global ledare inom förpackningar och papper och är noterade på Johannesburg Stock Exchange och London Stock Exchange. Bolaget producerar runt 30 miljoner sticklingar årligen.

Andra medverkande är Sappi, en ledande global leverantör av träfiberbaserade produkter. Globalt har Sappi 11 600 anställda och tillverkning på tre kontinenter (åtta produktionsanläggningar i Västeuropa, fyra i Nordamerika och fem i södra Afrika). Sappi producerar cirka 35 miljoner sticklingar årligen.

”Vi är mycket glada att starta upp detta projekt i Sydafrika med industrins ledande aktörer. En OptiBoost-enhet kommer att transporteras mellan de olika bolagen med hjälp av BCC och kan kostnadseffektivt erbjuda utvärderingar till flera aktörer under en kortare tidsperiod. Vi ser därför stor potential i det här projektet”, Säger Thomas Lundqvist, VD, OptiCept Technologies.

Utöver nämnda bolag ingår även Sutherland Seedlings, därtill förväntas ytterligare fem bolag ansluta. Sammantaget producerar dessa aktörer över 40 miljoner sticklingar årligen.

Den Sydafrikanska Skogssektorn (skogsbruk och skogsprodukter) är i en global kontext framstående och således en viktig marknad för OptiCept. I landet finns idag cirka 1 200 000 hektar odlad skog, främst Eukalyptus och Tall, men även Akacia.

Skogsektorn i Sydafrika bidrar till cirka 1 % av landets BNP och rankas bland de högst exporterande industrierna i landet. Sedan 1970 har massa- och papperstillverkningsindustrins årliga tillväxttakt överträffat det internationella genomsnittet och bidragit avsevärt till Sydafrikas ekonomi.

Datum 2024-06-24, kl 08:30
Källa MFN
Alla Aktier tipsar: Nu får du 200 kr gratis när du skapar konto på Nordnet, insatt i fonden Nordnet One Balanserad. Bra tillfälle för dig som inte kommit igång med investeringar än, eller bara testat t.ex. Avanza.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet