OptiCept Technologies

OptiCept genomför en företrädesemission av aktier om cirka 80,4 MSEK och tidigarelägger publiceringen av sin Q3-rapport

MAR

EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING, VARE SIG DIREKT ELLER INDIREKT, INOM ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, BELARUS, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, RYSSLAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, SYDAFRIKA, SYDKOREA ELLER I NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR OFFENTLIGGÖRANDE, DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING AV DETTA PRESSMEDDELANDE SKULLE VARA OLAGLIG ELLER KRÄVA YTTERLIGARE REGISTRERINGS- ELLER ANDRA ÅTGÄRDER.

Styrelsen i OptiCept Technologies AB (”OptiCept” eller ”Bolaget”) har idag, villkorat av efterföljande godkännande vid extra bolagstämma den 6 november 2024, beslutat att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare om cirka 80,4 MSEK före emissionskostnader (”Företrädesemissionen”). Teckningskursen uppgår till 5,00 SEK per aktie. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 29 procent i förhållande till den volymviktade genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under perioden från och med den 4 oktober 2024 till och med den 17 oktober 2024. Bolaget har i samband med Företrädesemissionen erhållit teckningsförbindelser om totalt cirka 15,4 MSEK, bland annat från de största ägarna, däribland majoritetsägaren FPS Food Process Solutions Holding B.V, samt samtliga styrelseledamöter och ledande befattningshavare. Därutöver har Bolaget erhållit garantiåtaganden om cirka 41 MSEK. Bolaget har således erhållit teckningsförbindelser och garantiåtaganden om totalt cirka 56,4 MSEK, motsvarande cirka 70 procent av Företrädesemissionen. Emissionslikviden från Företrädesemissionen avses primärt användas till fortsatt internationell expansion och utökad produktionskapacitet. Företrädesemissionen är villkorad av godkännande av extra bolagsstämma den 6 november 2024. Kallelse till den extra bolagsstämman offentliggörs genom separat pressmeddelande. För att säkerställa Bolagets likviditetsbehov fram till Företrädesemissionen har genomförts har Bolaget ingått avtal om brygglån om totalt 8,5 MSEK. Därutöver har styrelsen, med anledning av Företrädesemissionen, beslutat att tidigarelägga publiceringen av delårsrapporten för perioden 1 juli - 30 september 2024. Delårsrapporten kommer att offentliggöras omedelbart efter detta pressmeddelande.

Bakgrund och motiv
Under de senaste åren har OptiCept fokuserat på att identifiera prioriterade affärsområden som kan generera kassaflöden på kort sikt och har under 2024 gjort flera genombrott, bland annat inom affärsområdena fasta- och flytande livsmedel. Bolagets teknologier har potential att implementeras inom ett brett spektrum av vertikaler, såsom biogas, sjukvård, skog, livsmedels- och växtindustrin. Under 2023 fattades beslutet att Bolaget ska arbeta med nedan prioriterade affärsområden:

  • Flytande livsmedel (olivolja och juice).
  • Fasta livsmedel (potatis).
  • Skogsindustrin (sticklingar).
  • Blomsterindustrin (snittblommor).

Inom ovan affärsområden har Bolaget säkrat ett antal väsentliga affärer och därmed påbörjat kommersialisering. OptiCept utvärderar dessa fokusområden löpande enligt ett antal kriterier, inklusive investeringsvilja, behov av teknikutveckling, den inverkan OptiCepts teknologi förväntas ha, samt skalbarhet. Bolaget kan engagera sig i områden utanför dessa men då endast om kunder täcker alla kostnader.

I dagsläget befinner sig OptiCept i en expansiv fas, tack vare genombrott inom affärsområdet fasta livsmedel (potatisindustrin) respektive flytande livsmedel (olivoljeindustrin och juiceindustrin). Den historiskt stora ordervolymen för Bolaget under 2024 banar väg för global kommersialisering och ökad produktion. Med en förväntad stark tillväxt i orderflödet framöver vill Bolaget säkra kapital för att leverera befintliga och kommande ordrar, öka produktionen, minska ledtider och investera i strategisk forskning och utveckling för att säkerställa att affärsmöjligheter kan adresseras.

För att möjliggöra fortsatt utveckling och finansiera Bolagets verksamhet har styrelsen beslutat att genomföra Företrädesemissionen. I tillägg till ovan är syftet med Företrädesemissionen främst att kunna behålla konkurrenskraft och öka den kommersiella tillväxttakten, genom att investera i internationell expansion. Detta ska uppnås genom att öka produktionskapaciteten, investera i produktutveckling samt intensifiera arbetet med marknadsföring, försäljning, installation och service på nyckelmarknaderna Sydamerika, Asien, Sydafrika och Sydeuropa.

Vid fulltecknad Företrädesemission tillförs Bolaget en nettolikvid om cirka 68,3 MSEK efter avdrag för emissionskostnader vilka förväntas uppgå till cirka 12,2 MSEK. Nettolikviden avses därefter disponeras med cirka 9 MSEK för återbetalning av brygglån inklusive ränta, varefter resterande belopp avses disponeras för följande ändamål angivna i prioritetsordning:

  • Internationell expansion: Marknadsföring, försäljning, installation och service på nya och befintliga geografiska marknader (cirka 30 procent).
  • Expansion av produktionskapacitet: Investeringar i anläggningstillgångar, nya leverantörer och lager som ökar produktionskapaciteten och minskar ledtiderna (cirka 25 procent).
  • Produktutveckling: Utveckling av befintlig teknologi för ökad kapacitet och lägre kostnader som möjliggör vidare kommersialisering och industriell anpassning (cirka 20 procent).
  • Finansiering av Bolagets löpande verksamhet inklusive förstärkning av Bolagets kapitalstruktur: Stärka Bolagets balansräkning genom återbetalning av lån, stärka kassan och finansiera den löpande verksamheten (cirka 25 procent).

Thomas Lundqvist, VD OptiCept, kommenterar:
Denna emission ger OptiCept möjligheten att realisera den tillväxt vi ser framför oss. OptiCept har generellt goda förutsättningar att attrahera intresse från investerare och institutioner, men vi väljer nu att prioritera våra befintliga aktieägare. De får därmed en möjlighet att delta till förmånliga villkor, i ett mycket spännande skede av OptiCept's utveckling. De framsteg och milstolpar vi har nått under de senaste kvartalen har kraftigt accelererat vår omvandling till ett etablerat kommersiellt företag. OptiCept befinner sig nu i den mest spännande fasen i bolagets historia och jag är tacksam för det stöd vi har i våra lojala aktieägare.

Villkor för Företrädesemissionen
Styrelsen har idag, villkorat av godkännande från extra bolagsstämman den 6 november 2024, beslutat att genomföra Företrädesemissionen i enlighet med följande huvudsakliga villkor:

  • Företrädesemissionen omfattar högst 16 092 625 nya aktier i Bolaget.
  • Den som på avstämningsdagen den 8 november 2024 är införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken äger företrädesrätt att teckna aktier i Företrädesemissionen. Befintliga aktieägare per avstämningsdagen kommer tilldelas en (1) teckningsrätt per en (1) befintlig aktie. Sexton (16) teckningsrätter berättigar till teckning av fem (5) aktier.
  • Teckningskursen i Företrädesemissionen uppgår till 5,00 SEK per aktie. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 29 procent i förhållande till den volymviktade genomsnittskursen (VWAP) för Bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market under perioden från och med den 4 oktober 2024 till och med den 17 oktober 2024.
  • Företrädesemissionen motsvarar en värdering av OptiCept (pre-money) om cirka 257 MSEK.
  • Sista dag för handel i OptiCepts aktie inklusive rätt att erhålla teckningsrätter är den 6 november 2024 och första dag för handel exklusive rätt att erhålla teckningsrätter är den 7 november 2024.
  • Teckningsperioden i Företrädesemissionen löper från och med 12 november 2024 till och med 26 november 2024. Teckningsrätter som inte utnyttjas under teckningsperioden blir ogiltiga och förlorar sitt värde.
  • Handel med teckningsrätter kommer att ske på Nasdaq First North Growth Market från och med 12 november 2024 till och med 21 november 2024.
  • Handel med BTA (Betald Tecknad Aktie) kommer att ske på Nasdaq First North Growth Market från och med den 12 november 2024 till och med den 14 december 2024.
  • Vid full teckning av aktier i Företrädesemissionen kommer Bolaget att tillföras cirka 80,4 MSEK, före avdrag för emissionskostnader, som beräknas uppgå till cirka 12,2 MSEK, varav garantiersättning uppgår till cirka 6,2 MSEK.
  • Företrädesemissionen omfattas till cirka 19 procent av teckningsförbindelser och cirka 51 procent av garantiåtaganden. Företrädesmissionen omfattas således till 70 procent av teckningsförbindelser och garantiåtaganden
  • OptiCept beräknar offentliggöra utfallet i Företrädesemissionen omkring den 28 november 2024.
  • Om inte samtliga aktier tecknas med stöd av teckningsrätter ska tilldelning av resterande aktier inom ramen för emissionens högsta belopp ske: i första hand till de som tecknat aktier med stöd av teckningsrätter (oavsett om de var aktieägare på avstämningsdagen eller inte) och som anmält intresse för teckning av aktier utan stöd av teckningsrätter och för det fall tilldelning till dessa inte kan ske fullt ut ska tilldelning ske pro rata i förhållande till det antal teckningsrätter som var och en av de som anmält intresse att teckna aktier utan stöd av teckningsrätter utnyttjat för teckning av aktier; i andra hand till annan som anmält sig för teckning av aktier utan stöd av teckningsrätter och för det fall tilldelning till dessa inte kan ske fullt ut ska tilldelning ske pro rata i förhållande till det antal aktier som tecknaren totalt anmält sig för teckning av, och i tredje hand till de som har lämnat emissionsgarantier avseende teckning av aktier, i proportion till sådana garantiåtaganden. I den mån tilldelning i något led enligt ovan inte kan ske pro rata ska tilldelning ske genom lottning.

Teckningsförbindelser och garantiåtaganden
Bolaget har erhållit teckningsförbindelser från bland annat de största ägarna, däribland majoritetsägaren FPS Food Process Solutions Holding B.V, och samtliga medlemmar av Bolagets styrelse och ledning, uppgående till totalt cirka 15,4 MSEK, motsvarande cirka 19 procent av Företrädesemissionen. Ingen ersättning utgår för ingångna teckningsförbindelser.

Därutöver har Bolaget erhållit garantiåtaganden från befintliga och externa investerare om cirka 41 MSEK, motsvarande cirka 51 procent av Företrädesemissionen. För garantiåtaganden utgår kontant ersättning uppgående till femton (15) procent av det garanterade beloppet.

Sammantaget omfattas Företrädesemissionen av teckningsförbindelser och garantiåtaganden om upp till cirka 56,4 MSEK, motsvarande cirka 70 procent av Företrädesemissionen. Teckningsförbindelserna och garantiåtagandena är inte säkerställda genom bankgaranti, spärrmedel, pantsättning eller dylikt, varför det finns en risk för att åtagandena, helt eller delvis, inte kommer att infrias.

Brygglån
För att säkerställa Bolagets likviditetsbehov fram till Förträdesemissionen har genomförts har Bolaget upptagit två brygglån på marknadsmässiga villkor om totalt 8,5 MSEK från Torsion Invest AB. Brygglånet kommer att regleras efter genomförd Företrädesemission.

Tidigareläggning av delårsrapport 1 juli – 30 september 2024
Med anledning av Företrädesemissionen har Bolagets styrelse beslutat att tidigarelägga publiceringen av delårsrapporten för perioden 1 juli - 30 september 2024. Delårsrapporten kommer att offentliggöras omedelbart efter detta pressmeddelande i stället för den 28 november 2024 som tidigare kommunicerats.

Aktiekapital och antal aktier
Vid full teckning i Företrädesemissionen kommer antalet aktier i Bolaget att öka med 16 092 625 aktier från 51 496 408 till 67 589 033 och aktiekapitalet att öka med 1 448 336,25 SEK från 4 634 676,72 SEK till 6 083 012,97 SEK, motsvarande en utspädningseffekt om cirka 23,8 procent.

Extra bolagsstämma
Styrelsens beslut om Företrädesemissionen är villkorat av efterföljande godkännande vid extra bolagsstämma den 6 november 2024. Kallelse till den extra bolagsstämman kommer att offentliggöras genom separat pressmeddelande.

Indikativ tidplan för Företrädesemissionen

  • 6 november 2024: Extra bolagsstämma för godkännande av Företrädesemissionen.
  • 6 november 2024: Sista dag för handel i Bolagets aktie med rätt att delta i Företrädesemissionen.
  • 7 november 2024: Första dag för handel i Bolagets aktie exklusive rätt att delta i Företrädesemissionen.
  • 8 november 2024: Avstämningsdag för rätt till deltagande i Företrädesemissionen.
  • 8 november 2024: Beräknad dag för offentliggörande av prospekt avseende Företrädesemissionen (”Prospektet”).
  • 12 november 2024 – 21 november 2024: Handel med teckningsrätter äger rum på Nasdaq First North Growth Market.
  • 12 november 2024 – 26 november 2024: Teckningsperiod.
  • 28 november 2024: Beräknat datum för offentliggörande av utfallet i Företrädesemissionen.
  • 12 november 2024 – 14 december 2024: Handel med betalda tecknade aktier (BTA).

Prospekt
Fullständiga villkor och anvisningar för Företrädesemissionen samt övrig information om Bolaget och information om teckningsförbindelser och garantiåtaganden kommer att framgå av Prospektet som beräknas offentliggöras den 8 november 2024.

Rådgivare
Corpura Fondkommission AB, www.corpura.se, är finansiell rådgivare och Setterwalls Advokatbyrå AB är legal rådgivare till OptiCept i samband med Företrädesemissionen. Aqurat Fondkommission AB agerar emissionsinstitut.

Viktig information
Informationen i detta pressmeddelande varken innehåller eller utgör ett erbjudande att förvärva, teckna eller på annat sätt handla med aktier, teckningsrätter eller andra värdepapper i OptiCept. Ingen åtgärd har vidtagits och åtgärder kommer inte att vidtas för att tillåta ett erbjudande till allmänheten i några andra jurisdiktioner än Sverige. Inbjudan till berörda personer att teckna aktier i OptiCept kommer endast att ske genom Prospektet som kommer att offentliggöras av Bolaget omkring den 8 november 2024 på OptiCepts hemsida, www.opticept.se. Finansinspektionens kommande godkännande av Prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av Bolagets aktier eller andra värdepapper.

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i Prospektförordningen (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte blivit godkänt av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. Detta pressmeddelande varken identifierar eller utger sig för att identifiera risker (direkta eller indirekta) som kan vara förbundna med en investering i aktier eller andra värdepapper i OptiCept. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i Företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i Prospektet. Därmed rekommenderas en investerare att läsa hela Prospektet. Detta pressmeddelande utgör marknadsföring i enlighet med artikel 2 k i Prospektförordningen.

Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras eller distribueras, direkt eller indirekt, inom eller till USA, Australien, Belarus, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådan åtgärd skulle vara olaglig, föremål för legala restriktioner eller kräva andra åtgärder än de som följer av svensk rätt. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning. Inga aktier eller andra värdepapper i OptiCept har registrerats, och inga aktier, eller andra värdepapper kommer att registreras, enligt den vid var tid gällande United States Securities Act från 1933 (”Securities Act”) eller värdepapperslagstiftningen i någon delstat eller annan jurisdiktion i USA och får inte erbjudas, säljas eller på annat sätt överföras, direkt eller indirekt, i eller till USA, förutom i enlighet med ett tillämpligt undantag från, eller i en transaktion som inte omfattas av, registreringskraven i Securities Act och i enlighet med värdepapperslagstiftningen i relevant delstat eller annan jurisdiktion i USA.

Inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (”EES”) lämnas inget erbjudande av aktier eller andra värdepapper (”Värdepapper”) till allmänheten i något annat land än Sverige. I andra medlemsländer i den Europeiska Unionen (”EU”) kan ett sådant erbjudande av Värdepapper endast lämnas i enlighet med undantag i Prospektförordningen (EU) 2017/1129. I andra länder i EES som har implementerat Prospektförordningen i nationell lagstiftning kan ett sådant erbjudande av Värdepapper endast lämnas i enlighet med undantag i Prospektförordningen samt i enlighet med varje relevant implementeringsåtgärd. I övriga länder i EES som inte har implementerat Prospektförordningen i nationell lagstiftning kan ett sådant erbjudande av Värdepapper endast lämnas i enlighet med tillämpligt undantag i den nationella lagstiftningen.

I Storbritannien distribueras och riktas detta dokument, och annat material avseende värdepapperen som omnämns häri, endast till, och en investering eller investeringsaktivitet som är hänförlig till detta dokument är endast tillgänglig för och kommer endast att kunna utnyttjas av, ”qualified investors” (i betydelsen i den brittiska versionen av förordning (EU) 2017/1129 som är en del av brittisk lagstiftning genom European Union (Withdrawal) Act 2018) som är (i) personer som har professionell erfarenhet av affärer som rör investeringar och som faller inom definitionen av ”investment professionals” i artikel 19(5) i den brittiska Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005 (”Föreskriften”); (ii) ”high net worth entities” etc. som avses i artikel 49(2)(a)-(d) i Föreskriften; eller (iii) sådana andra personer som sådan investering eller investeringsaktivitet lagligen kan riktas till enligt Föreskriften (alla sådana personer benämns gemensamt ”relevanta personer”). En investering eller en investeringsåtgärd som detta meddelande avser är i Storbritannien enbart tillgänglig för relevanta personer och kommer endast att genomföras med relevanta personer. Personer som inte är relevanta personer ska inte vidta några åtgärder baserat på detta dokument och inte heller agera eller förlita sig på det.

Detta pressmeddelande kan innehålla viss framåtriktad information som återspeglar Bolagets aktuella syn på framtida händelser samt finansiell och operativ utveckling. Ord som ”avser”, ”bedömer”, ”förväntar”, ”kan”, ”planerar”, ”anser”, ”uppskattar” och andra uttryck som innebär indikationer eller förutsägelser avseende framtida utveckling eller trender, och som inte är grundade på historiska fakta, utgör framåtriktad information. Framåtriktad information är till sin natur förenad med såväl kända som okända risker och osäkerhetsfaktorer eftersom den är avhängig framtida händelser och omständigheter. Framåtriktad information utgör inte någon garanti avseende framtida resultat eller utveckling och verkligt utfall kan komma att väsentligen skilja sig från vad som uttalas i framåtriktad information.

Datum 2024-10-18, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 15 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 6000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!