OptiCept Technologies

OptiCept: Framgångsrik verifiering av PEF-teknologin avseende snabbväxande marknaden för bearbetad potatis

OptiCept Technologies har tillsammans med kanadensiska samarbetspartnern FPS Food Process Solutions Corp framgångsrikt genomfört verifieringen av sin PEF-teknologi för potatisbearbetning. Flera mycket goda resultat kan rapporteras som bidrar till en påtagligt effektivare produktion av bearbetade potatisprodukter som pommes frites. Den globala marknaden för bearbetad potatis värderas till drygt 92 miljarder USD årligen och förväntas växa kraftigt kommande åren.

Under hösten 2023 ingick OptiCept Technologies ett partnerskap med kanadensiska bolaget FPS Food Process Solutions Corp (”FPScorp”, ”FPS”) för att gemensamt utveckla, tillverka och sälja PEF-applikationer till industrin för fasta livsmedel med särskilt fokus på potatisbearbetning.

Första fasen i samarbetet har nu framgångsrikt avslutats vid FPS utvecklingscenter i Charlottetown, Kanada. Flera mycket goda resultat vid användandet av OptiCepts PEF-teknologi (pulserande elektriska fält) kan rapporteras, som att potatisen blir betydligt enklare att skära upp, skärytan blir jämnare samt att mindre mängd olja upptas.

Sammantaget bidrar detta till en förbättrad kvalitet av den färdiga produkten för konsumenterna samtidigt som produktionen effektiviseras för tillverkarna.

“Den första verifieringen av vår maskin vid FPS utvecklingscenter visade att vi är på god väg och de första resultaten är bättre än förväntat. Detta var precis det besked vi väntade på. Nu tar vi nästa steg i samarbetet med FPS. Detta har potential att generera intäkter redan under 2024 för att sedan blomma ut för fullt under de kommande åren", säger, Thomas Lundqvist, VD OptiCept Technologies.

Den globala marknaden för bearbetad potatis värderas till drygt 92 miljarder USD årligen och förväntas växa kraftigt kommande åren driven av en växande efterfrågan på snacks och förändrat konsumentbeteende som fler färdiglagade måltider.

Av all den potatis som produceras globalt används 60 till 70 procent till förädlade produkter. Nordamerika och EU är ledande inom den globala potatisbearbetningsindustrin. Frysta pommes frites och övriga frysta potatisprodukter står för 62 procent av den totala bearbetningen på 18,8 miljoner ton per år.

Baserat på uppskattat antal processlinjer och genomsnittliga försäljningspriset på en PEF-enhet uppskattar OptiCept att den adresserbara globala marknaden motsvarar ett värde på cirka 3 miljarder euro.

PEF-teknologin är en icke-termisk livsmedelsbearbetningsmetod som använder korta högspänningspulser av elektrisk energi. En PEF-generator installeras i en befintlig utvinningsprocess. När livsmedlet passerar behandlingskammaren appliceras de elektriska fälten, cellmembranen perforeras och gör innehållet tillgängligt för extraktion. Enheten anpassas och installeras i befintliga processlinjer.

Genom användande av PEF-teknologi kan aspekter som hållbarhet, kvalitet och produktionseffektivitet förbättras.

Datum 2024-01-17, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!