OptiCept Technologies

Marknadsuppdatering – Hög aktivitet på Iberiska halvön, flera nya oliveCEPT installationer

Just nu är aktivitetsnivån på Iberiska halvön mycket hög för OptiCept. Olivsäsongen har så smått startat och förväntas vara i full gång i november. Uppstart av Balder installationer som påbörjades under förra säsongen pågår och nya oliveCEPT installeras parallellt.

Vi arbetar nu aktivt vidare med de existerande projekten från i fjol, där några av världens största och främsta producenter ingår, t ex Jaen Coop och Acesur. Vi har totalt 8 oliveCEPT kontrakterade hos 6 kunder på Iberiska halvön sedan innan. Dessa står redan under kommersiella avtal och kan inbringa viktigt kapital för OptiCept och har självklart mycket stor potential att utvecklas mer på sikt.

Vi har också knutit till oss flera nya kunder, både kommersiella och utvärderingar. Sedan tidigare har vi nämnt Ntra. Sra. De la Piedad och Aceites Canoliva. I Spanien har vi nu också skrivit ett hyresavtal med kooperativet Aceites La Salud. Ett normalt år bearbetas 12 miljoner kg oliver i deras anläggningar och det produceras cirka 2,5 miljoner kg olivolja årligen. Därtill har vi också tecknat ytterligare ett hyresavtal med Finca Duernas, också baserade i Spanien.

I Portugal har vi knutit till oss den högkvalitativa producenten Paco Do Conde, som är ett av Portugals mest anrika jordbruk. De odlar oliver på en yta av 1900 hektar, utöver detta odlar de även vindruvor och andra grödor.

Totalt har vi nu 17 applikationer ute för uppstart hos kund. Vårt fokus är Iberiska halvön, men arbetar så klart även vidare med installationer i Frankrike, Tunisien och Italien.

Årets säsong präglades initialt av stort intresse för oliveCEPT baserat på de goda testresultaten från IFAPA, goda referenserna från tex hos Moulin D’Olivette i Frankrike. Vi uppfattade ett stort och genuint intresse från många nya kunder. Men en längre period med torka skapade osäkerhet kring investeringar i närtid, framför allt hos olivoljeproducenterna i Andalusien, som drabbades hårt av torkan.

Föregående säsong producerades totalt cirka 650 000 ton olivolja, att jämföra med normal produktion som brukar ligga runt 1,2 miljoner ton. I år är situationen något bättre, +10 % förväntas jämfört med föregående år. För branschen och oss är detta utmanande men samtidigt driver bristen på oliver och olivolja upp marknadspriser, vilken bör kompensera en del för minskande volymer.

Jag kan konstatera att vårt säljteam på Iberiska halvön gjort ett mycket bra jobb under dessa förutsättningar. Målsättningen inför året var att säkra upp pågående projekt och hitta vägar fram med kunder för att få ut ytterligare maskiner till årets säsong. Det har vi i denna utmanande miljö lyckats med.

När röken har lagt sig är jag övertygad om att en majoritet av producenterna kommer ha än mer vilja att investera i ny teknologi. Det är uppenbart att branschen måste anpassa sig till nya förutsättningar och detta kräver investeringar och ny teknologi som säkerställer att alla oliver som produceras processas med högsta möjliga effektivitet. Så även om mycket osäkerhet består så ser vi att intresset för och behovet av CEPT teknologin ökar både för oliver och andra applikationer.

Thomas Lundqvist
VD, OptiCept Technologies

Datum 2023-10-10, kl 14:45
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!