OptiCept Technologies

Marknadsuppdatering: finansiering och plan mot positivt kassaflöde 2024

OptiCept Technologies VD, Thomas Lundqvist, kommenterar den nyligen genomförda riktade emissionen, planerade förändringar samt pågående affärsmöjligheter.

Vi är mycket glada att kunna välkomna nya ägare i bolaget. Liksom vi, ser dom att OptiCept har ett gynnsamt läge. Med det kapitaltillskott den riktade emissionen ger bolaget har vi nu goda förutsättningar att uppnå målsättningen om positivt EBITDA och därmed också ett positivt kassaflöde för 2024.

Med finansieringen säkrad ser jag tre huvudpunkter som blir våra ledstjärnor från nu och under 2024. För att nå våra mål ska vi:

  • Prioritera befintliga affärsmöjligheter

Vi bedömer att pågående affärsmöjligheter inom de prioriterade områdena och ett par större möjligheter inom juice ger goda förutsättningar till att säkra de intäkter och kassaflöde vi behöver för att nå våra målsättningar under 2024. Bolagets orderbok (knappt 30 MSEK) består till stor del av utrustningar installerade hos kund. Dessutom har vi utrustningar redo för försäljning i lager. Detta sammantaget innebär att vi snabbt kan generera både intäkter och kassaflöde med minimala insatser. Därför är nu organisationens fulla fokus att driva aktiviteter kopplade till dessa kundprojekt. Vi kommer under 2023 och 2024 fortsätta att utvärdera möjligheter utifrån sannolikhet till affär och kassaflöde och göra dom justeringar som krävs, om det behövs.

  • Minska kostnadsnivåer för den löpande verksamheten

Vi genomför nu ytterligare besparingar som stärker den redan tydliga trenden mot en betydligt lägre kostnadsnivå än vi hade under 2022. Den fokuserade strategin möjliggör att vi kan genomföra detta samtidigt som pågående affärsmöjligheter drivs helt enligt plan. Det tar lite tid för det att verka ut men vi ser kostnaderna falla under hösten till en nivå som supporterar våra mål för 2024 och som gör oss långsiktigt uthålliga.

  • Ingå strategiska samarbeten med globala aktörer

Samarbeten med globala aktörer, både kunder och partners, bygger acceptans för teknologin globalt utan att det tär på vår kassa, samtidigt som det ger möjlighet till intäkter både på kortare och längre sikt. Denna typ av samarbete har vi idag inom våra prioriterade områden. Inom kort hoppas vi etablera ett liknande samarbete även inom fasta livsmedel. Inom fasta livsmedel är PEF redan en mer etablerad och utbredd teknologi. Vi har en mycket spännande och skalbar produkt i JÖRD som vi nu ser att vi kan etablera på marknaden väsentligt snabbare och i större omfattning.

Detta är punkterna högst på agendan framöver. Genom dessa ledstjärnor skapar vi förutsättningar för att implementera vår teknik globalt. Vi skapar den uthållighet som krävs för att etablera oss på allvar. Parallellt utvecklar vi teknologin i samverkan med kund och tappar på så sätt inte fart när det gäller teknik och-processutveckling.

Långsiktigt ser vi en accelererande omställning till grön och effektiv teknologi pågå för fullt globalt och efterfrågan på teknologi likt vår kommer att öka. Vi är rustar oss nu för att växa med den efterfrågan.

Datum 2023-09-20, kl 13:05
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!