Nosa Plugs ABs delårsrapport för tredje kvartalet 2023

MAR

VD har ordet
Vi har nu avslutat ännu ett framgångsrikt kvartal med god tillväxt och stark bruttomarginal trots de säsongsmässigt svaga sommarmånaderna juli och augusti. Anledningen till säsongsvariationen är att våra sjukvårdskunder, som står för närmare två tredjedelar av omsättningen, går ned på sparlåga under denna period. Omsättningstillväxten på 20 % är därmed inte representativ för den långsiktiga tillväxttakten som trendar betydligt högre.

Under kvartalet har vi lagt stort fokus på utrullningen av våra produkter i UK, förberedelser inför lansering av NOSA smell training och även förberedelser inför de stundande lanseringarna av NOSAs produktportfölj i Sydeuropa. Vi har även eliminerat onödiga kostnader som ärvdes från tidigare företagsstruktur. En del av detta arbete har exempelvis inneburit att kostsamma dotterbolag i USA och i UK nu är avvecklade.

I UK fortsätter arbetet tillsammans med vår distributör Mediq (tidigare Bunzl) för att få in NOSA odor control på så kallade “Frameworks” och på så vis möjliggöra och förenkla för sjukhusen att själva beställa i större utsträckning. Vi har kommit så långt att vi nu har ett flertal sjukhus och ambulansstationer som har efterfrågat en listning av produkten hos NHS och vi har tillhandahållit den information som NHS behöver för att kunna lista oss. Vi arbetar med målsättningen att komma in på vårt första framework innan årets slut och tills dess fortsätter vi att sälja till kunder i UK via manuella ordrar.

Under kvartalet har vi investerat mycket resurser i färdigställandet av NOSA smell training samt att påbörja den kliniska studie som nu pågår hos Karolinska Institutet och Lunds Universitetssjukhus. Vi är mycket stolta över det effektiva produktutvecklingsarbetet som har möjliggjort att vi har lyckats utveckla en fantastiskt bra produkt snabbare än förväntat, vilket i sin tur innebär att vi kan lansera produkten i november i år istället för i slutet av Q1 2024. Det innebär att vi har fyra extra månader på oss att bygga upp distribution och skapa efterfrågan, samtidigt som vi kan kapitalisera på det ökade behovet av luktträning som uppkommer under vinter och vår som en konsekvens av virussäsongen. Vi kommer lansera NOSA smell training, tillsammans med den luktträningsapp vi har utvecklat, på världens största vårdmässa, Medica, där vi också ställer ut hela vårt sortiment. Vi har även utvecklat en gedigen PR-plan för att skapa kännedom kring lösningen mot såväl slutkonsument som distributörer.

NOSA smell training markerar ett stort genombrott i utvecklingen för att möjliggöra för folk som har en luktnedsättning att få tillbaka luktsinnet. NOSA smell training är världens första CE-märkta, medicinteknisk produkt med kortare behandlingstid än alla andra produkter på marknaden. När den kliniska studien är klar räknar vi med att kunna påvisa hur mycket mer effektiv vår produkt är än befintliga luktträningsprodukter på marknaden.

Vi kan även meddela att utvecklingen av NOSA drug delivery, vår plattform för avgivning av läkemedel via näsan, går snabbare än beräknat. Även här räknar vi med att komma med stora nyheter innan årets slut. Under kvartalet har våra lösingar patenterats på tre nya marknader, vilket är ett tydligt bevis på att det vi gör är nytt och något unikt, samtidigt som vi fortsätter bygga inträdesbarriärer mot potentiell framtida konkurrens.

Vi har under kvartalet även lanserat med en av de främsta distributörerna i Belgien, LSinnoventa, som på kort tid lyckats komma igång bra med försäljningen mot slutkund. Vi har sedan Ukrainakrigets start sett en kraftig ökning i efterfrågan av våra luktskydd från kunder inom försvarsmakten och hoppas att via LS-innoventa kunna nå fram bättre med vårt produktsortiment mot denna kundgrupp. LS-innoventa har exempelvis flera avtal med NATO.

Årets sista kvartal kommer bli ett händelserikt kvartal för oss och lanseringen av NOSA smell training är definitivt en höjdpunkt och vårt stora fokus. Tidigareläggningen av lanseringen medför att vi nu omallokerar våra resurser vilket sannolikt innebär att några av de nya distributörssamarbeten som vi räknade med att inleda i Q4 istället skjuts till Q1 2024. Även om det riskerar att påverka intäkterna på kort sikt, så är det en medveten prioritering som görs med ett långsiktigt perspektiv - detta eftersom vi ser en stor potential i vår luktträningslösning och vill arbeta in produkten redan under årets virussäsong. Då det är svårt att prognostisera den kortsiktiga försäljningen av en ny produkt, kombinerat med svårigheten att förutse hur snabbt nya distributörer kan lägga sina första ordrar, arbetar vi nu efter ett intäktsmål i intervallet 60-80 %. Givetvis arbetar vi hårt för att hamna i det övre spannet!

Adrian Liljefors, VD NOSA Plugs AB (publ)

Finansiell utveckling 1 juli-30 september 2023

  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 1 927 TSEK (1 612), en ökning med 20% i förhållande till föregående år, vilket till stor del kan hänföras till försäljning till befintliga vårdkunder i Europa.
  • Rörelseresultatet för perioden uppgick till -3 915 TSEK (-6 386). Rörelseresultat för jämförelseåret inkluderar en nedskrivning av patent uppgående till cirka 4 MSEK. Exkluderat denna nedskrivning har rörelseresultatet primärt försämrats dels som en följd av investeringar i produktutveckling, dels på grund av månatliga noteringsrelaterade kostnader i samband med notering på Nasdaq First North Growth Market.
  • Rörelseresultat före avskrivningar för perioden uppgick till -3 553 TSEK (-1 518).
  • Eget kapital vid periodens utgång uppgick till 13 251 TSEK (8 928).
  • Resultat per aktie uppgick till -0,02 kr (-0,15).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten för perioden uppgick till -4 315 TSEK (-1 391).
  • Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 7 546 TSEK (4 470). Likvida medel har ökat under kvartalet som en följd av att en emission med stöd av teckningsrätter har genomförts, vilket tillförde bolaget 2 550 TSEK.


Väsentliga händelser under perioden

  • NOSA tidigarelägger lansering av NOSA smell training efter snabbare produktutväckling än plan. Lanseringsdatum är 13:e november 2023.
  • Tillverkning av 0-serie NOSA smell training avklarad.
  • Studie NOSA smell training inleds.
  • NOSA har utvecklat en app avsedd för att underlätta luktträning som kommer släppas i samband med lanseringen av NOSA smell training.
  • NOSA tillförs 2,55 MSEK i utnyttjade teckningsoptioner efter uppnådda milestones.
  • NOSA inleder samarbete med en ny Belgisk distributör, LS Innoventa och tar emot sin första order.


Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • NOSA erhåller patent på NOSA allergy filter i fyra nya marknader.
  • Skarpa produktionstester av NOSA drug delivery har inletts.


Finansiell kalender

  • Bokslutskommuniké 2023 – publiceras den 16 februari 2024
  • Delårsrapport kvartal 1 2024 - publiceras den 10 maj 2024
  • Delårsrapport kvartal 2 2024 - publiceras den 23 augusti 2024
Datum 2023-11-10, kl 07:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!