Aktiehandel i juni: Köpvåg i Nvidia bland svenska sparare

Nvidia seglade under några dagar i juni förbi Microsoft som världens allra högst värderade börsbolag. Det blev dock en kortvarig sejour som etta, eftersom en rekyl i aktien tog vid kort därefter.  

- Det är mycket sällsynt att en amerikansk aktie tar sig upp i toppen av listan över mest nettoköpta aktier en enskild månad, men i juni gör Nvidia detta. Dels är hajpen och uppmärksamheten kring aktien mycket stor just nu, dels intensifierades köpvågen när aktien backade i slutet av månaden. I rekylen hoppas man kunna köpa till lite lägre pris, men om aktien fortsätter ned ytterligare eller inte – det är tiotusenkronorsfrågan, konstaterar Frida Bratt.

En annan aktie som fått stor uppmärksamhet senaste månaden är Gamestop, som också tar sig in på köplistan.

- Vi har kunnat se en tydligt ökad aktivitet i Gamestop-aktien sedan ”Roaring Kitty” vaknade till liv i mitten av maj. Antalet ägare av aktien via Nordnets plattform ökade i juni med 16 procent. Aktien har omväxlande rusat och rasat, och det som är mycket viktigt att vara medveten om är att det är oerhört svårt att träffa rätt i de här spekulationsvågorna, säger Frida Bratt.

Mest nettosåld i juni är Munters.

- Munters har haft en tuff månad efter flera sänkta rekommendationer, och spararna väljer då att sälja av, säger Frida Bratt.

På säljlistan finns också Rusta.

- Rusta har gått som en raket sedan aktien noterades, och senaste rapporten som kom i mitten av juni fick ytterligare fart på aktien. I det här läget väljer spararna att hämta hem lite vinst.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i juni:  

Mest köpta Mest sålda
Investor Munters
Nvidia Tele2
Evolution Neobo Fastigheter
Nibe Kindred
Saab SAS
SSAB Synsam
Handelsbanken Swedbank
Volvo H&M
Axfood Storytel
Gamestop Rusta

Datum 2024-06-28, kl 07:00
Källa Cision
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.