Nordic Iron Ore
Nordic Iron Ore delårsrapport Q3, juli – september 2024
Finansiell utveckling
Tredje kvartalet, 1 juli – 30 september 2024
- Intäkterna uppgick till 0 mkr (0)
- Resultat efter skatt uppgick till -1,6 mkr (-4,3)
- Investeringarna under kvartalet uppgick till -0,3 mkr (-0,5)
- Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till –0,02 SEK (-0,12)
Första nio månaderna, 1 januari – 30 september 2024
- Intäkterna uppgick till 0 mkr (0)
- Resultat efter skatt uppgick till -8,7 mkr (-9,8)
- Investeringarna under perioden januari – september uppgick till 0,8 mkr (1,2)
- Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,18 SEK (-0,26)
- Likvida medel per 30 september 2024 uppgick till 114,4 mkr (0,3)
Väsentliga händelser under tredje kvartalet 2024
- En extra bolagsstämma godkände styrelsens beslut från den 19 juni 2024 att genomföra en riktad nyemission av högst 5 229 704 aktier genom kvittning av utestående lån från Bengtssons Tidnings AB, Ludvika Holding AB och Ronne Hamerslag, samt genom kontantbetalning avseende Jonas Bengtsson.
- Nordic Iron Ore AB har utsett Karl-Owe Svensson till bolagets nya logistikchef. Karl-Owe kommer att ansvara för uppbyggnaden av Nordic Iron Ores logistikfunktion och säkerställa att nödvändiga rutiner och processer sätts på plats där den första uppgiften blir att upphandla anslutningen till järnvägen, tågoperatör och vagnslösning samt säkerställa avtal med Oxelösunds Hamn kring transporterna och förbereda för bygget av egen lastningsterminal och tillhörande organisation.
- Malin Ekåsen har tillsats som Interim Miljöchef medan rekryteringsprocessen efter en permanent Miljöchef pågår. Malin är konsult på Geosyntec och kommer i sin roll som Interim Miljöchef rapportera direkt till VD Ronne Hamerslag.
- Nordic Iron Ore har anlitat Geosyntec för att hantera miljötillståndet för gruvprojektet i Blötberget, och kunna hantera utfallet ifrån Mark- och miljödomstolen avseende ansökan om förlängd arbetstid för vattenverksamheten med målet att kunna inleda gruvbygget enligt den nuvarande planen i slutet på 2025. Bolaget fick bifall från Mark- och miljödomstolen 14 oktober 2024.
Väsentliga händelser efter periodens utgång
- Mark- och miljödomstolen har den 14 oktober 2024 medgivit Nordic Iron Ore AB en förlängning av arbetstiden för vattenverksamheten till 20 mars 2034 avseende miljötillståndet för gruvorna vid Blötberget och Håksberg. Domen har vunnit laga kraft. Domstolen har utifrån Bolagets kalkyler och beräkningar fastställt en ny ekonomisk säkerhet för efterbehandlingen, som nu har satts till ca 201 mkr ifrån tidigare ca 53 mkr, således en ökning med 148 mkr.
Rättelse: I pressmeddelanden publicerade den 14 oktober och den 6 november har felaktigt kommunicerats att det nya beloppet är 210 mkr, korrekta siffran är som ovan 201 mkr. - Nordic Iron Ore AB har rekryterat Niklas Sternbeck som Projektledare för underjordsprojekt. Niklas kommer leda arbetet med att genomföra den planerade rampdrivningen för att komma ner till nya huvudnivån för den planerade Blötbergsgruvan.
- Nordic Iron Ore AB har utsett Magnus Lundin till Direktör Teknik & Projekt. I sin roll kommer Magnus att ansvara för och leda verksamheten i Bolagets enhet för Teknik och Projekt med start 1 februari 2025. Fram till start 1 februari 2025 kommer Magnus att anlitas som deltidskonsult.
VD:s kommentarer
Vi är på gång!
Låt mig börja med att reflektera över det andra kvartalet, där vi under de sista dagarna före midsommar och den svenska semesterperiodens början genomförde en mycket lyckad kapitalisering genom en riktad nyemission på cirka 163 miljoner kronor. I samband med detta välkomnade vi Cargill som vår nya största aktieägare, tillsammans med andra starka investerare som Svelland Capital och Gerald Engström vilket stärkte vår ägarbas.
Vidare kunde vi under juni och juli lösa Bolagets samtliga skulder genom återbetalning och i huvudsakligen kvittning av skulder mot aktier i den riktade nyemissionen. Tack vare dessa åtgärder inledde Bolaget det tredje kvartalet på en stabil grund – skuldfritt, med kapital i kassan, stärkt ägarbas, och redo att sätta igång efterlängtade åtgärder för vidareutvecklingen mot att producera ett ultra-höganrikat järnmalmskoncentrat för den gröna järn- och ståltillverkningen. Därmed kan vi bidra till stålindustrins, och därmed också hela samhällets omställning mot fossilfrihet
Med kapitaliseringen i ryggen har vi kunnat satsa på utökad prospektering, både för järnmalmsfyndigheten i Blötberget samt kring fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Målet med de planerade borrkampanjerna i Blötberget är att öka mineraltillgångarna med 35 miljoner ton, en avsevärd ökning på uppemot cirka 60 %, om det lyckas. Precis som med all prospektering finns dock alltid osäkerheter – vi vet inte förrän vi har borrat vad som finns i backen. Genom att använda olika prospekteringsmetoder, såsom magnetanomalier och seismiska profiler (bland annat framtagna i samarbete med Smart Exploration Research Centre), har vi dock goda indikationer på att det finns mineraliseringar. Investeringen i borrning har därför god potential att ge positiva resultat.
För fosfor och sällsynta jordartsmetaller är det för tidigt att ange specifika mål vad gäller halter eller volymer, då vi fortfarande har grundläggande mineralogiska provtagningar och undersökningar att genomföra. Målsättningen är att kunna ta fram en säljbar biprodukt med höga halter av fosfor och sällsynta jordartsmetaller, där vi bedömer att dessa metaller bärs av olika fosfatmineraler. En fördel för Bolaget är tillgången till de gamla sandmagasinen från tidigare gruvdrift, vilket ger oss material för provtagning och analys utan att vänta på att den nya gruvdriften ska komma igång.
Avsikten är att både prospektering av ytterligare mineraltillgångar i Blötberget och undersökningarna av fosfor och sällsynta jordartsmetaller ska kunna inkluderas i den uppdaterade lönsamhetsstudien (Bankable Definite Feasibility Study), som är tänkt att påbörja under fjärde kvartalet 2024 och beräknas vara klar till andra kvartalet 2025. Vi kommer att göra en avvägning mellan prospekteringsresultaten och tidplanen för lönsamhetsstudien, så att viktiga fynd kan integreras i studien. Målet är att efter genomförd lönsamhetsstudie slutföra projektfinansieringen inom tre till sex månader och omedelbart därefter aktivera miljötillståndet, påbörja markarbetet för det nya gruvområdet, dränera de gamla gruvschakten och starta drivningen av rampen från markytan ner till malmkroppen under den tidigare Blötbergsgruvan. Under tredje kvartalet har vi dessutom förhandlat intensivt med olika ingenjörskonsulter, entreprenörer och utrustningsleverantörer för att säkra bästa möjliga parter och arbetsflöden för den fortsatta processen.
Vi har även intensifierat arbetet med att stärka organisationen och rekrytera ledande personer. Under tredje kvartalet anställdes Karl-Owe Svensson som Logistikchef, Niklas Sternbeck som Projektledare för underjordsprojekt och Malin Ekåsen som interim Miljöchef, medan rekryteringen av en permanent EHSQ-direktör pågår. Samtliga påbörjar sina tjänster under fjärde kvartalet, och ytterligare förstärkningar av organisationen kommer att annonseras under samma period.
Under det tredje kvartalet valde vi att hålla ett något lugnare tempo i vissa aktiviteter i väntan på besked i processen kring förlängd arbetstid för vattenverksamheten. Det har varit en kritisk fråga för Bolaget, då beslutet skulle påverka framtida arbetsplaner och eventuella ansökningar om nya tillstånd. Glädjande nog meddelade Mark- och miljödomstolen, efter tredje kvartalets utgång, i oktober sitt bifall på vår ansökan om förlängd arbetstid för vattenverksamheten till mars 2034. Inga överklaganden inkom under överklagande tiden och under november vann domen laga kraft, detta ger Bolaget en stabil grund för den fortsatta verksamheten emot en ansvarsfull gruvdrift med låga utsläpp av koldioxid.
På senare tid har det meddelats om en del senareläggningar av vissa gröna stålverksprojekt och vätgasbaserade direktreduktionsanläggningar, men låt mig på minna om att Bolaget inte är beroende av en omställning av stålindustrin, även om det är det Bolaget vill bidra till. En höganrikad järnmalmsprodukt ger lägre energiåtgång och därmed koldioxidutsläpp oavsett metallurgi, masugn eller direktreduktion, dessutom ju högre järnhalt desto mindre volym att transportera och desto mindre slaggavfall, detta gör att Bolaget kommer att ta fram en attraktiv produkt i alla scenarion. Just nu pekar marknaden emot ett överskott på höghaltiga järnmalmsprodukter fram till ca 2030 och att det därefter börjar omställningen leda till en brist situation som kommer att öka framöver vartefter järn- och stålindustrin ställer om samtidigt som gruvproduktionen ligger efter i volymen.
Sammanfattningsvis, med ett skuldfritt Bolag, kapital i kassan, högt prospekteringsmål och en förstärkt organisation, tycker jag att en bra beskrivning av vår situation är – nu är vi på gång!
Ronne Hamerslag
Verkställande Direktör
Nordic Iron Ore AB (publ)
Datum | 2024-11-21, kl 15:00 |
Källa | MFN |