Bokslutskommuniké, januari-december 2023

MAR

Finansiell utveckling

Fjärde kvartalet, 1 oktober – 31 december 2023

  • Intäkterna uppgick till 0 mkr (0)
  • Resultat efter skatt uppgick till -3,1 mkr (-2,7)
  • Investeringarna under kvartalet uppgick till 0,8 mkr (0,3)
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,08 SEK (-0,08)

Helåret, 1 januari – 31 december 2023

  • Intäkterna uppgick till 0 mkr (0)
  • Resultat efter skatt uppgick till -12,9 mkr (-10,5 mkr)
  • Investeringarna under perioden januari - december uppgick till 2,1 mkr (5,0)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,35 SEK (-0,28)
  • Likvida medel per 31 december 2023 uppgick till 0,9 mkr (2,7)

Väsentliga händelser under tredje kvartalet 2023

  • Nordic Iron Ore AB ingick avtal om att utöka en befintlig lånefacilitet med 6,0 MSEK ifrån Bengtssons Tidnings AB med familj, Ludvika Holding AB samt en grupp investerare som inkluderar Fredrik Attefall, Johan Flink och Martin Ramqvist, till totalt 32,0 MSEK. Samtidigt förlängdes återbetalningstiden på de tidigare lånen om 26,0 MSEK till 28 februari 2024.
  • Nordic Iron Ore är en partner i ”Smart Exploration Research Center”. Projektet har beviljats 60 MSEK av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) och är ett mångvetenskapligt forskningscentrum som ska bedriva forskning gällande utvinning och anrikning av metaller och mineraler. Forskningen leds av Uppsala universitet och är viktig för den pågående energiomställningen och klimatanpassningen av samhället.
  • Nordic Iron Ore följde upp vårens undersökningar gällande sällsynta jordartsmetaller (REE, rare earth elements) med ytterligare provtagning i Blötberget. Dessa undersökningar visar än mer lovande resultat och den totala halten sällsynta jordartsmetaller uppgår som mest till 15 285 ppm (1.53 %).
  • Nordic Iron Ore lämnade in en ansökan till Bergsstaten om ett ytterligare undersökningstillstånd i anslutning till Blötberget. Bakgrunden är att det pågående prospekteringsarbetet givit signaler om att det aktuella området är mycket intressant för utökad prospektering.
  • Nordic Iron Ore AB ingick avtal om att förlänga återbetalningstiden på kortfristiga lån om 32,0 MSEK till 30 juni 2024. Låneavtalen har ingåtts med bolagets tre största ägare, en tidigare styrelseledamot, bolagets VD samt en grupp investerare.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Nordic Iron Ore fick godkänt av Bergsstaten på sin ansökan om ett ytterligare undersökningstillstånd i anslutning till Blötberget. En lyckosam prospektering av området kan innebära en möjlig utökning av Nordic Iron Ores mineraltillgångar.
  • Nordic Iron Ore har ingått avtal med ABG Sundal Collier (ABGSC) gällande bolagets kommande kapitalanskaffning. Nordic Iron Ore kommer nu att tillsammans med ABGSC och Cargill Metals utvärdera val av kapitalstruktur.

VD:s kommentarer

Bäste aktieägare,
Under kvartalet fortsatte ett intensivt arbete för att skapa förutsättningar för att förverkliga en modern, elektrifierad gruvanläggning med grön profil i Blötberget. Bolagets fokus ligger nu på att säkra nödvändig initial finansiering för detaljplanering och inledande konstruktionsarbete. Genom avtalet med Cargill Metals i vilket de åtar sig att köpa 25 miljoner ton ultra-höganrikat järnmalmskoncentrat är vi i en bättre position för att säkra nödvändig finansiering. Utöver leveransavtalet har Cargill Metals inom ramen för samarbetet gjort ett villkorat finansieringsåtaganden om sammanlagt cirka 307 MSEK under byggprocessen av Blötbergets gruva, där de inledningsvis kommer investera 60 MSEK. Fortsatt intensivt arbete krävs dock för att möjliggöra en initial finansiering med godtagbara villkor. Fram tills att vi säkrat en lösning kommer som tidigare nödvändig bryggfinansiering att säkras via kortsiktiga lån. När bolaget fattar beslut om den slutliga utformningen och tidsplanen för den initiala finansieringen kan en uppdaterad tidsplan för färdigställande av Blötberget presenteras. Parallellt fortsätter prospekteringen av sällsynta jordartsmetaller och under kvartalet kunde nya prospekteringsresultat redovisas som visar på höga halter av dessa metaller som är viktiga för den gröna omställningen.

Vi har tidigare kommunicerat avsikten att genomföra en riktad emission och en företrädesemission under hösten 2023 för att finansiera inledande detaljplanerings- och konstruktionsarbete vid Blötberget. Även om inflationen kommit ned under hösten så har investeringsklimatet ändå påverkats av höga räntor och en konjunkturoro. Bolaget gjorde därför bedömningen att det behövdes mer tid för att genomföra en lyckad kapitalisering. Efter kvartalets utgång har bolaget anlitat ABG Sundal Collier som rådgivare för den stundande kapitaliseringsprocessen och tillsammans med Cargill Metals arbetar vi gemensamt för att ta fram en utformning och tidsplan för kapitaliseringen. När bolaget väl har bestämt utformningen och tidsplanen på kapitaliseringen kommer vi kunna presentera en uppdaterad tidsplan fram till gruvdrift vid Blötberget.

Bolaget lämnade under tredje kvartalet 2023 in en ansökan till Mark- och miljödomstolen avseende en förlängning av arbetstiden för vattenverksamheten. Mark- och miljödomstolen har sedan dess begärt in kompletteringar som bolaget lämnade in under fjärde kvartalet, varpå ansökan kungjordes. Efter kvartalets utgång slutfördes en remiss och bolaget har fått samtliga remissvar. Ansökan har tillstyrkts av bland annat Ludvika kommun och Sverige geologiska undersökning (SGU) som framhäver att de aktuella järnmalmsfyndigheterna är klassade som riksintresse. Länsstyrelsen och Hav- och Vattenmyndigheten har framfört invändningar och avstyrkt bolagets ansökan med en önskan om ytterligare kompletteringar. Bolaget kommer nu att sammanställa bemötanden på remissvaren och lämna in till domstolen. Sedan väntar beslut från domstolen om den fortsatta processen. Förhoppningen är att ett positivt utslag ges under andra eller senast tredje kvartalet i år, men samtidigt är tillståndsprocesser svåra att förutsäga både i tidsåtgång och i utfall. Ifall bolaget inte får bifall på förlängd arbetstid på vattenverksamheten kan bolaget ansöka om ett nytt tillstånd för vattenverksamheten. I slutändan räknar jag med att bolaget får samtliga tillstånd som behövs, men återigen är det svårt att förutsäga tidsåtgången för när dessa erhålls och vilka villkor som måste uppfyllas innan processen är avslutad. Vissa mindre ändringar av miljötillståndet kräver inte behandling av domstolen och och de som avslutats har alla godkänts av Länsstyrelsen och Ludvika kommun.

Mycket av den kringliggande infrastrukturen finns redan på plats genom nära anslutning till kraftledning och till den järnväg som kommer transportera järnmalmskoncentratet till Oxelösunds hamn. Dessa är viktiga förklaringar till att Nordic Iron Ore kommer att kunna producera ett ultra-höganrikat järnmalmskoncentrat, lämpligt för s.k. grön ståltillverkning, med synnerligen låga CO₂-utsläpp, motsvarande endast ett fåtal kg koldioxidekvivalenter per ton järnmalmskoncentrat.

Som tidigare kommunicerats har bolaget goda förhoppningar om att komplettera den framtida produktportföljen med ett bi-produkts koncentrat innehållande höga halter av fosfor och sällsynta jordartsmetaller (REE, Rare Earth Elements). Under kvartalet följde Nordic Iron Ore upp vårens undersökningar gällande sällsynta jordartsmetaller med ytterligare provtagning i Blötberget. Dessa undersökningar visar än mer lovande resultat och den totala halten sällsynta jordartsmetaller uppgår som mest till 15 285 ppm (1.53 %). Flera av de metaller som identifierats används vid tillverkning av permanentmagneter som används i bland annat elbilar och vindkraftverk. De står högt på EU:s lista över kritiska råvaror eftersom dessa metaller i dagsläget inte bryts inom EU. Ytterligare undersökningar kommer att genomföras för att få en tydligare bild av REE-mineraliseringens omfattning.

Så fort en initial finansiering är säkrad kommer bolaget kunna accelerera förstärkningen av organisationen, både genom nyrekryteringar och konsulter, samt säkra avtal med partners och leverantörer för att genomföra nödvändiga studier, konstruktions- och detaljplaneringsarbete och ge en uppdaterad uppskattning av produktionsstart vid Blötberget. Jag ser fram emot att hålla er uppdaterade om kommande framsteg och utmaningarna på denna spännande resa.

Ronne Hamerslag
Verkställande Direktör
Nordic Iron Ore AB (publ)

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ronne Hamerslag
Verkställande Direktör, Nordic Iron Ore AB
Telefon: 0240 88 301
E-mail: ronne.hamerslag@nordicironore.se

Om Nordic Iron Ore
Nordic Iron Ore AB är ett gruvbolag med målsättningen att återuppta och utveckla järnmalmsproduktionen i Ludvika området och då först i Blötberget. Bolaget avser även att utöka sina mineraltillgångar och uppgradera dessa till malmreserver, främst genom prospektering och andra undersökningar av det anslutande Väsmanfältet och Håksberg. Bolaget har alla nödvändiga tillstånd på plats för det inledande projektet i Blötberget och kommer att kunna producera järnmalm med mycket hög kvalitet.

För mer information, se www.nordicironore.se.

Bolagets aktier är noterade på Nasdaq First North Growth Market. Wildeco Ekonomisk Information AB är bolagets Certified Adviser.

Datum 2024-02-22, kl 15:00
Källa MFN
Kopiera toppinvesterare! Med eToros innovativa CopyTrader™, kan du automatiskt kopiera andra investerares beslut. Hitta investerare som du tror på och kopiera deras investeringar i realtid. Inga extra avgifter tas ut för att använda CopyTrader-funktionen.
Copy Trading innebär inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ned. Ditt kapital löper risk.