NGS Group AB: NGS har avtalat om omstrukturering av sin lånefinansiering

REG

NGS har i dag träffat en överenskommelse med Nordea om att påbörja fakturaförsäljning och samtidigt minska befintlig checkkontokredit i syfte att långsiktigt minska finansieringskostnaden av sitt rörelsekapitalbehov. NGS har även upptagit två lån om totalt 20 MSEK, ett banklån om 12,5 MSEK samt ett efterställt ägarlån om 7,5 MSEK, vilka också minskar checkkrediten i motsvarande mån. Ägarlånet utgör en närståendetransaktion enligt 16 a kap. aktiebolagslagen. Styrelsen kommer därmed föreslå att ägarlånet godkänns av extra bolagsstämma i bolaget som avses äga rum i början av juli 2023. Kallelse till extra bolagsstämma kommer ske inom kort genom ett separat pressmeddelande.

För att hitta en mer kostnadseffektiv finansiering av det löpande rörelsekapitalbehovet i koncernen kommer NGS påbörja fakturaförsäljning (försäljning av kundfordringar) tillsammans med Nordea och samtidigt minska både tillgänglig ram och löpande nyttjande av befintlig checkkontokredit, som i dag uppgår till 70 MSEK. Checkkontokrediten kommer succesivt att minskas från nuvarande nivå om 70 MSEK till 20 MSEK, samtidigt som fakturaförsäljning implementeras och ovan nämnde lån upptas för att möta bedömt kommande rörelsekapitalbehov.

Lånet från Nordea om 12,5 MSEK löper med en rörlig ränta och har en löptid på ett år, en avbetalningstid på 3 år och halvårsvis amortering från och med 2024-06.

Ägarlånet om 7,5 MSEK, som är efterställt lånet från Nordea, löper till en fast ränta om 11%. Lånet ska återbetalas senast 6 månader efter att lånet från Nordea är reglerat. Långivare är Charlotte Pantzar Huth, tillika storägare i NGS Group AB.  

Ägarlånet utgör en sådan närståendetransaktion som enligt 16 a kap. aktiebolagslagen ska underställas bolagsstämman, och är därmed i sin helhet villkorad av bolagsstämmans godkännande. Kallelse till extra bolagsstämma som avses hållas i början av juli 2023 kommer att ske genom ett separat pressmeddelande.

Bertil Johansson, Styrelseordförande i NGS Group kommenterar:

”Jag är nöjd med att NGS och Nordea hittat en långsiktigt mer kostnadseffektiv finansiering av koncernens rörelsekapitalbehov och konstaterar samtidigt att bedömt likviditetsbehov även framöver tillgodoses i den nya finansieringsmixen”


Denna information är sådan information som NGS Group Aktiebolag (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 20 juni 2023 kl. 12:10


För ytterligare information kontakta:

Bertil Johansson, Ordförande NGS Group, e-post: bertil.johanson@ardentis.nu

Erika Rönnqvist Hoh, VD NGS Group, e-post erika.ronnquist.hoh@ngsgroup.se

Bilaga


Datum 2023-06-20, kl 12:10
Källa GlobeNewswire
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!