Delårsrapport juli-september 2023

REG

Genomfört omställningsprogram, NGS Assessment & Leadership services - nytt tjänsteområde.


Tredje kvartalet i sammandrag

  • Nettoomsättningen för tredje kvartalet uppgick till 118 MSEK (138), en minskning med 14%..
  • Rörelseresultatet (EBITDA) för tredje kvartalet upp­gick till -7,1 MSEK (-5,0), rörelse­marginal -6% (-3,6).

Rörelseresultatet (EBITDA) för tredje kvartalet är belastat med -4,7 MSEK avseende en omstruktureringsreserv för det omställningsprogram som aviserades den 11 september 2023. Rensat för denna jämförelsestörande post uppgick justerat rörelseresultat (EBITDA) för tredje kvartalet till -2,3 MSEK (0,1*) med en rörelsemarginal på -2% (0%).

  • Rörelseresultatet (EBIT) för tredje kvartalet upp­gick till -115,8 MSEK (-6,1), rörelse­marginal -98,2% (-4,4).

Rörelseresultatet (EBIT) för tredje kvartalet är belastat med en nedskrivning av koncerngoodwill med 107,5 MSEK och en omstruktureringsreserv om -4,7 MSEK. Rensat för dessa jämförelsestörande poster uppgick justerat rörelseresultat (EBIT) för tredje kvartalet till -3,6 MSEK (-1,0*) med en rörelsemarginal på -3,1% (-0,7%).

  • Resultatet för tredje kvartalet uppgick till -114,8 MSEK (-5,3).
  • Resultatet per aktie före och efter utspäd­ning för tredje kvartalet uppgick till -12,72 SEK (-0,58).
  • Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick under tredje kvartalet till 13,9 MSEK (-13,5).

Januari-september i sammandrag

  • Nettoomsättningen för perioden januari-september uppgick till 390 MSEK (420), en minskning med 7%..
  • Rörelseresultatet (EBITDA) för perioden januari-september upp­gick till -12,6 MSEK (10), rörelse­marginal -3,2% (2,4).

Rörelseresultatet (EBITDA) för perioden januari-september är belastat med -4,7 MSEK avseende en omstruktureringsreserv för det omställningsprogram som aviserades den 11 september 2023. Rensat för denna jämförelsestörande post uppgick justerat rörelseresultat (EBITDA) för perioden till -7,9 MSEK (15,1*) med en rörelsemarginal på -2% (3,6).

  • Rörelseresultatet (EBIT) för perioden januari-september upp­gick till -123,7 MSEK (5,9), rörelse­marginal -31,7% (1,4).

Rörelseresultatet (EBIT) för perioden januari-september är belastat med en nedskrivning av koncerngoodwill med 107,5 MSEK och en omstruktureringsreserv om -4,7 MSEK. Rensat för dessa jämförelsestörande poster uppgick justerat rörelseresultat (EBIT) för perioden till -11,5 MSEK (11*) med en rörelsemarginal på -3,0% (2,6).

  • Resultatet för perioden januari-september uppgick till -122,3 MSEK (3,6).
  • Resultatet per aktie före och efter utspäd­ning för perioden januari-september uppgick till -13,6 SEK (0,4).
  • Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick under perioden januari-september till 17,7 (-11,1).

*Resultatet för det tredje kvartalet 2022 och för perioden januari-september 2022 påverkades negativt med -5,1 MSEK motsvarande en engångspost för ersättningar under uppsägningstiden till dåvarande VD.

Händelser under tredje kvartalet

Händelser efter tredje kvartalet

  • NGS Group AB utser Thomas Plate till ny CFO.
  • NGS lanserar nytt tjänsteområde Assesment & Leadership services.


  

VD-Kommentar

Resultat tredje kvartalet

Årets tredje kvartal visar en omsättning på 118 MSEK (138), vilket är en minskning med 14%. Koncernen levererade ett justerat rörelseresultat (EBITDA) på -2,3 MSEK (0,1) och ett rörelseresultat (EBITDA) på – 7,1 MSEK (-5,0).

Omsättningsminskningen är helt hänförlig till situationen med Regionernas neddragning av inhyrning av vårdpersonal som initierades i januari i år.

Periodens svagare justerade EBITDA beror på att utmanande marknadsförutsättningar medfört att tidigare investeringar i personal inom Rekrytering och Interim inte fått förväntad effekt på intäkterna och av den minskade omsättningen inom sjuksköterskebemanningen.

Det tredje kvartalet har präglats av genomförandet av ett omställningsprogram med en kostnads-besparing på årsbasis om 12 MSEK. Syftet har varit att anpassa fasta kostnader till rådande marknadsförutsättningar och intäktsnivåer inom såväl sjuksköterskebemanningen i Sverige som    interims och rekryteringsverksamheterna. En omstruktureringsreserv om 4,7 MSEK har belastat periodens EBITDA som en engångskostnad.

Under kvartalet har en nedskrivning av koncerngoodwill gjorts med 107,5 MSEK, vilket påverkat periodens rörelseresultat (EBIT) i form av en engångskostnad.

Sjukvård i Sverige

NGS Group via dotterbolag är en av vinnarna av det nya 4-åriga svenska nationella regiongemensamma avtalet för vårdbemanning. Vi har fått tilldelning på både läkare och sjuksköterskor och vår förhoppning är att avtalet startar i januari 2024. (Avtalet ligger ånyo för överprövning hos Kammarrätten varför osäkerhet råder kring starten).  

Läkarbemanningen i Sverige visar glädjande en fortsatt positiv trend, både omsättnings- och marginalmässigt.  Vi har lagt om vår strategi för sjuksköterskebemanningen i Sverige till att i högre grad än förut samarbeta med regioner även utanför Stockholm. Exempel på det är våra norrländska regioner där vi har en mycket hög aktivitetsnivå. Även de svenska kommunerna och de privata vårdgivarna står i fokus för våra aktiviteter.

Sjukvård – expansion i Norge

I Norge har vi ägnat hösten åt att bygga upp vårt team för att ta den nya marknad som det nyvunna ramavtalet för bemanning av sjuksköterskor till alla offentliga sjukhus ger oss. Tjänsterna som skall bemannas avser sjuksköterskor, specialistsjuk-sköterskor och barnmorskor. Vi har ett stort flöde av sjuksköterskor från Sverige, Norge och Danmark

som vill jobba tillsammans med oss i Norge vilket känns fantastiskt kul.

Avtalet löper från den 1 oktober 2023 och gäller i  två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Under 2024 kommer läkarbemanningen till offentliga sjukhus i Norge att upphandlas och även där kommer NGS lämna anbud som ett led i vår strategi att växa på den norska marknaden.

NGS omställning framåt

Vi utvecklar en mer funktionell organisation för att förbättra lönsamheten och uppnå en högre operationell effektivitet med start inom flera områden:

Rekrytering, Executive Search, Interima tjänster
Vi utvecklar och samordnar den kommersiella styrningen för att nå synergier i våra kundmöten. Med detta kommer vi att synliggöra vår djupa specialistkompetens inom samtliga våra tjänsteområden och därmed ge kunderna ett mer sammansatt och attraktivt erbjudande.

Lansering av Assessment & Leadership Services
Under våren och sommaren har efterfrågan på våra Assessmenttjänster ökat och vi har nu lanserat vårt nya erbjudande ”NGS Assessment & Leadership Services”. Detta leds av en kundorienterad leg. Psykolog som tillsammans med sitt team erbjuder tex second opinions, intervjustöd, 360-utvärdering, ledarskapsutveckling, audits, coachning och kulturgenomlysning.

Försäljningsutveckling Vi intensifierar den komm-ersiella inriktningen genom att internt tillsätta en försäljningsansvarig som kommer att arbeta med samtliga tjänsteområden. Ytterligare ett nytt initiativ för att driva effektiv försäljning och kundutveckling är vårt fokus på AI/digitalisering samt datadriven analys.

Ett kvartal i förändring

När vi nu stänger tredje kvartalet kan jag samtidigt summera mitt första halvår som VD för NGS Group där utveckling av lönsamheten stått i fokus.
Affärsläget har fortsatt varit utmanande och vi har genomfört ett omställningsprogram där vi nu skapat en sänkning av kostnaderna med 12 MSEK på årsbasis. Vi utvecklar också en mer teambaserad funktionell organisation för att uppnå ett större kundfokus och högre operationell effektivitet. Detta sammantaget med den lägre kostnadsmassan, som börjar få effekt från och med Q4 och sedan får full effekt from Q1, 2024, gör att vi med goda förhoppningar ser framtiden an.

Tack alla kollegor och ägare för ett spännande första halvår på plats hos NGS. Det har varit en lärorik och utmanande tid och jag är stolt över alla de positiva initiativ som teamet nu jobbar fram för att möta kundernas samlade behov framåt. 

Denna delårsrapport är information som NGS Group AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknads­missbruksförordning och lagen om värde­pappers­marknaden.

Informationen lämnades, genom nedanstående kontakt­­personers försorg, för offentliggörande den 9 november 2023
kl 12.45. Delårsrapporten finns efter publi­­cering tillgänglig på NGS hemsida www.ngsgroup.se.

För ytterligare information kontakta:
Erika Rönnquist Hoh VD, telefon 0733-434 130
Thomas Plate, CFO, telefon 0768-949 239

NGS Group AB (publ), org nr 556535-1128
Kungsgatan 12, 111 35 Stockholm
Telefon 08-505 808 30, Fax 08-505 808 01 www.ngsgroup.se

Bilaga


Datum 2023-11-09, kl 12:45
Källa GlobeNewswire
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!