Momentum Group förvärvar Sikama – förstärker positionen inom gas- och vätskehantering

Momentum Group har idag tecknat avtal om att förvärva 60 procent av aktierna i Sikama AB, en specialist inom gas- och vätskehantering för industrikunder i Sverige. Sikama kommer att ingå i det nya affärsområdet Infrastructure under affärsenheten Flow Technology.

– Sikama passar strategiskt väl in i affärsenheten Flow Technology, som är inriktat på kritiska funktioner inom processer och samhälle där vätskor, ånga och gas spelar en central roll. Med sin specialistkompetens samt sitt breda produkt- och serviceutbud är Sikama idag en totalleverantör för många av sina kunder inom gas- och vätskehantering. Vi ser en stor tillväxtpotential med ökad efterfrågan på Sikamas kompetenser och produkter, säger Martin Gyllix, ansvarig för Flow Technology inom Momentum Group.

Sikama grundades 1968 och har sedan starten sålt produkter för hantering av gaser och vätskor. Med sin specialisering inom gas- och vätskehantering för industrin är Sikama en komplett leverantör av systemlösningar, produkter, service och kontroll. Bolaget har hög produktkompetens inom pumpar, flödesmätare, filter, slang och kopplingar och erbjuder ett brett sortiment via etablerade leverantörsrelationer. Sikama har en bred kundbas inom svensk industri fördelat på OEM-kunder, återförsäljare och slutkunder. Verksamheten är belägen i Skogås utanför Stockholm med försäljning och servicecenter, omsätter cirka 55 MSEK per år och har 20 medarbetare.

Sikama kommer att fortsätta drivas som ett självständigt dotterbolag och kompetenscenter under nuvarande ledning inom affärsområdet Infrastructure (affärsenhet Flow Technology) i enlighet med Momentum Groups filosofi med decentraliserat affärsansvar.

– Jag är stolt över att Momentum Group blir Sikamas nya ägare då vi delar en gemensam syn på värden som kvalitet, miljö, långsiktighet och värdeskapande. Efter att tidigare ha överlåtit en del av verksamheten till nuvarande ledning känns det nu naturligt att avyttra mina aktier till Momentum Group, som jag är övertygad om är rätt ägare att fortsätta utveckla vårt bolag framgångsrikt, säger Benny Mark, huvudägare och ordförande i Sikama.

– Jag ser fram emot att bli en del av Momentum Group. Tillsammans kan vi vidareutveckla vårt erbjudande genom att addera fler värdeskapande tjänster och produktområden för Sikama framöver, säger Åsa Bergström som är vd och representant för de kvarvarande minoritetsägarna på Sikama.

Tillträde beräknas ske i april 2024 efter godkännande från Inspektionen för strategiska produkter. Förvärvet bedöms ha en marginell positiv påverkan på Momentum Groups resultat per aktie under innevarande räkenskapsår.

Datum 2024-03-20, kl 08:25
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!