Mendus
Data presenterad vid ITOC-konferensen stöder användningen av Mendus DCOne-plattform för att förbättra produktionen av TIL-baserade terapier vid äggstockscancer
Mendus AB ("Mendus" publ; IMMU. ST), ett biofarmabolag med fokus på immunterapier riktade mot tumöråterfall, meddelade idag att bolaget har presenterat data som stödjer användningen av DCOne-plattformen för att expandera tumörinfiltrerande lymfocyter (TIL) vid äggstockscancer på konferensen Immunotherapy of Cancer (ITOC). Dessa data stödjer användningen av Mendus DCOne-plattform för att övervinna betydande hinder i produktionen av TIL-baserade terapier för solida tumörindikationer.
Adoptiva cellterapier baserade på tumörinfiltrerande lymfocyter från patienters tumörvävnad har visat sig framgångsrika vid behandling av melanom och utvecklas även som en lovande ny behandling för andra solida tumörer. För att kunna producera terapeutiska mängder av TIL-celler krävs tillförlitliga metoder för att kraftigt expandera dessa celler som extraherats från tillgängligt tumörmaterial insamlat via kirurgi, samtidigt som deras funktionella egenskaper bevaras för att bekämpa cancerceller vid återinjektion. I samarbete med akademiska medarbetare vid University Medical Center Groningen (UMCG) har Mendus utforskat användningen av bolagets egenutvecklade DCOne-plattform för att expandera funktionella TIL-celler från vävnadsprover från äggstockscancer. De data som presenterades under ITOC-konferensen den 3 april visade att TIL-produktionen kan förbättras avsevärt med dendritiska celler som härrör från Mendus DCOne-cellinje. Tillsats av DCOne mDCs resulterade i minst fem gånger högre TIL-expansion, där majoriteten var effektor minnes-T-celler. DCOne-plattformen kan därför användas för att förbättra kvantiteten och kvaliteten på TIL-celler för behandling av patienter med äggstockscancer och andra solida tumörer.
Mendus DCOne-plattform tillhandahåller GMP-klassade, standardiserade leukemi-deriverade dendritiska celler. Baserat på bolagets kunskap om dendritiska cellers biologi har Mendus arbetat med ex vivo-expansion av immunceller som en bas för nya adoptiva cellterapier, inklusive minnes-NK-celler som förknippas med förbättrad överlevnad i blodburna tumörer. De data som presenterades på ITOC visar att plattformen är mångsidig och även kan användas för produktion av TIL-celler, en framtida behandling av solida tumörer.
Mendus har säkrat ett antal anslag för att stödja bolagets forskningsprogram och samarbeten, inklusive Oncode Accelerator-programmet och ett anslag för offentlig-privat partnerskap med UMCG från Health~Holland. Mendus har ett pågående kliniskt samarbete med UMCG avseende ALISON-studien, en klinisk fas I-studie som utvärderar säkerhet och effekt av Mendus ledande produkt vididencel i patienter med höggradig serös äggstockscancer.
Datum | 2025-04-04, kl 08:00 |
Källa | MFN |
