MedHelp Care publicerar delårsrapport för det tredje kvartalet 2023 – Rekordhögt bruttoresultat och stort intresse för nya produkterbjudandet

MAR

Händelser under kvartalet

  • Stabil och ökande lönsamhet med rekordhög bruttomarginal om 86,1% (82,8%) samt EBITDA-marginal om 18,9% (17,2%).
  • Uppdatering av samtliga befintliga kunder till en ny modul för ärendehantering som innehåller ny värdefull och efterfrågad funktionalitet, samt gör det enklare för kunderna att konvertera till någon av de nya lönsammare produkterna med AI som hjälper till att identifiera tidiga signaler på ohälsa.
  • Förstärkning av försäljningsorganisationen och ytterligare kompetens till ledningsgruppen genom anställning av Börge Granli, en erfaren ledare och säljare av SaaSprodukter. Denna förstärkning återspeglas även i fokuset på nykundsmöten som efter sommaren har ökat med mer än 50 procent i genomsnitt per månad.

Tredje kvartalet 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 20 039 TSEK (19 333 TSEK), motsvarande en ökning om 3,7%.
  • Bruttoresultatet, mätt som Intäkter minus produktionskostnader, ökade till 18 583 TSEK (17 405 TSEK) med en bruttomarginal om 86,1% (82,8%).
  • EBITDA ökade med 447 TSEK och uppgick till 3 777 TSEK (3 330 TSEK), motsvarande en EBITDA-marginal om 18,9% (17,2%).
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 124 TSEK (-548 TSEK).

VD har ordet

Rekordhögt bruttoresultat och stort intresse för nya produkterbjudandet

Det tredje kvartalet är säsongsmässigt ett lugnt kvartal, men trots det, ett av våra lönsammaste. Vi fortsätter att öka både lönsamhet och omsättning, där vårt fortsatta fokus på lönsam tillväxt ger resultat. Under kvartalet når vi rekordhöga brutto- och EBITDA-marginaler. Vi ser också ett stort intresse hos potentiella kunder för våra nya produkter under den gemensamma benämningen ”Hälsoplattform med AI” som vi lanserade under våren.

Under det tredje kvartalet 2023 nådde vi en nettoomsättning om 20,0 miljoner kronor, motsvarande en tillväxtökning om 3,7 procent jämfört med samma period föregående år. Ackumulerat för perioden har nettoomsättning ökat med 5,0 procent.

Vi ökade samtidigt EBITDA med knappt 0,5 miljoner kronor, till 3,8 miljoner kronor, jämfört med samma period föregående år. EBITDA-marginalen nådde 18,9 procent vilket innebär en förstärkning från 17,2 procent jämfört med tredje kvartalet 2022. Ackumulerat för perioden når vi en EBITDA-marginal på 12,4 procent jämnfört mot 0,7 procent. Även bruttoresultatet ökade under kvartalet och uppgick till 18,6 miljoner kronor med en rekordhög bruttomarginal på 86,1 procent. Det kan jämföras
med ett bruttoresultat på 17,4 miljoner kronor med en bruttomarginal om 82,8 procent för samma kvartal föregående år. Den starka bruttomarginalen vi ser är en följd av de effektiviseringar av våra produktionsrelaterade kostnader som vi påbörjade sommaren 2022. Steg två i effektiviseringsarbetet påbörjades i mitten av augusti i år, vilket gett ett visst genomslag under det här kvartalet, och kommer få fullt genomslag under det fjärde kvartalet i år. Det bör däremot tilläggas att årets tredje kvartal generellt sett är lönsammare än övriga kvartal mot bakgrund av att semestertider ger färre sjukanmälningar.

Antalet användare sjönk under kvartalet med cirka 6 000 till 196 984. Det är i huvudsak en naturlig följd av att säsongspersonal hos en del större kunder vi har inom exempelvis hotell och detaljhandel adderas i början av sommaren och avslutas mot slutet av sommaren. Vi har under kvartalet haft nöjet att välkomna ett tiotal nya kunder, samt att Svenska Spel har anslutit i oktober. Dessvärre har antalet nya kunder inte vägts upp i antal användare då vi efter sommaren tyvärr haft ett tapp av tre befintliga kunder, varav en större. Utöver det försvinner Botkyrka och Eskilstuna Kommun från och med årsskiftet då det varit en mycket hård priskonkurrens i de offentliga upphandlingarna för dessa.

Som jag tidigare nämnt ser vi till viss del att många potentiella kunder är något försiktigare mot bakgrund av det rådande makroklimatet. Det gör att vi ser långa säljcykler, där många företag är försiktiga med att ta på sig nya kostnader, även om de redan från första året kan se en besparing och positiv avkastning på en investering i vår produkt och plattform.

Detta till trots, är vår aktivitetsnivå och antalet nykundsmöten i dagsläget mycket hög. I september stärkte vi även vår ledningsgrupp med Börje Granli, en erfaren ledare och säljare av SaaS-produkter vilket gör att vi har en starkare säljorganisation på plats. Vårt fokus ligger på nykundsmöten där vi i augusti och september slog rekord i antal möten och ökade dessa med över 50 procent jämfört med månadssnittet under våren. Vi är övertygade om att detta på sikt kommer leda till ett större inflöde av kunder.

Utöver vårt fokuserade arbete på nykundsförsäljning, vill jag även understryka innebörden av att vi under kvartalet har uppdaterat samtliga befintliga kunder till en ny modul för ärendehantering. Alla kunder fick då en bättre produkt innehållande ny värdefull funktionalitet vilket gör det betydligt enklare att konvertera till någon av våra nya produkter med AI. Våra nya produkter med AI ger oss en
ökad lönsamhet då de är både effektivare vad gäller kundhantering och kostnader, men även intäktsgenerering. Ett antal befintliga kunder, varav en större, har redan bytt till en av våra nya produkter under benämningen ”Hälsoplattform med AI”. Samtidigt arbetar vi strukturerat med att
presentera och framgent konvertera en större andel av alla andra befintliga kunder till någon av de nya produkterna.

Avslutningsvis vill jag nämna att det trots det ansträngda makroklimatet finns mycket positivt att ta med sig från det senaste kvartalet. Vi har ett starkt momentum i arbetet med nykundsförsäljning, en ökad lönsamhet och sedan i våras ett nytt och mycket attraktivare kunderbjudande. Och tillsammans med våra kunder och partners skapar vi en bättre medarbetarhälsa och en minskad sjukfrånvaro i samhället.

Delårsrapporten för det tredje kvartalet finns publicerad på bolagets hemsida under https://www.medhelp.se/investerare/rapporter-och-presentationer/ tillsammans med övriga finansiella rapporter.

Datum 2023-10-24, kl 08:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!