Lumito
Lumito AB publicerar kvartalsrapport 3, 2024
Finansiell översikt för tredje kvartalet
1 juli till 30 september 2024
- Nettoomsättningen uppgick till 0 (0) TSEK.
- Resultatet efter skatt uppgick till -10 843 (-5 358) TSEK.
- Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,05 (-0,03) SEK.
- Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändringar i rörelsekapitalet uppgick till -5 567 (-6 101) TSEK.
Nio månader, 1 januari till 30 september 2024
- Nettoomsättningen uppgick till 17 (0) TSEK.
- Resultatet efter skatt uppgick till -26 088 (-20 027) TSEK.
- Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,12 (-0,10) SEK.
- Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändringar i
rörelsekapitalet uppgick till -21 814 (-19 835) TSEK. - Likvida medel uppgick på balansdagen till 26 170 (22 121) TSEK.
Omsättning och resultat under tredje kvartalet
Nettoomsättningen för tredje kvartalet 2024 uppgick till 0 (0) TSEK.
Rörelsens kostnader inklusive aktiverade kostnader och avskrivningar för tredje kvartalet uppgick till 10 464 (6 422) TSEK.
Under kvartalet har avskrivning av balanserade utvecklingsarbeten och patent påbörjats då produktutvecklingen som ligger till grund för vår första produkt SCIZYS anses vara färdigställd i juli 2024 och uppgår till 4 927 TSEK. Avskrivningstiden initialt bedöms i nuläget till 5 år men kommer att löpande omprövas.
Mindre andel av kostnaderna har aktiverats i kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år, 575 (976) TSEK då produktutvecklingen som ligger till grund för vår första produkt SCIZYS anses vara färdigställd.
Rörelseresultatet för tredje kvartalet uppgick till -9 839 (-5 358) TSEK och resultatet efter skatt uppgick till -10 843 (-5 358) TSEK.
Kassaflödet tredje kvartalet
Kassaflödet från den löpande verksamheten under tredje kvartalet uppgick till -5 892 (-5 327) TSEK. Efter förändringar i rörelsekapital var kassaflödet under perioden -5 567 (-6 101) TSEK. Periodens totala kassaflöde uppgick till -6 156 (-7 077) TSEK.
Omsättning och resultat under nio månader
Nettoomsättningen för nio månader 2024 uppgick till 17 (0) TSEK.
Rörelsens kostnader inklusive aktiverade kostnader och avskrivningar för nio månader uppgick till 27 572 (31 023) TSEK. Mindre andel av kostnaderna har aktiverats under nio månader jämfört med motsvarande period föregående år, 3 988 (10 758) TSEK på grund av att den första produkten SCIZYS anses vara färdigställd.
Under tredje kvartalet har avskrivning av balanserade utvecklingsarbeten och patent påbörjats och uppgår till 4 927 TSEK.
Rörelseresultatet för nio månader uppgick till -23 322 (-20 025) TSEK och resultatet efter skatt uppgick till -26 088 (-20 027) TSEK.
Kassaflödet nio månader
Kassaflödet från den löpande verksamheten under nio månader uppgick till -21 080 (-19 933) TSEK. Efter förändringar i rörelsekapital var kassaflödet under perioden -21 814 (-19 835) TSEK. Periodens totala kassaflöde uppgick till 3 716 (-30 594) TSEK. Under perioden har lån tagits upp på 10 000 TSEK samt att nyemission har genomförts genom utnyttjande av teckningsoptioner om totalt 19 518 TSEK efter emissionskostnader.
Personal
Medelantalet anställda under perioden uppgick till 13 (15) varav 3 (5) kvinnor.
Investeringar, likviditet och finansiell ställning
Den 30 september 2024 uppgick de ackumulerade bokförda investeringarna för balanserade utgifter för forskning och utveckling till 88 455 (86 930) TSEK. Summan avser fortsatt utvecklingsarbetet relaterat till bolagets produkter. Aktiveringen under året har varit enligt principer som är relaterat till utveckling, främst nedlagda konsultkostnader. Avskrivningar har påbörjats från och med tredje kvartalet och uppgår till 4 656 TSEK.
Bokförda investeringar i patentportföljen uppgick till 5 165 (4 455) TSEK varav merparten avser investeringar i patent och patentansökningar relaterat till bolagets produkter.
Avskrivningar har påbörjats från och med tredje kvartalet och uppgår till 272 TSEK.
Likvida medel på balansdagen uppgick till 26 170 (22 121) TSEK.
Eget kapital uppgick till 96 589 (109 950) TSEK.
Soliditeten var 79 (95) procent.
Väsentliga händelser under tredje kvartalet
1 juli
Lumito publicerar White Paper: Ett revolutionerande verktyg för immunohistokemi.
5 juli
Lumito har CE-märkt sin första produkt SCIZYS.
11 juli
Lumitos huvudpatent nu även godkänt i USA.
19 augusti
Lumito deltar vid European Congress of Pathology i Florens.
20 september
Lumito förstärker ledningsgruppen med expertis inom försäljning och kommersialisering.
Händelser efter periodens slut
11 oktober
Lumito AB signerar ett Letter of Intent med Katana Labs GmbH.
15 oktober
Lumito signerar Letter of Intent med vetenskaplig rådgivare.
Vd-kommentar
I detta kvartal uppnådde vi en av de viktigaste milstolparna för Lumito, att få CE märkning för vår SCIZYS scanner. Detta innebär att vi har alla tillstånd på plats för att sälja vårt produkterbjudande till forskningslaboratorier inom EU. Nu ska vi hjälpa till att lösa problem och utmaningar för forskare inom både akademin och industrin. Vi kommer självklart att fortsätta adressera området digital patologi men också utvärdera andra forskningsområden. Jag är övertygad om att vår öppna forskningsplattform kan bidra till att lösa problemställningar även inom närliggande områden samt generera tillväxt för bolaget. Vår högsta prioritet och vårt fokus ligger på att sätta SCIZYS på marknaden, och jag ser mycket fram emot att leda bolaget i denna tillväxtfas.
Många forskningsområden går ut på att få ökad kunskap om biologiska processer. En utmaning är att se mycket små mängder av proteiner/biomarkörer i biologiskt material. Vår teknologi, som baseras på nanopartiklar och en innovativ scanner gör det möjligt att upptäcka små halter av biomarkörer i ett vävnadsprov. Med vårt instrument SCIZYS får forskarna ett redskap som i ett och samma prov ger traditionell ljusmikroskåpbild och en bild som visar själva biomarkören. Detta är helt unikt och mycket intressant då man i flera fall, till exempel för att se effekten av ett läkemedel eller avgöra om halten av biomarkör är skadligt eller naturligt förekommande, har ett behov av att se var i cellen som biomarkören finns. De digitala bilder vi levererar har hög kvalitet och kontrast vilket förenklar bildanalysen. Våra produktfördelar ger sammantaget en ökad förståelse för biologiska processer och kan därmed bidra till att forskningen leder till framtida förbättrade diagnostik-och behandlingsmetoder.
Vårt ”Scanning as a service” koncept är viktigt för att korta beslutstiden för potentiella kunder, då de själva använder vår nanopartikelprodukt och sedan skickar prover till Lumito för scanning. På så sätt behöver vårt instrument inte alltid placeras hos kunder för att utvärderas. Den här tjänsten är möjlig tack vare nanopartiklarnas höga fotostabilitet vilket gör att kunder kan skicka prover till Lumito utan att provet förstörs.
Att komma in som ny VD och ha denna produkt att erbjuda forskarvärlden är verkligen spännande. Utmaningen som vi och många andra bolag med ny och revolutionerande teknologi står inför är att visa vår potential, att fortsätta och utöka dialogen med forskare som står med problem där dagens teknologi inte räcker till och/eller där vår lösning möjliggör tids- och/eller resursbesparing. Vårt fokus ligger på att skapa dialog med ytterligare potentiella kunder och att vara knivskarpa med våra produktfördelar. Vi arbetar målmedvetet med att sätta igång tankarna hos den/de vi pratar med och på så sätt bredda användningsområdet för vår plattform. Vi har flera konkreta dialoger igång som öppnar upp möjligheter framförallt inom pre-klinisk läkemedelsutveckling.
För att driva kommersialiseringen har vi förstärkt teamet med Anders Wallseth, som tillför expertis och lång erfarenhet inom global försäljning, marknadsintroduktion av medicintekniska produkter samt affärsutveckling. Anders har bland annat varit VD för dotterbolag inom Radiometer och Internationell Försäljningsdirektör för HemoCue och tillför nödvändiga kommersiella muskler. Med Anders vid det ”kommersiella rodret” är jag övertygad om att vi kommer att etablera långsiktiga samarbeten och affärer med forskare och laboratorier inom akademi och läkemedelsutveckling.
Vi deltog under kvartalet på European Congress of Pathology i Florens, där vi för första gången kunde marknadsföra en CE-märkt produkt. Kongressen var ytterligare en värdefull plattform för oss att möta användare och potentiella kunder samt att fördjupa vår kunskap om vilka problemställningar kunderna har. Under kongressen kom vi i kontakt med patologen Paul Waring, MD, PhD, som nu blir vår första vetenskapliga rådgivare. Vi ser verkligen fram emot samarbetet med Paul och att ta del av hans långa erfarenhet av biomarköranalys samt kontaktnät inom läkemedelsindustrin.
I juli blev ett av våra huvudpatent ”A method of analysing a sample for at least one analyte” godkänt även i USA. Patentet är sedan tidigare godkänt i Europa och skyddar användandet av UCNP (Up Conversion Nano Particles) inom avbildning av vävnad och kroppsvätskor. Detta är viktigt då vi i framtiden vill adressera den nordamerikanska marknaden.
CE-märkningen av SCIZYS är resultatet av flera års arbete och investeringar. Produkten uppfyller alla relevanta EU-direktiv, vilket säkerställer att vi lever upp till kraven på kvalitet och säkerhet för användning inom forskningsmarknaden. CE-märkningen i somras är ett viktigt steg i vår strategi att i framtiden nå IVDR godkännande, det vill säga godkännande för diagnostisk användning. För att snabbare nå IVDR godkännande måste vi fullt ut förstå vilken diagnostisk tillämpning vi ska adressera och vilka kliniska studier som behövs, denna kunskap kan vi bara få genom de samarbeten som vår forskningsprodukt möjliggör. Medan vi bygger den kunskapen kommer vi också att generera intäkter och tillväxt inom forskningssegmentet. Strategin att lansera en forskningsprodukt först och sedan en diagnostisk produkt är således både en strategi som möjliggör snabbare intäkter men också att intäkter är säkrade under utvecklingstiden av en klinisk produkt. När vi kan adressera kliniska tillämpningar kommer vi inte bara generera ytterligare intäkter utan även öka den tillgängliga marknaden.
Efter drygt två månader som VD har jag fått en god inblick i bolaget och dess potential. Vi har en stark teknologisk plattform och ett engagerat team som är redo att driva Lumito framåt. Vi är medvetna om utmaningarna med att vara en ny aktör på marknaden, att säljprocessen tar tid och att det krävs hårt arbete. När vi nu har rätt team och strategi på plats är jag övertygad om att vi kommer att kommersialisera SCIZYS på ett effektivt och framgångsrikt sätt på forskningsmarknaden samt parallellt driva vår strategi mot en klinisk produkt framåt.
Avslutningsvis vill jag rikta ett stort och varmt tack till Lumitos alla aktieägare för ert fortsatta förtroende och stöd. Ert engagemang och tro på oss är ovärderligt för Lumitos resa framåt och för att vi ska nå vår vision.
Lund i oktober 2024
Sanna Wallenborg
VD, Lumito AB
Datum | 2024-10-31, kl 08:45 |
Källa | MFN |