Lipum rapporterar positiva interimsresultat från klinisk fas 1-studie som visar att SOL-116 reducerar BSSL nivåer i plasma hos friska försökspersoner

MAR

Lipum AB (publ) meddelar att den första delen av den kliniska fas 1-studien, där friska försökspersoner fått en singeldos av läkemedelskandidaten SOL-116, har avslutats med positiva resultat. Dessa bekräftar en förväntad farmakokinetik och en fortsatt god säkerhetsprofil samt att SOL-116 interagerar med sitt målprotein BSSL (bile salt-stimulated lipase).

Läkemedelskandidaten SOL-116 är en humaniserad antikropp som ska ge säkrare och effektivare behandling av inflammatoriska sjukdomar genom att blockera ett tidigare förbisett målprotein (BSSL) i immunförsvaret.

Studien är utformad som en dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad FIH-studie (First In Human) i tre delar där totalt 48 friska försökspersoner ingår i fem singeldosgrupper med doseskalering (SAD) samt en grupp som fått upprepade doser (MD). Utöver dessa kommer under våren även en grupp om åtta patienter med reumatoid artrit att delta i studien.

Sammanfattningsvis visar resultaten i den första delen av fas 1-studien (SAD) att SOL-116 tolereras väl med få, varav inga allvarliga, biverkningar observerades hos försökspersonerna vid de olika dosnivåerna. Ingen försöksperson påvisades ha anti-drug-antibodies (immunogenicitet) efter dosering. Resultaten visar på en förväntad och önskvärd farmakokinetik där SOL-116 tas upp väl i kroppen och har en halveringstid på 20 dagar. SOL-116 reducerade mängden av målproteinet BSSL i plasma till icke detekterbara nivåer från dag 3 efter administrering, vilket bibehölls till dag 90 efter dos. Resultaten tyder på att SOL-116 är en potent BSSL-bindande antikropp som i människa effektivt kan eliminera fritt cirkulerande BSSL efter en singeldos av SOL-116.

Multipeldosdelen av studien (MD) påbörjades i september och samtliga försökspersoner har fått sina planerade fyra doser med SOL-116 och nu pågår uppföljning av denna del.

Fas 1-studien utförs i Nederländerna.

”Det är spännande att ta del av de positiva interimsresultaten från fas 1-studien. Detta är en väldigt betydelsefull milstolpe för Lipum. Data som genererats kring säkerhet, farmakokinetik och SOL-116's interaktion med målproteinet BSSL bekräftar våra förväntningar och ger viktig kunskap inför utformandet av ett fas 2-program. Vi ser verkligen fram emot kommande steg i den kliniska utvecklingen av SOL-116”, säger Ola Sandborgh, VD för Lipum.

Datum 2024-01-29, kl 18:30
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!