IRLAB:s mesdopetam uppvisar antipsykotiska egenskaper i en avancerad modell av psykos vid Parkinsons sjukdom

Göteborg den 19 mars 2024 – IRLAB Therapeutics AB (Nasdaq Stockholm: IRLAB A), ett företag som upptäcker och utvecklar nya behandlingar för Parkinsons sjukdom, meddelade idag att en vetenskaplig artikel som rapporterar effekterna av IRLAB:s läkemedelskandidat mesdopetam i en preklinisk modell av Psykos vid Parkinsons sjukdoms (PD-P) har publicerats i tidskriften Neurotherapeutics.

Artikeln beskriver en serie prekliniska studier utförda av gruppen för Integrativ Neurofysiologi vid Lunds Universitet i samarbete med forskare vid IRLAB. Studierna baseras på karakterisering av det neurofysiologiska hjärntillståndet i en avancerad preklinisk modell av PD-P. Effekterna av mesdopetam och två föreningar, klozapin och pimavanserin som används kliniskt för att behandla PD-P samt en experimentell dopamin D3 anatagonist undersöktes i denna modell.

I studierna drogs slutsatsen att mesdopetam uppvisar viktiga egenskaper förknippade med antipsykotisk effekt i denna PD-P-modell och bör undersökas ytterligare som ett potentiellt nytt behandlingsalternativ för PD-P.

"Karakteriseringen av hjärntillståndet som presenteras i artikeln är en imponerande ny teknik som möjliggör en ny nivå av förståelse för de mekanismer i hjärnan som ligger bakom PD-P och är ett utmärkt verktyg för utvärdering av potentiella nya terapier. Dessa nya resultat stöder starkt att mesdopetam har potential som en ny behandling av PD-P, även i ljuset av den mycket fördelaktiga säkerhets- och tolerabilitetsprofilen som setts i kliniska studier med mesdopetam", säger Nicholas Waters, EVP & Head of R&D på IRLAB.

Datum 2024-03-19, kl 07:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!