GRANGEX
Bokslutskommuniké 2023
KOMMENTARER FRÅN VD
När vi summerar resultaten från året som gått, är det med glädje jag konstaterar betydelsefulla händelser som formar GRANGEX framtida riktning.
Det är viktigt att reflektera över 2023, ett år som präglades av flera framgångar. Jag tänker främst på utvecklingen i Dannemoraprojektet, som på rekordtid fick miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen - endast 51 veckor från inlämnandet av ansökan. Detta utgjorde ett avgörande delmål för Dannemoraprojektets fortsatta utveckling mot produktionsstart.
Året 2023 utmärktes även av det för Dannemoraprojektet viktiga royaltyavtalet med Anglo American i mars , vilket inte bara stärkte projektet med en prestigefylld kvalitetsstämpel utan senare även lade grunden till beslutet att inleda arbetet med att förvärva Sydvarangergruvan i Nordnorge. Anglo American, som strategisk partner och medfinansiär, är en viktig del för möjligheten att förvärva Sydvarangergruvan.
Under kvartalet tog vi nästa steg i förvärvet av Sydvarangergruvan genom att signera köpeavtalet med säljaren Orion. Kort därefter signerades ett nytt royaltyavtalet med Anglo American. Detta avtal är betydelsefullt för finansieringen av Sydvaranger och fördjupar relationen mellan bolagen. Det visar också på att Anglo American anser att vårt samarbete är viktigt för att återstarta gruvorna både i Dannemora och Sydvaranger. Detta utökade samarbete är nu historiskt i vår del av Europa.
Ett förvärv av Sydvarangergruvan kommer att transformera GRANGEX i grunden. Förvärvet kommer att göra GRANGEX till en betydande framtida europeisk producent av högkvalitativt malmkoncentrat för den gröna omställningen av stålindustrin. Detta sker i ett marknadssegment på järnmalmsmarknaden med en ökande efterfrågan, där vi redan nu ser att efterfrågan överskrider tillgången.
Det som ligger framför oss under 2024 är att avsluta den pågående företrädesemissionen och därefter projektfinansieringen för Dannemoraprojektet samt att inleda anläggningsarbetet. Vi siktar på att inom kort avsluta förvärvet av Sydvarangergruvan och tillsammans med Anglo American uppdatera feasibility-studien. Dessa kommande steg representerar avgörande milstolpar i vår strävan att förverkliga vår vision att bidra positivt till gruvnäringen och samhället som helhet.
Christer Lindqvist
VERKSAMHETEN
GRANGEX utvecklar, genom dotterbolagen Dannemora Iron AB och Grängesberg Exploration AB mineralfyndigheter som innehåller järnmalm, apatit som är ett fosformineral med innehåll av sällsynta jordartsmetaller (REE) Dotterbolaget Sala Bly AB är den enda producenten i Norden av blymanufaktur som levererar insatsvaror till industrin. Ett nytt dotterbolag, GRANGEX Sydvaranger AS, bildades under kvartalet inför förvärvet av Sydvarangergruvan.
DANNEMORAPROJEKTET
Miljötillståndet för återstarten av gruvverksamheten i Dannemora vann laga kraft den 17 juli 2023.
En uppdaterad Feasibility-studie påbörjades i december. Baserad på nya analyser av borrkärnor kommer detta ge en ny optimering av gruvplanen vilket är ett led i att förbereda för gruvdrift. Arbetet med upphandling av tidskritisk utrustning pågår i sin slutfas. Denna kommer att definiera den totala planerade investeringen (”CAPEX”) och därmed det totala finansieringsbehovet till en så kallad ”Bankable feasibility studie” som projektfinansieringsbanker och andra investerare kan använda i sin due-diligence.
Anglo American avser, i linje med den i mars 2023 offentliggjorda överenskommelsen, att teckna ett leveransavtal (”off-take agreement”) för gruvans hela produktion. Den uppdaterade Feasibility-studien är en del i Anglo Americans förberedelse för att även kunna delta med ett större och efterställt lån i projektfinansieringen. Två ledande europiska finansieringsbanker har inkommit med avtalsförslag (”term sheets”) för den seniora finansieringen. GRANGEX kommer därefter fastställa den nödvändiga andelen eget kapital. Projektfinansieringen planeras vara genomförd under andra kvartalet 2024. Investeringsbeslutet beräknas tas i samband med att projektfinansieringen är klar (”Final Investment Decision, FID”).
Huvudutrustningen för dräneringsprojektet, två högkapacitetspumpar med ca 500 meters lyfthöjd och kapacitet på upp till 720 kubikmeter i timmen, tillhörande rör samt kontrollsystem har beställts från Carl Hamm. Reningsanläggningen kommer att hyras in från NSI Mobile Water Solutions, som även bemannar anläggningen under drift. Dräneringsstart av gruvan planeras att inledas snarast efter att investeringsbeslut och full projektfinansiering finns på plats.
Järnmalmsmarknaden
Råstålsproduktionen i världen har under 2023 legat på ungefär samma nivå som 2022, trots lågkonjunktur med höga räntor och låg tillväxt. Den totala produktionen uppgick till 1 888 miljoner ton (2022: 1 889 miljoner ton), varav Kina stod för 1 019 miljoner ton. Länder som Ryssland, Indien och Sydkorea har en ökad produktion medan stora producentländer såsom Japan, Tyskland, Turkiet och Brasilien har haft minskade produktionsvolymer.
Arbetet med att reducera koldioxidutsläpp inom stålindustrin fortsätter och allt fler stålföretag satsar alltmer forskning- och utvecklingsresurser på att hitta miljövänligare produktionsprocesser. Många väljer att satsa på att ställa om från syrgasbaserade konverterteknologi (BOF), skrota sina masugnar och ersätta med elektrostålugnsteknologi (EAF). EAF-teknologin är baserad på en blandning av skrot och pellets med högvärdigt järnmalmskoncentrat, DRI-kvalitet, som råvara där behoven av stora mängder grön el och kraven på högvärdig järnråvara står för de stora utmaningarna. I dessa avseenden har Sverige och Skandinavien stora fördelar, både vad avser tillgång till grön el och, inte minst, till högvärdig järnmalm.
Dannemoras magnetitkoncentrat, med en järnhalt på ca 68% hör till världens absoluta toppskikt vad avser järnhalt. Även dess övriga kemiska egenskaper är att betrakta som attraktiva för stålproducenter med ambitioner att tillverka grönt stål. Priserna för 67,5% järnmalm för pellets produktion under 2023 har under året varierat mellan 116 USD per ton och 165 USD per ton och har i början av 2024 legat mellan 150 och 165 USD per ton. Järnmalmsmarknaden, precis som allt annat i världsekonomin, präglas fortsatt av stor osäkerhet, till stor del beroende på den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina och sedan i oktober 2023 också av konflikten i Gaza.
En förstärkande faktor i järnmalmsbranschen är den oro de stora järnmalmsproducenterna i framför allt Australien känner inför den gröna omställningen. Det kommer att råda en kraftig obalans mellan vad järnmalmsköparna vill köpa och vad producenterna kommer att kunna erbjuda. Bolagets bedömning är att premierna för högvärdiga produkter kan komma att öka ytterligare.
APATITPROJEKTET I GRÄNGESBERG
Under juni månad ingick GRANGEX ett avtal att förvärva samtliga aktier i Berg & Makadam i Grängesberg AB . Bolaget äger fastigheten Ludvika Grängesberg 1:126 med en areal om 126 hektar. Köpeskillingen uppgår till 6 miljoner kronor och betalas i lika delar kontant och med aktier i moderbolaget GRANGEX AB (publ). Tillträde planeras under 2024.
Syftet med förvärvet är att dels inför apatitprojektets kommande ansökan till Mark- och miljödomstolen säkra rådigheten över mark för slutdeponering av restprodukt efter den planerade anrikningen av sanden i JanMatts-dammen, dels att långsiktigt säkra marken inför den framtida utvecklingen av järnmalmsförekomsterna i Grängesberg.
Fosfat är en kritisk råvara - och priserna har fortsatt att stiga
Priserna på råfosfat fortsatte att stiga i början av 2023, upp till en referensnivå på 350 USD/ton. Denna prisnivå har stabiliserats under 2023 och början av 2024 och verkar ha bildat en ny basnivå utifrån vilken det kommer att vara möjligt att planera. Sannolikt skulle endast stora geopolitiska förändringar, såsom upphävandet av handelsrestriktioner mot Ryssland och avvecklingen av protektionistisk politik i Kina, kunna förändra prisbilden.
Under 2023 förändrades det politiska ramverket för fosfatbrytning i Sverige till det bättre när EU antog lagen om kritiska råvaror, som kommer att implementeras i lagstiftningen i alla EU-länder under 2024. I denna lagstiftning klassificeras råfosfat som en kritisk råvara, vilket innebär att länderna måste utvinna 10 procent av förbrukningen från gruvor och återvinna 25 procent. Apatit från Grangex kommer att klassificeras som återvunnet, och är ett av mycket få projekt i Europa som klassificeras på detta sätt. Enligt de nya bestämmelserna kommer medlemsländerna att vara skyldiga att underlätta återvinning och återanvändning. EU håller också på att utveckla finansieringssystem för återvinning av kritiska råmaterial.
Standardpriset för råfosfat baseras på fosforit från Marocko med en kvalitet på 32%. GRANGEX kommer att producera apatit med ca 38% kvalitet. Baserat på det nuvarande marknadspriset kan vi därför räkna med en premie på minst 65 dollar per ton. Dessutom har apatiten från Grangex andra positiva egenskaper såsom låg kadmium- och uranhalt samt att produktionen kommer att ske inom EU, vilket skulle kunna ge en ytterligare premie.
Stora fosfatköpare som norska Yara drabbas särskilt hårt, eftersom de har sämre möjligheter att köpa marockanskt gödningsmedel. De är mer beroende av gödselmedel av apatittyp, som GRANGEX kommer att kunna producera. Det svenska företaget LKAB har lanserat planer på att producera fosfatgödsel baserat på samma typ av apatit som GRANGEX har.
SYDVARANGER
Sedan GRANGEX i slutet av juni ingått ett exklusivitetsavtal med Orion för förvärvet av Sydvaranger Mining AS tecknade bolaget den 30 november, efter en teknisk och ekonomisk due-diligence, ett villkorat köpeavtal med Orion för köpet av 100% av aktiekapitalet och aktieägarlånen i Sydvaranger Mining AS. En första köpeskilling på 20 MUSD (varav 1 MUSD redan har betalats) kommer att betalas av GRANGEX senast den 31 mars 2024. En uppskjuten köpeskilling på 13 MUSD kommer att betalas av GRANGEX vid det slutliga investeringsbeslutet om att återuppta verksamheten i Sydvaranger, för närvarande i början av 2026. GRANGEX kommer även att ta de nuvarande drifts- och underhållskostnaderna för Sydvaranger från och med den 1 januari 2024.
GRANGEX inledde omedelbart ett finansieringsarbete tillsammans med sina finansiella rådgivare för att kunna finansiera köp, drift och utvecklingsarbete i Sydvaranger. Detta resulterade i att bolaget ingick ett royaltyavtal med Anglo American för delfinansiering Sydvarangergruvan, Anglo American skjuter till 17 MUSD i det fall bolaget hittar annan finansiering på samma belopp eller mer. De centrala villkoren i royaltyavtalet är följande:
- GRANGEX har etablerat ett nytt helägt dotterbolag, GRANGEX Sydvaranger AS (”GRANGEX Sydvaranger”), som kommer att äga Sydvaranger
- GRANGEX Sydvaranger ska betala en royalty till Anglo American motsvarande
3 % av intäkterna för produktionen från Sydvaranger under gruvans livslängd.
GRANGEX gröna strategi har legat till grund för bedömningen av de tekniska förutsättningarna med målsättning att komplettera och förbättra den planerade gruvproduktionen för att sålunda kunna framställa ett malmkoncentrat för fossilfri järnsvamptillverkning (DRI) vilket innebär en förbättring av prispremien.
SALA BLY
Sala Bly har inte bara slagit omsättningsrekord under 2023 med 35 280 KSEK (22 763) utan även vinsten efter finansiella poster ökade och uppgick till 6 457 KSEK (1 199). Omsättningsökning och resultat berodde delvis på extra beställningar på blytråd från ammunitionsindustrin. Även utan de extra beställningarna sågs en god efterfrågan på blytråd under 2023 liksom efterfrågan från den medicintekniska industrin av blyplåt och blytegel under 2023. Efterfrågeökningen har varit god på den medicintekniska sidan alltsedan covid-19-pandemin tog slut.
KOMMENTARER TILL RESULTAT OCH FINANSIELL STÄLLNING FÖR KONCERNEN
Framtida likviditetsutveckling och finansiering
De olika projekten inom GRANGEX-koncernen har stora kapitalbehov. GRANGEX finansiella behov för att genomföra återstarten av Dannemoragruvan och Apatitprojektet i Grängesberg kräver tillgång till kapital. Som en del i finansieringsstrategin och för att kunna;
- genomföra en uppdaterad feasibility-studie för Dannemora,
- slutföra inköp av pumputrustning till dräneringen av gruvan,
- samt för overheadkostnader och övrig projektutveckling,
beslutade styrelsen den 22 december att genomföra en företrädesemission om ca 81,2 MSEK före emissionskostnader, vilket bolaget anser är tillräckligt för att driva verksamheten vidare i 12 månader.
Fjärde kvartalet 2023
Nettoomsättningen under kvartalet uppgick till 10 522 KSEK (4 706). Rörelseresultatet uppgick till -7 042 KSEK (-2 633) och nettot av finansiella poster 3 920 KSEK (-90) beror på ränta och positiv valutakursjustering på royaltyavtalet.
Helåret 2023
Nettoomsättningen under året uppgick till 35 372 KSEK (23 138). Rörelseresultatet uppgick till –20 574 KSEK (-12 574), de övriga externa kostnaderna är högre under perioden, främst på grund av de ökade aktiviteterna med Dannemoras projektutveckling och due-diligence processen i Sydvaranger. Det ökade negativa finansnettot om -7 255 KSEK (-387) beror på bokförda räntekostnader och valutakursjusteringar på royaltyavtalet som inte påverkar kassaflödet.
HÄNDELSER UNDER KVARTALET UTÖVER VAD SOM OVAN PRESENTERATS
Säkerhet och miljö
Bolaget arbetar kontinuerligt med att förbättra rutiner och arbetsmiljön i syfte att förhindra arbetsplatsolyckor. Inga arbetsplatsolyckor som lett till sjukskrivning och någon incident har inte rapporterats under kvartalet.
Personal
Antalet anställda i koncernen i slutet av rapportperioden uppgick till 13, varav två i moderbolaget. Därutöver finns en projektorganisation primärt bestående av utvalda specialistkonsulter.
Organisationsutveckling
Jenny Eriksson anställdes som Hållbarhets & Miljöchef för Dannemora och tillika för GRANGEX det fjärde kvartalet 2023 och tillträdde i januari 2024.
HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODEN
Prospektet för företrädesemissionen publicerades den 2 februari efter godkännande av Finansinspektionen. Emissionen är garanterad till 92 procent. De huvudsakliga villkoren för emissionen var;
- Företrädesemissionen omfattar högst 5 796 574 aktier, motsvarande en total emissionslikvid om cirka 81,2 MSEK före avdrag för relaterade emissionskostnader.
- En (1) innehavd aktie erhålla en (1) teckningsrätt. Tre (3) teckningsrätter ger härvid rätt att teckna två (2) nya aktier, innebärande en teckningsrelation om 2:3.
- Teckningskursen i Företrädesemissionen uppgår till 14 SEK per aktie, motsvarande en rabatt om cirka 26,9 procent jämfört med den teoretiska kursen efter avskiljandet av teckningsrätter (TERP), baserat på det volymvägda genomsnittspriset (VWAP) för aktien den 21 december 2023 på NGM Nordic SME.
- Ledande befattningshavare i Bolaget och större aktieägare har tillsammans åtagit sig att teckna aktier för cirka 11 MSEK, motsvarande cirka 14 procent av företrädesemissionen.
AKTIER OCH AKTIEHANDEL
Aktiedata | 2023-12-31 | 2022-12-31 |
Antalet aktier | 8 694 861 | 8 694 861 |
Aktiekapital SEK | 43 474 307 | 43 474 307 |
Den 31 december 2023 uppgick aktiekapitalet i GRANGEX AB (publ.) till 43 474 307 SEK och antalet aktier till 8 694 861. Det finns två teckningsoptionsprogram, TO5 riktat till personal och strategiskt viktiga konsulter, samt TO6 riktat till styrelsen. Teckningskursen är 36,70 SEK per aktie i båda programmen och teckning av aktier ska ske från och med 2 juni 2025 till och med den 1 oktober 2025. Utestående teckningsoptioner är 57 310 optioner av serie TO5 och 57 264 optioner av serie TO6. Vid full teckning av båda programmen ges en utspädning om 1,32% och bolaget tillförs 4,2 MSEK.
GRANGEX AB (publ) handlas på NGM Nordic SME. Bolagets ticker-kod är GRANGX. ISIN-nummer för aktierna är SE0018014243.
RISKFAKTORER
Finansiella och operativa risker har en påverkan på GRANGEX verksamhet. Bolagets verksamhet måste vägas mot bakgrund av risker, komplikationer och tillkommande kostnader som industriell verksamhet och planerad gruvdrift som bolaget kan utsättas för. Bolaget kan kontrollera och hantera dessa risker i varierande grad. För en mer detaljerad redogörelse av signifikanta risker, inklusive finansieringsrisker och osäkerheter samt hur GRANGEX hanterar dessa hänvisas till årsredovisningen för 2022 sid 28–29.
FINANSIELL KALENDER
- Årsredovisning publiceras vecka 18
- Delårsrapport Q1 2024 publiceras den 16 maj 2024
- Årsstämma hålls den 16 maj 2024
- Delårsrapport Q2 2024 publiceras den 22 augusti 2024
- Delårsrapport Q3 2024 publiceras den 14 november 2024
- Bokslutskommuniké för 2024 publiceras den 20 februari 2025.
ÅRSREDOVISNING OCH FINANSIELLA RAPPORTER
Rapporter är tillgängliga på Bolagets hemsida: www.grangex.se
Stockholm den 20 februari 2024
GRANGEX AB (publ.)
Styrelse och VD
Datum | 2024-02-20, kl 08:30 |
Källa | Cision |