Goodbye Kansas Group försätter fem dotterbolag i konkurs, förbereder kapitalanskaffning samt avser lämna anbud om återköp av tillgångar för att ge Studioverksamheten långsiktiga förutsättningar

MAR

Styrelsen för Goodbye Kansas Group AB (”Bolaget” eller ”Goodbye Kansas Group”) har idag beslutat att försätta dotterbolagen Goodbye Kansas Studios AB, Goodbye Kansas Holding AB, Virtual Brains AB, Goodbye Kansas Infinite AB samt Previble AB i konkurs. Strejker i Hollywood har sedan början av maj 2023 lamslagit produktioner inom film- och tv-industrin som står för cirka 50 procent av Bolagets försäljning, vilket lett till en ohållbar finansiell situation för Goodbye Kansas Group. Som en konsekvens bedömer styrelsen nu att de fem dotterbolagen inte har täckning för sina kortsiktiga rörelsekapitalbehov, samtidigt som Bolagets totala skuldbörda bedöms som långsiktigt ohållbar. Det börsnoterade moderbolaget Goodbye Kansas Group AB kommer att drivas vidare, och förberedelser för en kapitalanskaffning har påbörjats i syfte att snabbt skapa finansiella förutsättningar för att lämna ett anbud om att förvärva Studioverksamheten från konkursboet, samt för att säkra erforderligt rörelsekapital. Goodbye Kansas Group har upptagit brygglån om sammanlagt 7,25 MSEK (”Brygglånen”) i syfte att finansiera Bolagets drift till dess att kapitalanskaffningen har genomförts. Förutsatt att ett anbud lämnas och en överenskommelse kan nås med konkursförvaltaren är det Goodbye Kansas Groups avsikt att driva Studioverksamheten vidare med en långsiktigt hållbar finansiering.

Det bokförda värdet av de fem dotterbolagen skrivs ner till noll i Goodbye Kansas Groups balansräkning. Nedskrivningarna innebär att det finns skäl att anta att Bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Bolaget kommer därför att upprätta en kontrollbalansräkning och, förutsatt att denna visar ett underskott på kapital, snarast möjligt kalla till första kontrollstämma.

Styrelsen i Goodbye Kansas Group AB har idag, den 24 oktober 2023, beslutat om en plan med ett antal strukturåtgärder som syftar till att skapa förutsättningar för att den verksamhet som idag bedrivs i Goodbye Kansas Studios ska kunna drivas vidare med en långsiktigt hållbar finansiering. Planen har följande delar:

  • De fem helägda dotterbolagen Goodbye Kansas Studios AB, Goodbye Kansas Holding AB, Virtual Brains AB, Goodbye Kansas Infinite AB samt Previble AB försätts i konkurs. Konkursansökningarna kommer att lämnas in idag, den 24 oktober 2023.
  • Det bokförda värdet av de fem bolagen skrivs ner till noll i moderbolagets balansräkning. Nedskrivningarna innebär att det finns skäl att anta att Bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Bolaget kommer därför att upprätta en kontrollbalansräkning och, förutsatt att denna visar ett kapitalunderskott, snarast möjligt kalla till första kontrollstämma.
  • Goodbye Kansas Groups avsikt är att rikta ett erbjudande om att förvärva Studioverksamheten från konkursboet.
  • En kapitalanskaffning planeras i syfte att finansiera ett anbud avseende förvärvet av Studioverksamheten från konkursboet samt för att säkra en långsiktig drift av Studioverksamheten. Bolaget kommer inom en snar framtid att offentliggöra mer information om kapitalanskaffningen.
  • Goodbye Kansas Group upptar Brygglån om sammanlagt 7,25 MSEK från en grupp investerare som inkluderar befintliga aktieägare samt styrelseordförande Per Anders Wärn och styrelsemedlemmarna Mikko Setälä och Staffan Eklöw, i syfte att finansiera Bolagets drift till dess att kapitalanskaffningen har genomförts. Brygglånen har en uppläggningsavgift om tio procent av lånebeloppen och löper med en fast ränta om tio procent. Brygglånen, inklusive uppläggningsavgift och upplupen ränta, kommer i första hand att konverteras till aktier i den planerade kapitalanskaffningen, men med möjlighet till återbetalning. Brygglånet från styrelseordförande Per Anders Wärn är villkorat av godkännande från extra bolagsstämma då det utgör en väsentlig transaktion med en närstående.
  • Med långsiktigt robust finansiering, lägre skuldbörda och ytterligare sänkta kostnader bedöms Studioverksamheten ha internationell konkurrenskraft och goda förutsättningar att nå lönsamhetsmålen under 2025, baserat på en normaliserad marknad efter avslutade strejker i film- och tv-industrin.
  • Förutsatt att Goodbye Kansas Group får förvärva Studioverksamheten från konkursboet planeras ytterligare kostnadsnedskärningar och skuldnedskrivningar i samband med de strukturåtgärder som nu genomförs under Q4 2023 och Q1 2024. Detta är utöver hittills beslutade och genomförda kostnadsnedskärningar under 2023 om drygt 30 MSEK, vilka kommer få full resultateffekt från första kvartalet  2024.
  • Kvarvarande dotterbolag inom Goodbye Kansas Group – Plotagon Production AB och Vobling AB drivs vidare, men med fortsatt fokus på avyttringar i närtid.


”Goodbye Kansas Studios är världsledande inom VFX-teknik och skapande av avancerad rörlig media för film- & tv- samt spelindustrin. Flera olyckliga omständigheter utanför vår kontroll, i synnerhet årets långa Hollywood-strejk, har gjort att vår verksamhet har hamnat i en ohållbar finansiellsituation. Förutsatt att vidtagna och planerade strukturåtgärder kan genomföras med kraft och framgång är vi övertygade om att vi kommer bygga en långsiktigt hållbar och lönsam verksamhet med goda framtidsutsikter,” kommenterar Goodbye Kansas Groups VD Stefan Danieli.

Bakgrund och motiv
I dotterbolaget Goodbye Kansas Studios AB bedrivs det som även benämns Studioverksamheten, som står för mer än 90 procent av koncernens intäkter och den största delen av kostnaderna. I Goodbye Kansas Holding AB bedrivs ingen verksamhet, inte heller längre i Previble AB. GBK Infinite AB innehar ett flertal rättigheter till Film- och Tv-projekt, men har för närvarande ingen verksamhet. I dotterbolaget Virtual Brains AB finns det utvecklade mobilspelet Hello Kitty, men verksamheten är för närvarande vilande.

Sedan hösten 2022 har Goodbye Kansas Groups uttalade strategi varit att fokusera på Studioverksamheten, där Bolaget har en ledande internationell marknadsposition inom utvalda segment. Med hittills vidtagna och idag offentliggjorda, planerade strukturåtgärder renodlas denna strategi ytterligare.

Huvudskälet till beslutet att försätta ovan nämnda bolag i konkurs är att Goodbye Kansas Studios, primärt p g a yttre omständigheter, hamnat i en ohållbar finansiell situation. Film- och TV-industrin i USA är en av Goodbye Kansas Groups viktigaste marknader, och efter att efterfrågan på VFX-tjänster påverkats starkt negativt av pandemin, har den nyligen avslutade strejken bland manusförfattare (och i viss utsträckning den ännu pågående strejken bland skådespelare) gjort att produktioner av filmer och serier i princip stått stilla i Nordamerika och Europa sedan i början av maj 2023. Vidare har planerna på att avyttra koncernens icke-prioriterade verksamheter inte nått framgång i nuvarande svaga marknadsläge. Sammantaget konstaterar styrelsen att Bolaget står inför en kortsiktig likviditetsbrist, samtidigt som Bolagets totala skulder och skuldsättningsnivå bedöms som långsiktigt ohållbar.

Moderbolaget Goodbye Kansas Group AB som är noterat på Nasdaq First North Growth Market kommer att drivas vidare. Arbetet med att förbereda en kapitalanskaffning har inletts, i syfte att finansiera anbud avseende ett förvärv av Studioverksamheten från konkursboet samt för att tillföra erforderligt rörelsekapital och finansiell stabilitet. Genom att effektivt anskaffa nytt eget kapital bedöms möjligheterna som goda för att skapa en robust finansiering och framgångsrikt driva Studioverksamheten vidare till god lönsamhet.

Konkursboets största fordringsägare är Skatteverket och skulderna är huvudsakligen pandemirelaterade skattekrediter. Näst största fordringsägare är Nordea.  

Datum 2023-10-24, kl 10:55
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!