Goodbye Kansas Group delårsrapport apr-jun 2023

MAR

Vårt långsiktiga arbete för att skapa lönsamhet fortsätter och bygger, i enlighet med vår förändrade strategi, på att arbeta strukturerat med att öka vår försäljning, i kombination med betydande kostnadsreduktioner. Under andra kvartalet såg vi en ökad efterfrågan på studiotjänster vilket resulterade i att nettoomsättningen ökade med 17% jämfört med motsvarande period föregående år, till 80,4 MSEK. Resultatet under det andra kvartalet påverkas negativt av ökade personalkostnader och inflationsjusterad kontorshyra, vilket resulterade i att justerat EBITDA uppgick till –8,7 MSEK. Glädjande nog har vi kunnat genomföra ett antal åtgärder under kvartalet som kommer att minska operationella kostnader och bidra till lönsamhet framöver. Vi arbetar hårt för att skapa tillväxt och utveckla våra försäljningsaktiviteter inom befintliga och nya segment för studioverksamheten. Som kommenterats i tidigare kvartalsrapporter ser vi fortsatt volatilitet framöver och även om vi har en stark pipeline är den närmaste perioden utmanande intäkts- och likviditetsmässigt.

VD Stefan Danieli kommenterar:

Studioverksamheten visar återigen tillväxt efter en svag inledning på året. Vi har kunnat inleda fler VFXoch speltrailerprojekt vilket har en positiv påverkan på utvecklingen för Goodbye Kansas Studios. Under kvartalet har vi producerat några projekt med svagare marginaler, vilket haft en förväntat negativ påverkan på resultatet. Detta i kombination med att vi belastats av ökade personalkostnader och en inflationsjusterad hyra resulterade i att Justerat EBITDA minskade något till –8,7 MSEK (–6,8).

Initiativ för kostnadsreduktioner
Vi har under en längre tid utvärderat olika möjligheter för ett mer effektivt nyttjande av kontorsytan. Under kvartalet har vi efter konstruktiva diskussioner med vår hyresvärd lyckats omförhandla vårt hyreskontrakt för att avsevärt reducera kontorsytan på vårt huvudkontor i Stockholm. Det nya kontraktet, som börjar gälla från och med oktober i år, innebär en betydande kostnadsminskning för bolaget och vi uppskattar att den årliga besparingen uppgår till nära 15 MSEK till och med första halvåret 2027. Detta ger oss en lösning där vi får en yta som är bättre anpassad efter våra behov samtidigt som vi behåller vår viktiga Performance Capture-studio. Parallellt fortsätter vi att effektivisera organisationsstrukturen och se över personalkostnader, och under kvartalet avslutade vi ytterligare anställningar i studioverksamheten, men det tar ett antal månader innan det får genomslag i resultatet. Vi har samtidigt introducerat nya processer för resursplanering i projekt, vilket kommer effektivisera vår resursanvändning. Detta är ytterligare en åtgärd som vi räknar med kommer bidra till att skapa lönsamhet.

Fortsatt utveckling av studioverksamheten
Vi fortsätter att renodla koncernens verksamhet för att fokusera mer på befintliga studiotjänster och de angränsande segmenten Animation och In-Game. Parallellt med besparingsåtgärder och en fortsatt hård kostnadskontroll fortsätter vårt arbete med att långsiktigt öka försäljningen i studioverksamheten. Långsiktigt vill vi fokusera på större projekt med strategiska kunder, och samtidigt förbättra våra processer för produktionsplanering.

Utvecklingen för film- och tv-produktions-marknaden i USA är viktig för Goodbye Kansas Studios. Under kvartalet inleddes en strejk i USA som initialt omfattade manusförfattare och senare utökades till att även inkludera skådespelare. Denna strejk pågår fortfarande och det är givetvis svårt att bedöma hur länge den kommer pågå. Andra kvartalet har inte påverkats resultatmässigt av strejken, däremot har vår nyförsäljning blivit lidande. Hittills har dock de produktioner som vi vill sälja till endast pausats, inte lagts ned. Jag är därför förhoppningsfull om att vår nyförsäljning endast skjutits fram i tiden men naturligtvis är den osäkerhet som råder om strejkens varaktighet negativ inte bara för oss utan hela VFX-branschen. Vi kan stå inför en situation där ett slut på strejken innebär en tillfällig, kraftig, uppgång i efterfrågan på VFX-tjänster men potentiellt också med medföljande resursbrist (liknande situationen vi upplevde efter pandemin).

I ljuset av ovan kan vi konstatera att beslutet att bredda fokuset för studioverksamheten till att inkludera fler segment har bidragit till att vi i är mindre beroende av enskilda studiotjänster och det kommer över tid bidra till en mer stabil utveckling. Detta tydliggörs nu när införsäljningen av VFX-projekt minskat betydligt medan vi har en hög försäljningsaktivitet inom speltrailers och In-Game segmenten.

Uppdatering kring Övrig verksamhet
Som en del av renodlingen av verksamheten och vårt ökade fokus på studioverksamheten fortsätter vi kontinuerligt att se över våra strategiska alternativ för icke-kärnverksamheter för att över tid avyttra, alternativt avveckla, bolag eller enskilda tillgångar.

Dessa verksamheter är förhållandevis små och den löpande finansiella effekten är begränsad men vi är givetvis måna om att driva en effektiv avyttringsprocess.

Vi har sedan sommaren 2022 kommunicerat att mobilspelet Hello Kitty ska lanseras under tredje kvartalet 2023. Igår kunde vi dock offentliggöra beslutet att inte fortsätta processen för en lansering och i stället arbeta för en alternativ exploatering av det utvecklade spelet. Styrelsens beslut följer efter långtgående diskussioner med licens-ägaren för att enas om strategin och villkoren för en lansering. I ljuset av bland annat en svagare annonsmarknad samt att marknadsföringskostnaderna för att nå spelare har fortsatt att stiga har mobilspelsmarknaden försvagats, och vi har gjort bedömningen att kalkylen för en lansering försämrats betydligt.

Vi har nu tyvärr tvingats konstatera att det inte är möjligt för oss att enas med varumärkesinnehavaren om en förändrad lanseringsstrategi. Sammantaget ledde dessa faktorer till slutsatsen att det inte fanns kommersiellt acceptabla förutsättningar för en lansering. Givetvis är det beklagligt att lanseringen inte blir av som planerat, men med rätt samarbetspartner ser vi trots detta fortsatt möjligheter att kunna anpassa spelet till ett annat varumärke och andra plattformar och samtidigt minimera behovet av ytterligare investeringar från vår sida.

Ökad lönsamhet
Det kommer kräva hårt arbete för att uppnå en stabil lönsamhet och mot bakgrund av det negativa resultatet ser vi att den finansiella situationen åter kan komma under press de kommande kvartalen. Om vår försäljningsutveckling skulle försvagas, och vi misslyckas med att realisera tillgångar finns en uppenbar risk för att vi kommer behöva söka ytterligare finansieringslösningar före årets slut. Jag är dock övertygad om att det är möjligt att uppnå lönsamhet och finansiell stabilitet när vi lyckas genomföra ovan nämnda effektiviseringsåtgärder samt skapa den försäljningstillväxt för studiotjänster som vi ser en potential för. Vi har resurserna för att genomföra jobbet och kommer att fokusera på nyförsäljning av VFX, speltrailer och angränsande segment till både befintliga och nya kunder. Genom våra starka kundrelationer, högkvalitativa tjänster, engagerade medarbetare och ett fokuserat arbete för att reducera kostnader kan Goodbye Kansas Group skapa förutsättningar för att nå lönsamhet.

Stefan Danieli
VD
Goodbye Kansas Group
 
Andra kvartalet, 1 april – 30 juni 2023

  • Nettoomsättningen ökade med 17 procent till 80,4 MSEK (68,6) drivet av tillväxt för samtliga segment inom Goodbye Kansas Studios.
  • Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till –14,4 MSEK (–9,6). Förlusten under kvartalet beror på omstruktureringskostnader, ökade kostnader för personal samt inflationsjustering av kostnader för bland annat kontorshyra.
  • Justerat rörelseresultat före avskrivningar (justerat EBITDA) uppgick till –8,7 MSEK (–6,8). Justerat EBITDA exkluderar engångskostnader relaterade till omstruktureringsåtgärder om –5,7 MSEK.
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till –32,6 MSEK (–26,0) varav avskrivningar av goodwill och licenser uppgick till –10,4 MSEK (–10,5).
  • Resultat före skatt uppgick till –28,1 MSEK (–25,9).
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till –1,24 SEK (–11,68) och efter utspädning –1,20 SEK (–11,53)*.
  • Likvida medel uppgick till 25,2 MSEK (12,8) per den 30 juni 2023.

Första halvåret 1 januari – 30 juni 2023

  • Nettoomsättningen minskade med 4 procent till 152,0 MSEK (159,0) främst på grund av svagare utveckling under årets första kvartal inom studioverksamheten.
  • Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till –29,4 MSEK (–8,0). Förlusten under första halvåret beror på omstruktureringskostnader, ökade kostnader för personal samt inflationsjustering av kostnader för bland annat kontorshyra.
  • Justerat rörelseresultat före avskrivningar (justerat EBITDA) uppgick till –21,3 MSEK (–2,0). Justerat EBITDA exkluderar engångskostnader relaterade till omstruktureringsåtgärder om –8,1 MSEK.
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till –64,7 MSEK (–40,8) varav avskrivningar av goodwill och licenser uppgick till –20,9 MSEK (–20,9).
  • Resultat före skatt uppgick till –61,1 MSEK (–42,3).
  • Resultat per aktie före utspädning uppgick till –2,70 SEK (–20,09) och efter utspädning –2,61 SEK (–19,83)*.
  • Likvida medel uppgick till 25,2 MSEK (12,8) per den 30 juni 2023.

* Jämförelsetal för resultat per aktie har justerats för att reflektera sammanläggningen 1:200 som beslutades på bolagsstäman 13 april 2023.

Viktiga händelser under andra kvartalet

  • Vid bolagets årsstämma valdes Marina Andersson och Anna Ljungdahl till nya styrelseledamöter i bolaget. Därmed består bolagets styrelse av Per Anders Wärn (ordförande), Staffan Eklöw, Adiran Politowski, Mikko Setälä, Marina Andersson och Anna Ljungdahl.
  • Vid bolagets årsstämma beslutades att genomföra sammanläggning av aktier 1:200, innebärande att 200 aktier läggs samman till 1 ny aktie. Styrelsen fastställde, i enlighet med årsstämmans beslut, avstämningsdagen till den 9 maj 2023.
  • Goodbye Kansas Groups dotterbolag Vobling AB tecknade uppdaterade avtal med återförsäljarna Dafo Brand AB och Gloria GmbH. Avtalen omfattar de nordiska marknaderna respektive flera betydande marknader i Europa.
  • Goodbye Kansas Groups dotterbolag Vobling AB hedrades med det prestigefyllda priset ”Årets Produkt 2023” av branschorganisationen FeuerTrutz i Tyskland. Priset har stort värde för produkten VR Fire Trainers marknadsföring och försäljning på den strategiskt viktiga tyska marknaden.
  • Goodbye Kansas Group erhöll beslut från Nasdaq Stockholms disciplinnämnd genom vilket bolaget har dömts att betala vite om fyra årsavgifter, motsvarande 0,5 MSEK, för brott mot regelverket gällande en order. Bolaget offentliggjorde av misstag en order innan avtalet påtecknats. Felet korrigerades på bolagets initiativ varefter ordern senare tecknades och offentliggjordes den 10 februari 2023.


Viktiga händelser efter perioden

  • Den 30 augusti 2023 beslutade styrelsen i Goodbye Kansas Group att förändra planen för mobilspelet Hello Kitty AR: Kawaii World som är redo för soft launch. Den tidigare planen att lansera spelet med varumärket Hello Kitty kommer inte att fullföljas, och bolaget kommer istället att fokusera arbetet på en alternativ exploatering av det utvecklade spelet.
  • I augusti tillträdde Karoline Duvmo rollen som bolagets nya Head of Finance och medlem i ledningsgruppen. Karoline har lång erfarenhet från ekonomiroller i ett flertal branscher, senast som CFO på Convini.
  • I juli 2023 tecknade bolaget ett uppdaterat hyresavtal avseende huvudkontoret i Stockholm. Det nya avtalet innebär att bolaget från och med oktober 2023 kommer minska sin kontorsyta och medför årliga besparingar om nära 15 MSEK, eller totalt mer än 50 MSEK till och med första halvåret 2027.

 
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stefan Danieli, Koncernchef och VD, Goodbye Kansas Group
E-mail: stefan.danieli@goodbyekansas.com
Tel: +46 701 981049

Goodbye Kansas Group
Goodbye Kansas Group AB (publ) är en ledande leverantör av teknologidrivet visuellt innehåll. Kärnverksamheten bedrivs i dotterbolaget Goodbye Kansas Studios som erbjuder visuellt innehåll för film, TV och dataspel. Företaget skapar prisbelönta visuella upplevelser för olika medier och erbjuder produkter som kombinerar avancerad teknologi med artisteri i världsklass. Koncernen bedriver också verksamhet i ett antal nischområden där möjligheter att utveckla starka marknadspositioner och växa med lönsamhet bedöms finnas: Virtuell träning genom VR, lösningar för 3D-visualisering samt en portfölj av utvecklingsbara spel, appar och andra immateriella rättigheter. Goodbye Kansas Group har huvudkontor I Stockholm och är noterat på Nasdaq First North Growth Market med Erik Penser Bank som Certified Adviser.
www.goodbyekansasgroup.com

Datum 2023-08-31, kl 08:00
Källa MFN
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!