Delårsrapport jan-mar 2023

MAR

Under kvartalet kunde vi framgångsrikt slutföra emissioner som tillförde bolaget 121 MSEK i nytt eget kapital, för att säkerställa en mer robust finansiell struktur och skapa förutsättningar för att bygga en långsiktigt lönsam verksamhet. Vi fortsätter att implementera vår nya strategi med fokus på studioverksamheten, en omställning som vi räknar med kommer att fortgå större delen av 2023. Som vi tidigare sagt kan detta omställningsår innebära svängningar i utvecklingen mellan kvartalen. Under första kvartalet minskade intäkterna till 71,5 MSEK (90,4) jämfört med föregående års rekordstarka första kvartal, i linje med kommunicerade utsikter. Den minskade omsättningen slog också igenom på resultatet och Justerat EBITDA uppgick till –12,6 MSEK (4,7). Mer positivt, och av stor betydelse såväl strategiskt som finansiellt, är vår rekordhöga orderingång under det första kvartalet.

VD Stefan Danieli kommenterar:

Vi har under kvartalet fortsatt att arbeta med vår strategi för kärnverksamheten inom Goodbye Kansas Studios liksom för de delar vi klassificerat som icke-kärnverksamhet. När det gäller icke-kärnverksamheter arbetar vi för att reducera kostnader och förbättra kassaflöden, primärt genom reducerade investeringar parallellt med att vi har drivit vissa avyttrings-processer. Även för de koncerngemensamma funktionerna arbetar vi med ett besparingsprogram.

Positiv grundsyn på Goodbye Kansas Studios

Vi har en positiv grundsyn på långsiktigt goda utsikter för Goodbye Kansas Studios. Vårt arbete med att utveckla verksamhetens försäljningsstrategi för att öka andelen större projekt med strategiska kunder, samt i nya angränsande segment, fortsätter (utöver våra idag etablerade segment VFX och Speltrailers kommer vi expandera in i Animation samt In-Game). Första kvartalet innebar en rekordstark orderingång, både avseende intäkterna i absoluta tal och storleken på enskilda projekt, med kontrakt som löper in i 2024. Det är också positivt att vi fortsätter göra framsteg gällande de angränsande marknadssegmenten Animation och In-Game. Under kvartalet säkrade vi en order för produktion av ett animationsprojekt värt motsvarande 41 MSEK. Ordern visar vår potential i att fullt ut nyttja vår tekniska och kreativa kompetens samt vår tekniska plattform.

Vi har också en större orderbok av potentiella projekt än tidigare, där vi är i budgivnings- eller förhandlingsprocesser. Vi har samtidigt stor respekt för att dessa processer kan ta lång tid, och att förutsättningar kan förändras med kort varsel. För närvarande ser vi betydande aktivitet i spelmarknaden, medan VFX-marknaden varit lite avvaktande och det återstår att se hur marknaderna påverkas av den nu pågående strejken bland manusförfattare i USA.

Även om vi ser en positiv utveckling för efterfrågan på tjänster från Goodbye Kansas Studios med några nya viktiga och stora ordrar, så rapporterar vi ett resultatmässigt svagt första kvartal 2023. Framförallt har vi påverkats negativt av att ett större speltrailer-projekt pausades med väldigt kort varsel. Utöver den minskade omsättningen har vi under årets första kvartal tyngts av ökade personalkostnader till följd av en ledningsmässigt förstärkt produktionsorganisation. Vi har initierat ett flertal åtgärder för att aktivt arbeta med resursallokering till projekt, i syfte att undvika föregående års utmaningar avseende frilansresurser, med de svårigheter som förelåg i att skapa nödvändig flexibilitet. Den svaga resultatutvecklingen i det första kvartalet visar tydligt att vi har ett fortsatt arbete att göra för att minska våra kostnader ytterligare.

Trots ett svagare kvartal, i linje med våra förväntningar, kvarstår vår övertygelse om att vi har valt rätt väg när vi väljer att främst satsa på studioverksamheten. Vår främsta väg till att uppnå lönsamhet i verksamheten är ökad försäljning i kombination med ökad produktionseffektivitet och kostnadsreduktioner. Vi arbetar aktivt för att skapa affärer som ger ökad stabilitet över året. Det kommer både att underlätta resursplanering och göra vår resultatutveckling mer förutsägbar. Vi har resurserna för att genomföra jobbet och kommer att fokusera studioverksamheten på försäljning av VFX, speltrailers till både befintliga och nya kunder, samt i angränsande segment. Såväl vårt starka orderläge som vår försäljningspipeline gör att vi ser positivt på försäljningsutvecklingen kommande kvartal.

Uppdatering kring övrig verksamhet

Parallellt med vår satsning på kärnverksamheten i Goodbye Kansas Studios fortsätter vi att arbeta med bolagen som vi har identifierat som icke-kärnverksamheter i de tidigare affärsområdena IP & Products och Games & Apps. Från och med denna rapport kommer vi att beskriva dessa samlat, och kommentera utvecklingen för enskilda bolag där så är motiverat. Över tid söker vi att renodla och avyttra icke-kärnverksamheter, alternativt behålla delar som kan vändas till lönsamhet och positivt kassaflöde. Det är viktigt att framhålla att även i de fall vi arbetar med avyttringsprocesser måste vi behålla fokus på lönsamhet och kostnadsreduktioner i bolag som är på väg att avyttras.

Vi har tidigare informerat om att en avyttringsprocess inletts med en potentiell köpare av dotterbolaget Sayduck Oy, en process som i slutändan inte resulterade i en affär. Vi ser dock ett fortsatt intresse för bolaget hos andra parter, och arbetar vidare för en avyttring.

Utöver den avknoppning vi under kvartalet genomfört av Voblings konsultverksamhet (där den kvarvarande VR Fire Trainer-verksamheten i Vobling fortsätter att visa lönsamhet) har vi pausat verksamheten i Infinite Entertainment samtidigt som vi förhandlar om en potentiell avyttring. För dotterbolaget Plotagon Production pågår just nu inga processer för en avyttring – vi fokuserar istället på att fortsätta utveckla bolagets produkter i syfte att öka intäkterna.

I enlighet med vad vi tidigare meddelat arbetar vi mot att mobilspelet Hello Kitty skall lanseras senare under 2023. Vi ser att nuvarande marknadsförhållanden för mobilspel är mer utmanande än tidigare samtidigt som vi vet att vi har utvecklat en bra produkt. Med varumärket Hello Kitty skulle spelet mycket väl kunna lanseras framgångsrikt på andra plattformar. Vi för därför diskussioner med varumärkesägaren Sanrio om att, parallellt med en testlansering under tredje kvartalet i år, undersöka möjligheterna för framtida lansering på alternativa plattformar.

Åtgärder för ökad lönsamhet

Vi har lyckats realisera en stor del av de planerade kostnadsbesparingar som vi tidigare kommunicerat genom ett flertal åtgärder, och arbetet fortlöper med ytterligare initiativ. Även för kärnverksamheten inom Goodbye Kansas Studios ser vi behov av kostnadsminskningar framåt, både genom bättre effektivitet i vår planering och användning av produktionsresurser, men också genom att minska fasta kostnader. Vi har agerat för att minska kostnader och förluster i icke-kärnverksamheter, vilket bidrar till resultatförbättringar för dessa verksamheter jämfört med föregående år. En stor utmaning som kvarstår är vår alltför stora och kostsamma kontorsyta i Stockholm, där vi ännu inte lyckats hitta en lösning. Marknaden för kontorslokaler är utmanande, men vi arbetar intensivt vidare för att hantera vår situation.

Våra kostnadsbesparingar har motverkats av generella kostnadsökningar, inte minst inflationsjustering av lokalhyror, men också övrig löne- och kostnadsinflation.

Vår absolut viktigaste prioritet är att öka försäljningen i studioverksamheten samtidigt som vi reducerar kostnader. Genom starka kundrelationer, högkvalitativa tjänster och ett fokuserat arbete för att reducera kostnader skapar Goodbye Kansas Group förutsättningar för att nå lönsamhet.

Stefan Danieli
VD
Goodbye Kansas Group

Första kvartalet, 1 januari – 31 mars 2023

  • Nettoomsättningen minskade med 21 procent till 71,6 MSEK (90,4) främst på grund av att ett större speltrailerprojekt i Goodbye Kansas Studios pausats.
  • Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till –15,0 MSEK (1,6). Förlusten i kvartalet beror på en minskad nettoomsättning och ökade kostnader främst för personal och kontorshyra.
  • Justerat rörelseresultat före avskrivningar (justerat EBITDA) uppgick till –12,6 MSEK (4,8). Justerat EBITDA exkluderar engångskostnader om 2,3 MSEK (3,2).
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till –32,1 MSEK (–14,8) varav avskrivningar av goodwill uppgick till –7,3 MSEK (–7,2).
  • Resultat före skatt uppgick till –33,0 MSEK (–16,4).
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till –0,01 SEK (–0,04).
  • Likvida medel uppgick till 39,6 MSEK (45,2) vid periodens utgång.

Viktiga händelser under första kvartalet

  • Bolaget presenterade slutgiltiga resultat för de emissioner som tidigare beslutats av en extra bolagsstämma. Totalt tecknades 1 689 946 608 aktier, motsvarande cirka 76,3 procent av företrädesemissionen, med stöd av teckningsrätter och 538 897 147 aktier utan stöd av teckningsrätter. Företrädesmissionen tecknades totalt till cirka 100,6 procent och var således övertecknad och inga emissionsgarantier togs i anspråk. Kvittningsemissionerna fulltecknades.
  • I februari vann Goodbye Kansas Studios en rekordstor order från en återkommande internationell kund för att producera en cinematisk speltrailer. Ordervärdet uppgår till 5 MUSD motsvarande ca 52 MSEK. Produktionen har påbörjats och väntas slutföras under fjärde kvartalet 2023.
  • I mars vann Goodbye Kansas Studios en stor order för produktion av ett animations-projekt. Ordern kommer från en ny internationell kund och värdet på ordern uppgår till 4 MUSD, motsvarande ca 41 MSEK. Produktionen inleddes under första kvartalet 2023 och kommer att slutföras under andra kvartalet 2024.
  • Verksamheten i dotterbolaget Vobling renodlades genom avyttring av konsultdelen, varefter Vobling nu endast fokuserar på produkten VR Fire Trainer. Det lilla dotterbolaget Previbles verksamhet har upphört, likaså har fortsatta investeringar i Infinite pausats medan en förhandling om avyttring pågår.
  • Karoline Duvmo rekryterades som bolagets nya Head of Finance och medlem i ledningsgruppen. Karoline har lång erfarenhet från ekonomiroller i ett flertal branscher, senast som CFO på Convini. Under tiden på Convini har hon arbetat med expansion och förvärv samt implementering av strukturåtgärder och kostnadsbesparingar. Rollen som Head of Finance ersätter rollen som CFO i koncernen. Karoline tillträder i sin nya roll på Goodbye Kansas Group i augusti 2023.

Viktiga händelser efter perioden

  • Bolaget erhöll i april 2023 beslut från Nasdaq Stockholms disciplinnämnd där bolaget har dömts att betala vite om fyra årsavgifter, motsvarande 467 kSEK, för att ha offentliggjort felaktig information gällande en order såsom insiderinformation. Bolaget offentliggjorde av misstag den 19 januari 2023 att en order vunnits innan avtalet signerats. Felet korrigerades av bolaget några timmar senare. Den 10 februari 2023 kunde bolaget offentliggöra den signerade ordern.
  • På bolagets årsstämma den 13 april 2023 valdes Marina Andersson och Anna Ljungdahl till nya styrelseledamöter, varefter bolagets styrelse består av Per Anders Wärn (ordförande), Staffan Eklöw, Adrian Politowski, Mikko Setälä, Marina Andersson och Anna Ljungdahl. Stämman beslutade även om en sammanläggning av aktier 1:200 och avstämningsdagen för sammanläggningen var 9 maj 2023.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stefan Danieli, Koncernchef och VD, Goodbye Kansas Group
E-mail: stefan.danieli@goodbyekansas.com
Tel: +46 701 981049

Goodbye Kansas Group
Goodbye Kansas Group AB (publ) är en ledande leverantör av teknologidrivet visuellt innehåll. Företaget skapar prisbelönta visuella upplevelser för alla media och erbjuder produkter som kombinerar avancerad teknologi med artisteri i världsklass. För att tillvarata tillväxtmöjligheter har koncernen strukturerat verksamheten i tre affärsområden: Visual Content & Brand, IP & Products och Games & Apps. Visual Content & Brand erbjuder visuellt innehåll för film, TV och dataspel. IP & Products utvecklar IP för film och TV, erbjuder virtuell träning genom VR och en SaaS-lösning för 3D-visualisering av produkter för e-handel. Games & Apps utvecklar mobilspel och erbjuder en app för 3D-animering. Goodbye Kansas Group är noterat på Nasdaq First North Growth Market och har verksamhet i Stockholm (HQ), London, Helsingfors, Vilnius och Belgrad.

Bolaget har Erik Penser Bank AB som Certified Adviser.

Datum 2023-05-19, kl 08:00
Källa MFN
Bifogade filer
Vill du synas här? Kontakta hej@allaaktier.se. Vår sajt har 100 000 sidvisningar och 10 000 unika besökare per månad. Vår discord har över 5000 medlemmar. Detta är aktiva sparare med ett stort aktieintresse. Behöver du nå ut till denna målgrupp så hör av dig!